Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Svarbūs patarimai keliaujantiems: taupo laiką, pinigus ir energiją

Patyrę keliautojai žino ne vieną triuką, kaip sutaupyti eurą kitą nusprendus vykti į kelionę. Be to, jie jau yra gerai įgudę taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką, taip pat žino, kaip kelionėje išvengti varginančio streso. Įsibėgėjus atostogų sezonui, štai keletas patarimų-gudrybių, kuriais pasidalino užkietėję keliauninkai.
Vaida Vincevičiūtė
Vaida Vincevičiūtė / Asm.archyvo nuotr.

Geriausia diena pirkti bilietus

Jei ketinate pirkti bilietą savarankiškai, planuokite savo skrydį antradienį. Šią dieną lėktuvo bilietai yra pigiausi. Dar kiek pigesni bilietai dažnai siūlomi ir šeštadieniais.

Apskritai mažiausią skrydžio kainą dažniausiai pavyks rasti likus 50 dienų iki išvykimo. Brangiausią – vos prieš tris dienas. Keliautojai dažnai pastebi, kad skrydžiai vakare yra neretai pigesni už tuos, kurie į dangų kyla rytais.

Truputis nepatogumo – stipriai mažesnė kaina

Neretai ieškant skrydžio, norima iš taško A į tašką B nuvykti kuo greičiau ir tiesiogiai. Tačiau trumpas stabtelėjimas kitame oro uoste gali gerokai sumažinti išlaidas lėktuvo bilietui. Skrydžiai su persėdimu dažniausiai kainuoja gerokai mažiau, o jei laukimo laikas tarp skrydžių nėra ilgas – tai gali būti vertas dėmesio pasirinkimas siekiantiems sutaupyti.

Kelionių krepšys ar lagaminas?

Daugelis patyrusių keliautojų rankiniam bagažui dažniau renkasi kelionių krepšį. Visų pirma dėl to, kad aviakompanijų bagažo taisyklės vis labiau griežtėja, o lagaminai prie įlaipinimo vartų tikrinami itin akylai. Dažniausiai nutinka taip, kad į bagažo matuoklius neįsitenka kieto pagrindo lagaminai. Net jei neatitikimas vos kelių milimetrų, vis tiek turėsite pakloti nemažą sumą už per didelį rankinį bagažą.

Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė
Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė

Minkšti kelionių krepšiai yra gerokai lankstesni, o ir tikrina juos gerokai rečiau. Be to, juos daug patogiau sutalpinti ir į lėktuvo daiktų dėžes. Neretai juose taip pat yra ir gerokai daugiau vietos jūsų daiktams sudėti. Jei nenorite sunkaus krepšio nešti ant pečių, itin patogus bei vis labiau populiarėjantis variantas – minkštas krepšys su ištraukiamais ratukais.

Tolima kelionė – geriausias poilsis

Tyrimai rodo, kad kuo toliau žmonės vyksta atostogauti, tuo geriau pailsi. Ir ne tik pailsi, tačiau ir grįžta gerokai laimingesni. Tokia išvada padaryta pastebėjus, kad tolimesniuose kraštuose poilsiaujančių žmonių įrašai socialiniuose tinkluose yra gerokai linksmesni.

Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė
Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė

Gudriai rezervuokite kėdes

Kai skrendate dviese ir turite galimybę rezervuoti sėdimas vietas lėktuve, esant trims kėdėms vienoje eilėje, visuomet užsakykite vieną prie lango, o kitą – šalia praėjimo. Tikimybė, kad kas nors norės rezervuoti tarp jūsų likusią vidurinę – gana maža.

Tad tuo atveju, jei skrydis nėra pilnutėlis, yra nemenka viltis, kad galėsite mėgautis didesne erdve. Na, o jei vis tik kažkas įsispraudė tarp jūsų, visuomet galite paprašyti susikeisti vietomis, taip nieko neprarasdami.

Teisingai pasirinkite saugumo patikros eilę

Praeiti saugumo patikrą oro uostuose, ypač dideliuose, gali trukti tikrai ilgai. Ypač jei prieš jus eilėje stovi nepatyrę keliautojai, šeimos su mažais vaikais ar šiaip lėto būdo keliauninkai. Todėl prieš pasirinkdami patikros liniją oro uoste įvertinkite, kokie žmonės stovi prieš jus eilėje.

Stenkitės atsistoti į tą liniją, kuri akivaizdžiai juda greičiau arba kurioje rikiuojasi iš pažiūros dažnesni keliautojai. Neretai tai verslo žmonės, nešini vos vienu mažu lagaminu, ar keliautojai su nedideliu bagažu. Taip galite sutaupyti laiko, o tai ypač aktualu tuomet, kai jūsų skrydis jau visai čia pat.

Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė
Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė

Vyniokite ne vatą, o daiktus

Ar žinojote, kad į lagaminą sutalpinsite kur kas daugiau drabužių, jei juos ne lankstysite, o vyniosite? Taip supakuoti drabužiai taip pat gerokai mažiau glamžosi, tad neteks sukti galvos dėl jų lyginimo. Na, o jei keliaujant išpurvinote batus ir neturite, kaip jų švariai supakuoti, tam puikiausiai tiks kiekviename viešbučio kambaryje esančios vienkartines dušo kepurėlės.

Atsargiai – dūžta

Internete gausu vaizdo filmukų, kaip oro uosto darbuotojai „švelniai“ pakrauna ir iškrauna lagaminus. Norėdami pasaugoti savo lagaminą, paprasčiausiai užklijuokite ant jo etiketę „Atsargiai – dūžta!“ (angl. Fragile!). Tokiu atveju jūsų lagaminas visuomet keliaus viršuje kitų ir su juo, tikėtina, bus elgiamasi gerokai pagarbiau.

Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė
Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė

Gerkite daug vandens

Skrydžiuose mūsų oda labai išsausėja, todėl keliaujant patartina gerti daug vandens. Kadangi lėktuvuose bei oro uostuose vanduo, kaip ir visa kita, kainuoja gerokai daugiau nei įprastai, pasiimkite daugkartinio naudojimo vandens buteliuką. Prasineškite jį tuščią per apsaugos patikros punktą, o oro uoste pripildykite nemokamu vandeniu. Vandens fontanus rasite bene kiekviename oro uoste.

Be to, jei vis tik nuspręsite atsigaivinti lėktuvo gėrimais, venkite patiekiamų su ledukais, ypač jei keliaujate iš ne itin išsivysčiusių šalių. Tai dažnas ligų šaltinis, mat ledukams naudojamas vanduo dažnai nėra pats higieniškiausias.

Planuokite kelionę kuo anksčiau

Keliautojų apklausos rodo, kad laimingiausi žmonės būna ne tuomet, kai keliauja ar kai grįžta jau pailsėję, o dar tik laukdami savo išsvajotos kelionės. Todėl užsisakykite savo kelionę kuo anksčiau, kad saldus laukimo laikas naršant įspūdingus žemėlapio maršrutus ir žiūrint kvapą gniaužiančias nuotraukas iš jūsų būsimos atostogų šalies būtų kuo ilgesnis.

Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė
Asm.archyvo nuotr./Vaida Vincevičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas