Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susirgimas beždžionių raupais jau įtraukiamas į kelionių draudimo polisą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė ekstremalią situaciją dėl galimo beždžionių raupų atmainos protrūkio. Reaguodama į tai, draudimo technologijų bendrovė „Balcia Insurance SE“ atnaujino draudimo sąlygas į jas įtraukdama ir beždžionių raupų susirgimus. Analogiškai, kaip užsikrėtimo COVID-19 atvejais, rašoma bendrovės pranešime spaudai.
Moteris oro uoste
Moteris oro uoste / Shutterstock nuotr.

Padengs ligos išlaidas

Sveikatai pavojingas beždžionių raupų virusas „Clade 1b“ šiuo metu sparčiai plinta Afrikos šalyse. Skaičiuojama, kad iki šios dienos ši liga Kongo Demokratinėje Respublikoje nusinešė daugiau nei 500 gyvybių.

Praėjusią savaitę naujoji viruso atmaina buvo aptikta ir Švedijoje. Tai – pirmas atvejis už Afrikos žemyno ribų. Palyginti su ankstesne raupų atmaina „Clyde 2“, naujoji atmaina yra žymiai pavojingesnė.

„Atidžiai sekame su šiuo virusu susijusias naujienas. Suprasdami naujo viruso mastą ir pavojų keliautojų sveikatai, operatyviai atnaujinome draudimo sąlygas. Atsižvelgdami į tai, kad Švedija, kurioje jau yra užfiksuota šios ligos atvejų, yra visai netoli – nedelsiant įtraukėme šią pavojingą ligą į draudimą.

„Balcia“ nuotr. / „Balcia“ generalinis direktorius Lietuvoje Artur Senčenko
„Balcia“ nuotr. / „Balcia“ generalinis direktorius Lietuvoje Artur Senčenko

COVID-19 patirtis parodė, kad greitai plintantys virusai – ne juokas, tad norime garantuoti keliautojams papildomą saugumo jausmą, jei planuojamos kelionės metu prasidėtų šios ligos epidemija ar net būtų paskelbta pandemija“, – sako „Balcia“ generalinis direktorius Lietuvoje Artur Senčenko.

Daugiausiai plinta Afrikoje

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) surinkta informacija rodo, kad liga šiuo metu labiausiai paveikė Kongo Demokratinę Respubliką. Protrūkiai taip pat užfiksuoti Burundyje, Ruandoje, Ugandoje ir Kenijoje. Lietuvoje, šiuo metu, naujo tipo raupų atvejų nėra.

„Rekomenduojame saugoti savo sveikatą ir šiuo metu neplanuoti kelionių į šalis, kuriose yra nustatyti šios ligos protrūkiai. Jeigu tokių kelionių išvengti nepavyks – geriausia būtų pasiskiepyti raupų vakcina. Taip pat dabar ypač svarbu įsigyti ir tokį kelionių draudimo polisą, į kurį yra įtraukti ir su beždžionių raupais susiję atvejai. Ligai pasiekus pandemijos lygį bus padengiamos visos gydymo išlaidos. Tai užtikrina finansinį stabilumą, kuris pandemijos atveju yra itin svarbus“, – aiškina A.Senčenko.

123RF.com nuotr. / Kongo Demokratinė Respublika
123RF.com nuotr. / Kongo Demokratinė Respublika

Užsikrėsti galima ir nuo žmonių

Naujas, pavojingas virusas pradėjo plisti tarp įvairiausių graužikų ir beždžionių, tačiau juo gali užsikrėsti ir žmonės. Susirgus šia liga pacientus vargina karščiavimas, galvos, raumenų skausmai, atsiranda bėrimai, panašūs į spuogelius ar pūsles. Liga užsikrėsti galima ir nuo žmonių. Ji perduodama per odos sąlytį ar per užkrėstus paviršius.

ECDC skelbia, kad šiuo metu nėra jokios priežasties panikuoti dėl didelio ligos protrūkio Europoje. Manoma, kad užsikrėtusieji šia liga turėtų persirgti lengvai, tačiau ypač saugotis turėtų žmonės, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis ar turintys nusilpusią imuninę sistemą.

Ji perduodama per odos sąlytį ar per užkrėstus paviršius.

Vis tik virusui plintant kelios šalys jau ėmėsi papildomų atsargumo priemonių – Švedijoje piliečiai raginami aktyviai testuotis. Prancūzijoje planuojama nemokamai gyventojams skirti 100 tūkst. vakcinų nuo raupų, taip apribojant ligos plitimą šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas