Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švėkšnoje Moliūgų šventė savaitgalį bus kitokia – net su šviesos instaliacijomis

Šį savaitgalį Švėkšnos miestelis vėl rengia jau tradicine tapusią Moliūgų šventę. Tiesa, šiemet ji bus kitokia, ir kitoniškumą padiktavo koronavirusas, tačiau, svarbiausia, tikrai ne prastesnė. Moliūgai šiemet sužibs ne tik miestelio parke, bet ir už jo ribų, o šviesomis nušvis Švėkšnos pasididžiavimas – bažnyčia, taip pat sinagoga bei viešos erdvės. Po bažnyčių skliautais aidės muzika.
Moliūgų šventė Švėkšnoje
Moliūgų šventė Švėkšnoje / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis jau ruošiasi skaptuoti moliūgą. Sako keletą kartų bandęs ir supratęs, koks rimtas tai darbas.

„Atrodo, kai jau gatavaslabai paprasta, bet kai imi peilį, įrankius ir didelį moliūgą – yra reikalų“, – sako seniūnas. Vienas moliūgas nutūps prie seniūnijos, kitą švėkšniškis ketina skaptuoti norėdamas papuošti savo namų prieigas. Būtent taip, puošiant savo ir miestelio erdves, šiemet kviečiama švęsti Moliūgų šventę. Kiek daug jų „pridygs“ gatvėse, parke ir kitose erdvėse – miestelio gyventojų ir svečių rankose.

„Kreipėmės į bendruomenę, kad kiekvienas prisidėtų. Anksčiau būdavo moliūgų dirbtuvėlės, daugiausia gimnazistai darbuodavosi. Šiemet kviečiam įsijungti miestelio bendruomenės žmones, kad papuoštų ir savo sodybų įvažiavimus, ir viešas erdves, miestelį bei parką. Gal tiek daug moliūgų nebus, bet jų vis tiek bus. Šiek tiek mokiniai mokykloje darys, kiek gali“, – pasakojo A.Šeputis.

Jis apgailestavo, jog sumanymus šiemet riboja reikalavimai dėl koronaviruso. Dėl jų nuspręsta nedaryti moliūgų dirbtuvių amatų centre. Nuspręsta nekoncentruoti moliūgų vien parke, kad pasiskirstytų žmonių srautai.

„Plūsdavo žmonės į renginį, o mes neturim galimybių apriboti įvažiavimų, kontrolės postų pastatyti. Kiek žmonių bus pasižvalgyti, tiek. Į koncertus registruojame, o kurie pasivaikščioti atvyks, mes jų neregistruosim“, – pasakojo seniūnas.

A.Šeputis įsitikinęs, jog šventės dvasia tikrai išliks, tiesa, kol kas sunku pasakyti, kiek ūpo turės miestelio žmonės skaptuoti moliūgus ir pritupdyti jų viešose erdvėse.

„Daug atveždavo tie, kurie atvykdavo, ir gan gražių. Kurie daugiau įdėję darbo – būdavo tokių unikalių. Bet ir be moliūgų miestelis gan įspūdingai turėtų atrodyti – bus apšviesta Švėkšnos bažnyčia, čia bus sukurtas pagrindinis šviesų instaliacijos akcentas. Bus apšviestas parkas, tvenkinio akcentas, parko alėjos, takai. Koncertai išdėstyti įvairiose erdvėse – ir evangelikų bažnyčioje, sinagogoje, du koncertai Švėkšnos pagrindinėje katalikų bažnyčioje, jie vyks penktadienį ir šeštadienį. Registruojasi gan sparčiai žmonės į koncertus“, – džiaugėsi seniūnas.

Bet ir be moliūgų miestelis gan įspūdingai turėtų atrodyti.

Šviesų instaliacijos

Šviesų instaliacijos akcentų būta ir ankstesnėse šventėse, tačiau šiemet jų bus gerokai daugiau. Bus apšviesti ir atskiri parko objektai, tačiau didžiausią įspūdį, kaip ir minėjo seniūnas, sukurs apšviesta didinga miestelio bažnyčia. Šviesų instaliacijos akcentus kuria nusamdyti profesionalai.

Muzikinę renginio dalį remia Kultūros taryba, svariai prisidedanti prie moliūgų šventės. Įgarsinimui ir instaliacijoms lėšų skyrė savivaldybė.

Prisiminkite, kaip šventė atrodė ankstesniais metais:

Norinčius į koncertą kviečia registruotis

Registruotis galima į keletą koncertų.

Spalio 9 d. 20 val. – Klaipėdos Brass Kvintetas ir solistas Petras Vyšniauskas, Švėkšnos bažnyčia. Registracija – https://forms.gle/YdjkeEz6JqAEZSA58​.

Spalio 10 d. 18 val. – grupė „Atika ir styginiai“, Švėkšnos sinagoga. Registracija – https://forms.gle/Adu91EvwHEfVjv2b7.

Spalio 10 d. 19 val. – Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios Gospel choras, Švėkšnos bažnyčia. Registracija – https://forms.gle/uSoAxHtpJGe7pwf37.

Spalio 10 d. 20 val. – grupė „Baltos varnos“, Švėkšnos liuteronų bažnyčia. Registracija – https://forms.gle/CpU7mnfgwvrvE79y6.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas