Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijos žiemos pramogos: nuo slidinėjimo iki susitikimo su Kalėdų Seneliu

Suomijoje žiema trunka ilgai, tačiau šios šalies žmonės moka ją išnaudoti. Nors aukštų kalnų čia nėra, beveik kiekviena aukštesnė kalva yra paruošta slidinėjimui. Iš viso vietų, kuriose įrengtos slidinėjimo trasos, Suomijoje yra per 70. Toliau straipsnyje aprašome penkis didžiausius kurortus, kur pramogų spektras yra kur kas platesnis nei paprastas leidimasis nuo kalno.
Slidinėjantys Kalėdų seneliai / Suomija
Slidinėjantys Kalėdų seneliai / Suomija

Kurortus suskirstėme pagal atstumą nuo Helsinkio. Tačiau verta paminėti, kad ieškant tikrosios šiaurietiškos patirties, nuo sostinės gali tekti kaip reikiant nutolti.

1. Himos

Himos yra piečiausiai esantis Suomijos slidinėjimo kurortas, nuo Helsinkio nutolęs viso labo 220 km. Prisiekusiems aukščio mėgėjams čia gali pasirodyti nuobodoka, nes aukščiausia kalva tesiekia kuklius 151 m. Tačiau tai, ko trūksta ūgiui, suomiai kompensuoja apimtimis: 21 trasa ir sniego parkas čia užima 60 hektarų plotį.

Dėka puikios lokacijos šis kurortas yra mėgstamas tiek vietinių, tiek sostinės svečių. Tai galima laikyti slidinėjimo kelione be įsipareigojimų: į šį kurortą galima nuvykti spontaniškai, neturint jokios įrangos, o į Helsinkį grįžti kad ir tos pačios dienos vakarą.

Vis dėlto, jei nuspręstumėte apsistoti keletui dienų, Himos turi ką pasiūlyti. Vienu metu šis kurortas gali sutalpinti apie 4000 žmonių įvairiuose viešbučiuose, moteliuose ir kotedžuose. Kaip ir priklauso, sezono metu čia organizuojami įvairūs vakarėliai, dieniniai ir naktiniai sniego safariai, kerlingo varžybos ir t.t.

Slidinėjimo kurortas „Himos“ / Suomija
Slidinėjimo kurortas „Himos“ / Suomija

2. Tahko

Tahko yra populiarus Šiaurės šalių kurortas, kuriame dažnai rengiamos snieglenčių varžybos. Jį pasiekti nesunku ir nuo Helsinkio – į visai šalia esantį Kuopio oro uostą iš sostinės galima nuskristi per valandą. Iš viso Tahko turi 23 įvairių lygių trasas, iš kurių ilgiausia siekia 1,2 km.

Čia galima ne tik slidinėti, bet ir išbandyti tradicines Šiaurės pramogas, kaip haskių ar elnių traukiamas roges, suomišką žvejybą arba žygį. Atėjus vakarui, tereikia išsirinkti, ar labiau norisi pailsėti, ar traukti pasilinksminti į vieną iš daugybės barų ir klubų su gyva muzika, karaoke, o galbūt ir erotiniu šou.

Vienas įdomiausių dalykų Tahko yra puikiai išplėtotas ir gerai prižiūrimas sniegomobilių kelių tinklas. Jis driekiasi net 600 km, o sniegomobilį išsinuomoti galima ir kelioms dienoms. Per tokią kelionę ne tik iki soties atsižiūrėsite Suomijos gamtos, bet ir suprasite saunos svarbą suomių kultūroje.

Slidinėjimo kurortas „Tahko“ / Suomija
Slidinėjimo kurortas „Tahko“ / Suomija

3. Ruka

Ruka įsikūrusi pačioje Laplandijos pašonėje. Tai yra tokia vieta, kur civilizacijos ir arktinės gamtos grožio balansas kone idealus. Slidinėjimo sezonas čia tęsiasi net 200 dienų, nuo spalio iki pat gegužės. Be to, visą sezoną galite pamatyti turbūt gražiausią dalyką, kurį akiai gali pasiūlyti gamta – Šiaurės pašvaistę.

Tai yra vienas didžiausių ir dažniausiai lankomų Suomijos slidinėjimo kurortų. Aukščiausia viršūnė siekia beveik pusę kilometro, o iš viso rinktis galite iš 28-ių trasų. Vis dėlto, ši vieta labiausiai garsėja sniego parku „BatterPark“, kuris ne vienerius metus išlieka Suomijos populiariausiu.

Atvykus į Ruką, būtina skirti dieną Oulankos nacionalinio parko, esančio gretimame Kuusamo mieste, aplankymui. Šis 270 kvadratinių kilometrų apimantis parkas yra pilnas kvapą gniaužiančių peizažų, ežerų, upių, krioklių ir retų augalų ir gyvūnų rūšių.

Slidinėjimo kurortas „Ruka“ / Suomija
Slidinėjimo kurortas „Ruka“ / Suomija

4. Ylläs

Jei norite prisiliesti prie autentiškos Laplandijos kultūros, Ylläs jums patiks. Šis kurortas yra įsikūręs tarp dviejų lapių gyvenviečių – Äkäslompolo ir Ylläsjärvi. Tai nelyg kultūros centras, kuriame be įprastinių žiemos pramogų, susipažinsite su lapių kultūra, virtuve ir šiaurietišku gyvenimo būdu.

Ylläs iš viso veikia net 63 trasos, kurios sudaro 53 kilometrus, o aukščiausia viršūnė siekia 719 metrų. Kalvota vietovė suteikia daug galimybių ir mėgstantiems šviežią užtrasės sniegą. Bene rimčiausiai čia žiūrima į slidinėjimo krosą: iš viso net 330 km sutvarkytų trasų, kurių didžioji dalis veda į Pallas-Ylläs nacionalinį parką su rūpestingai saugoma gamta.

Norintys pamatyti poliarinę pašvaistę čia tam turi idealias sąlygas. Žiemos sezono metu kiekvieną dieną nuo 10 vakaro gatvių apšveitimas yra išjungiamas, o informacija, iš kur geriausią stebėti pašvaistę, praneša mobili programėlė.

Ylläs / slidinėjimo kurortai Suomijoje
Ylläs / slidinėjimo kurortai Suomijoje

5. Levi

Apie Levi trumpai galima pasakyti tiek – jis išrinktas geriausiu 2016 m. Suomijos slidinėjimo kurortu. Nors tai pats šiauriausias Suomijos kurortas, jį pasiekti tikrai nėra sunku, nes Kittilä oro uostas yra vos už kelių minučių kelio nuo kurorto.

Nuobodu čia nebus, nes įvairovė tikrai neeilinė. Kuo norite keliauti – sniegomobiliu, o gal arkliu, haskiu arba elniu? Labiau norisi užeiti į 1000 kvadratinių metrų užimančią sniego pilį ar aplankyti sniego miestelį? Su kuo šiandien susitiksite – lapių šamanu ar Kalėdų Seneliu?

Netrūksta čia ir slidinėjimo: 43 trasos, du sniego parkai, 28 liftai, 230 km kroso, 886 km sniegomobilių kelių ir daug, daug natūralaus sniego. Tačiau Levi kurorte patartina skirti laiko ne tik, bet pasistengti sugerti kuo daugiau šio verdančio Laplandijos miestelio gyvenimo.

Slidinėjimo kurortas „Levi“ / Suomija
Slidinėjimo kurortas „Levi“ / Suomija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento