Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tailandas riboja lankymąsi kai kuriose salose – saugo gamtą nuo ją niokojančių turistų

Trys Tailando salos įveda griežtus apribojimus turizmui. Toks sprendimas priimtas siekiant apsaugoti koralų rifus, kurie buvo gausiai lankomi turistų, skelbia Thephuketnews.com
Koh Khai Nok
Koh Khai Nok sala / 123rf.com

Jūrų ir pakrančių išteklių departamento specialistai taip pat įsakė pašalinti turistinius statinius ir pramogoms skirtus įrenginius iš trijų salų – Koh Khai Nok, Koh Khai Nui and Koh Khai Nai. Visos jos yra šalia Puketo.

Griežti ribojimai įvedami, siekiant apsaugoti nuo aktyvaus turizmo kenčiančią šių vietovių gamtą.

Mažiausiai 60 greitaeigių katerių per dieną, augantis restoranų, parduotuvių ir kitų turistams skirtų vietų skaičius stipriai veikia gamtinius išteklius ir salų pakrančių natūralią ekosistemą, sakė Puketo jūrų biologijos centro atstovai, neseniai pristatę tyrimų ataskaitą.

Lankydami salas ir mėgaudamiesi čia suteikiamomis turistinėmis pramogomis užsieniečiai leidžia sau net ir tai, kas draudžiama įstatymais. Pavyzdžiui, laužo koralus, norėdami parsivežti juos kaip suvenyrus.

Turistų grupės salose ir prie jų praleidžia mažiausiai tris valandas plaukiodami, maitindami žuvis ir nardydami. Visa tai stipriai kenkia trapiai ekosistemai, ypač – koraliniams rifams, pažymima ataskaitoje.

Pastaruoju metu pastebimas spartus koralų mažėjimas. Visa tai lemia aktyvi žmogaus veikla ir ypač – turistai, kurių kasmet į Tailando salas suplūsta vis daugiau.

Kovą Tailando jūrų biologų atliktas tyrimas parodė, kad lankydami salas ir mėgaudamiesi čia suteikiamomis turistinėmis pramogomis užsieniečiai leidžia sau net ir tai, kas draudžiama įstatymais. Pavyzdžiui, laužo koralus, norėdami parsivežti juos kaip suvenyrus.

Reikalavimų nepaiso ir turizmo paslaugas teikiantys vietiniai: neleistinose vietose palieka katerius, paplūdimiuose stato skėčius, gultus ir panašius laikinuosius įrenginius, nors tai nėra leidžiama.

Įsigaliojus naujoms griežtesnėms taisyklėms pareigūnai šalia Puketo esančiose salose lankosi dažniau ir ketina griežčiau kontroliuoti, jog būtų laikomasi tvarkos. Informacija apie tai, kas draudžiama šiose vietose bus skelbiama ne tik tajų, bet ir kinų, anglų, rusų bei kitomis kalbomis. Apie reikalavimus informuojami kelionių operatoriai.

Pareigūnai jau pradėjo šalinti iš salų paplūdimių gultus, skėčius, lauko kavinių įrenginius. Už reikalavimų nepaisymą gresia baudos.

Koh Khai Nok saloje pareigūnai prižiūri, kad būtų pašalinti nelegalūs gultai
Thephuketnews.com/ Koh Khai Nok saloje pareigūnai prižiūri, kad būtų pašalinti nelegalūs gultai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas