Šri Lanka žmones vilioja savo gamtos grožiu, turtinga istorija, kultūra. Nenuostabu, jog šią rojaus salą pamėgo tiek lietuviai turistai, tiek žinomi žmonės, socialiniai tinklai lūžta nuo nuotraukų bei patarimų, ką pamatyti šioje šalyje, rašoma tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2025“ organizatorių pranešime žiniasklaidai.
15 metų Lietuvoje gyvenantis žinomas virtuvės šefas, televizijos laidų vedėjas Dilanas Dampella Gamage pastebi, jog jo gimtoji šalis lietuviams tampa vis įdomesnė, patrauklesnė, lietuvius domina tiek šalies išskirtinis gamtos grožis, tiek kultūriniai dalykai ir maistas.
Tad virtuvės šefas džiaugiasi, jog sausio 24–26 dienomis „Litexpo“ (Vilniuje) vykstančioje tarptautinėje turizmo, kelionių ir laisvalaikio parodoje „Adventur 2025“ lankytojai galės susipažinti ne tik su Šri Lanka, bet ir kitomis egzotinėmis šalimis.
Makaliui Šri Lanka – idilė gyventi
Pasak žinomo keliautojo Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, virtuvės šefo Dilano gimtoji šalis lietuvius įkvepia ją rinktis kaip atostogų kryptį.
Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur“ keliautojas dalyvaus diskusijoje „Egzotinės atostogų kryptys iš vietinių perspektyvos“.
Makalius tikina, kad niekada nepamirš Šri Lankos safario, kur pamatė 60 laisvėje gyvenančių dramblių. „Matant, kaip jie žaidžia, džiaugiasi gyvenimu, nori nenori ir aš užsikrėčiau pozityvumu“, – teigė Makalius.
Kelionių ekspertas džiaugiasi, jog žiemą gali atostogauti egzotinėje šalyje. „Man egzotinėse šalyse patinka gamta, laukiami nuotykiai ir iššūkiai, taip pat saulė, vandens pramogos bei maistas. Tai tikra idilė – gyventi, mėgautis laisvalaikiu ar dirbti“, – sako turizmo parodos „Adventur“ diskusijos dalyvis Makalius.
Teko įveikti šalčio ir lietuvių kalbos iššūkius
Garsus virtuvės šefas D.Dampella Gamage pritaria kelionių ekspertui, jog žiemos metu Lietuvoje labai trūksta saulės ir gero oro. Tad Dilanas vis dar sulaukia klausimo iš aplinkinių, kodėl jis paliko rojaus salą ir nusprendė pakelti sparnus į Lietuvą?
Atsakymas paprastas: Dilanas – meilės emigrantas, nors su tuomete mergina lietuve išsiskyrė, tačiau liko gyventi Lietuvoje. „Aš mačiau, jog Lietuva yra galimybių šalis, kur galiu išpildyti savo svajones ir susikurti savo rojų“, – sako D.Dampella Gamage.
Vyras prisimena – įsikūrimo Lietuvoje pradžia nebuvo lengva.
„Dabar pirmuosius metus Lietuvoje prisimenu su šypsena, nors priminė ne rojų. Įsivaizduokite, Šri Lankoje dirbau penkių žvaigždučių viešbučio restorane, o čia manęs niekas nenorėjo priimti į darbą, nepatikėjo net paprasčiausių pareigų virtuvėje. Teko įdėti daug pastangų, jėgų, dirbti, kol radau savo vietą po saule naujoje šalyje“, – pasakoja D.Dampella Gamage.
Šiandien šrilankietis puikiai moka kalbėti lietuviškai ir kalba atvėrė naujus profesinius vandenis – jis pradėjo dirbti garsiuose restoranuose. Prieš kelis metus save išbandė TV3 kulinarijos projektuose „Maisto kelias“ bei „Virtuvės istorijos“, išleido kulinarijos knygą.
Kaune jis tvirtai įsikūręs: turi savo namus, kuriuose su mylimąja Renata augina du vaikus.
Dilanas atvirai prisipažįsta: „Šiandien Lietuvoje jaučiuosi labai gerai, džiugu, jog į mano šypseną lietuviai atsako irgi tuo pačiu, nors prieš dešimtmetį buvo kita situacija. Tuomet dar atvykėlių iš Indijos pusės šalių buvo mažai, tad visus lietuvius mano pozityvumas bei gera nuotaika stebino“, – teigia vienos didžiausios Lietuvos vilos „Grand vila“ virtuvės šefas.
Mama siuntė prieskonius į Lietuvą
Per tiek metų gyvenimo Lietuvoje šrilankietis virtuvės šefas pamėgo ir lietuvišką virtuvę. Jis prisimena, jog iki atvykimo į Lietuvą nebuvo ragavęs grietinėlės, mat Šri Lankoje gamina su šviežiu, ką tik nuskintu kokosu.
Jis prisimena, jog iki atvykimo į Lietuvą nebuvo ragavęs grietinėlės.
„Be abejo, Šri Lankos virtuvėje gausu įvairių prieskonių: kardamono, šviežių kario lapų, cinamono, naudojame daug rudųjų ryžių, lęšių. Mūsų virtuvėje nerasite mėsos: jautienos, kiaulienos, nes 77 proc. šrilankiečių yra budistai. Tad ryžiai ir dar kartą ryžiai yra vienas iš pagrindinių patiekalų. Ryžius šrilankiečiai valgo su kariu, prieskonių mišiniu, kurio pagrindą sudaro ciberžolių šaknys. Čia kaip lietuviai bulves mėgsta valgyti su daugybe produktų“, – šypsodamasis pasakoja D.Dampella Gamage.
Virtuvės šefas prisimena, jog pirmaisiais metais buvo sunku suvokti, kaip lietuviai valgo tokį sunkų ir riebų maistą, pavyzdžiui, cepelinus su spirgais ir grietine ar bulvinius patiekalus su mėsa.
Dilanas prisipažįsta: jam patinka bulvių plokštainis, varškėčiai, tam tikri mėsos produktai. Be abejo, atvykėlis neatsiribojo nuo savo gimtosios šalies gastronomijos. D.Dampella Gamage tikina, jog daugelį metų ruošdamas šrilankietišką tradicinį patiekalą, jis naudoja savo šalies prieskonius, kuriuos atsiųsdavo jo mama.
„Tie prieskoniai yra mano slaptasis ingredientas. Deja, prieš pusantrų metų mama išėjo iš šio pasaulio. Tad šiandien jau naudoju lietuviškus ingredientus“, – teigia garsus virtuvės šefas.
Pirmaisiais metais buvo sunku suvokti, kaip lietuviai valgo tokį sunkų ir riebų maistą.
Galiausiai virtuvės šefas D.Dampella Gamage kviečia lietuvius apsilankyti parodoje „Litexpo“ ir ten susipažinti su Šri Lankos kultūra. Mat praėjusiais metais Šri Lankoje apsilankė virš 2 milijonų turistų.
Sausio 24–26 dienomis „Litexpo“ (Vilniuje) vyksiančioje tarptautinėje turizmo, kelionių ir laisvalaikio parodoje „Adventur 2025“ išskirtiniu akcentu taps viena aukščiausių laipiojimo sienų Lietuvoje – ją lankytojai bei svečiai ne tik galės apžiūrėti, bet ir patys išbandyti.
Be abejo, lankytojų lauks kvapą gniaužiantys pasirodymai, įkvepiantys pranešimai apie nuotykius ir įdomiausius potyrius kelionėse, praktiški patarimai, kur keliauti, ką pamatyti ir kaip patirti pasaulį dar įdomiau!