Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalinas ir Hitleris tebegyvena Ekvadore, o Leninas ką tik tapo šalies prezidentu

Ekvadoras – nedidelė žalia šalis Pietų Amerikoje, savo pavadinimą gavusi nuo pusiaujo, kur ji įsikūrusi (isp. ecuador – ekvatorius). Didele gamtos įvairove, Galapagų salų paslaptimis ir bananų bei krevečių eksportu garsėjantis Ekvadoras per daug nesiskiria nuo kaimyninės Kolumbijos ar Peru. Tačiau šios šalies gyventojai turi keistą įprotį vaikams duoti garsių diktatorių vardus.
Kūdikis
Kūdikis / Vida Press nuotr.

Gyventojų registro duomenimis, vienas iš 20 000 ekvadoriečių yra pavadintas Lenino vardu. Negana to, Ekvadore šiuo metu gyvena 18 000 Stalinų, 1500 Vladimirų, 22 Trockiai, 560 Hitlerių ir 122 Mao. Net šalies vadovas pavadintas komunistų lyderio vardu: šiais metais Ekvadoro prezidentu tapo…Leninas Moreno.

Stalino ir Hitlerio vardai – ne visada politizuoti

123rf.com /Ekvadoras
123rf.com /Ekvadoras

Nors ekvadoriečių vardai kartais kelia ne vien nuostabą, bet ir siaubą, patys šalies gyventojai teigia, jog tokie vaikų vardai dažnai tėra pokštas.

„Mano tėvas, pats pavadintas Simono Bolivaro vardu, man davė Hitlerio, o broliui Stalino vardus vien todėl, jog jam atrodė juokinga matyti du besipešančius mažamečius „diktatorius“ savo virtuvėje. Tiesa, mano vardas man dažnai atneša nepatogumų, tačiau tikiu, jog tėvas mus taip pavadino be jokių politinių motyvų“, – dienraščiui „El Pais“ sakė ekvadorietis Giovannis Hitleris Cando.

Tačiau jei ekvadoriečiai Stalino, Lenino ir Hitlerio vardus vaikams duoda pokštaudami, venesueliečiai toli gražu nejuokauja. Kaip ir Ekvadore, Venesueloje pasitaiko tokių vardų, kaip Nixonas Moreno, Stalinas Gonzalezas, Darwinas Leninas Jimenezas ir Hitleris Eufemio Moroya. Tačiau čia žmonės jiems suteikia kitą prasmę.

„Aš didžiuojuosi savo vardu“, – sako Mao Brežnevas Pino Delgado, rinkodaros specialistas iš Karakaso. Sužinojęs, kokioms istorinėms figūroms priklauso Mao ir Brežnevo vardai, ponas Delgado liko sužavėtas.

„Aš net išmokau užrašyti savo vardą kiniškai ir rusiškai. Mano tėvas labai prijautė ir Kinijos diktatoriui, ir Raudonajai armijai“, – neslepia pasididžiavimo jis.

Neįprasti vardai – būdas išsiskirti

123rf.com /Venesuelietės mergaitės
123rf.com /Venesuelietės mergaitės

Nors garsių komunistų ir nacių lyderių vardai Venesueloje dažnai turi socialinį prieskonį, šalyje netrūksta ir stačiai absurdiškų variacijų. Taj Mahalas Sanchezas, Elvis Presley Gomezas Morillo, Nefertitis Montoya ir net Yesaidu (angliškojo „yes, I do“ pritaikymas) bei Juanas Jondre („one hundred“) – tik keletas iš spalvingų Venesuelos pavyzdžių. Fantazijos netrūksta ir brazilams, kur Vašingtono ir Velingtono vardai duodami berniukams, bei hondūriečiams, kurių gyventojų registre nesenai pasirodė Llanta del Milagro (isp. „stebuklinga padanga“) ir Bujia („automobilio žvakė“) vardai.

Jei esi užsienietis, mūsų šalyje dažnai esi vertinamas aukščiau nei vietiniai. Liūdna, bet taip jau yra, ir žmonės, duodami vaikams egzotiškus – kad ir kokius absurdiškus – vardus tiesiog tikisi, jog jiems gyvenime seksis geriau.

Centrinio Venesuelos universiteto antropologijos profesoriaus Samuelio Hurtado teigimu, neįprasti vardai dažniausiai tėra siekis pademonstruoti tam tikrą klasę.

„Jei esi užsienietis, mūsų šalyje dažnai esi vertinamas aukščiau nei vietiniai. Liūdna, bet taip jau yra, ir žmonės, duodami vaikams egzotiškus – kad ir kokius absurdiškus – vardus tiesiog tikisi, jog jiems gyvenime seksis geriau“, – sako S.Hurtado.

Ar Rosaherbalaifas, Wildermanas bei Jhonas Beikeris Karakase tikrai susilauks daugiau sėkmės nei tradicinė Marta, Chosė ar Migelis, lieka neaišku, tačiau vardų „magija“ venesueliečiams – realybės dalis.

Tris dukras pavadinęs Yusmari Shuan, Yusneidi Sailing ir Yusneidi Alicia, o sūnus – Kleidermanas Jesus ir Kleidersonas Klarthas, dešrainių pardavėjas Gilberto Vargas tiki, jog tokie vardai vaikams atneš ypatingus gyvenimus.

„Dukterų vardai man atėjo sapnuose. Sailing radau komiksų knygutėje apie arabų princesę, o sūnus pavadinau pianisto Richardo Claydermano garbei. Nė neabejoju: mano vaikai dėl tokių vardų bus ypatingi“, – sako G.Vargas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas