Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Taivane lietuvė išdrįso išbandyti kinų mediciną: „Gydytoją įsivaizdavau kaip kokį Sibiro šamaną“

Taivano gatvėse matau daug įvairių gydytojų kabinetų – dantistų, šeimos, akių gydytojų ir kitokių. Pernai jau lankiausi ir vaikus vedžiau pas mums įprastus vakarietiškus medikus. Šiais metais nusprendžiau išspręsti gilumines organizmo problemas ir pabandyti tradicinę kinišką mediciną. Tariau sau, kad jei ir nepadės, tai tikrai nepakenks ir, pasitikėdama vietinių žmonių rekomendacijomis, ryžausi įžengti į kinų medicinos gydytojo kabinetą.
Taivane lietuvė išdrįso išbandyti kinų mediciną
Taivane lietuvė išdrįso išbandyti kinų mediciną / Asmeninio archyvo nuotr. / „15min“ fotomontažas

Kalbos apie kinų medicinos gydytojus kvepėjo mistika

Prieš tai iš Taivane gyvenusių lietuvių buvau prisiklausiusi neigiamų atsiliepimų apie keistus kinų gydytojų taikomus gydymo būdus. Bet kai kurie jų ir apie vakarietiškus gydytojus Taivane atsiliepė nelabai palankiai, todėl padariau prielaidą, kad žmonės tiesiog nerado gerų specialistų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tyrimas pagal kinų mediciną
Asmeninio archyvo nuotr. / Tyrimas pagal kinų mediciną

Daugiau susipažinusi su taivaniečiais, išgirdau nuomonių, palankių kinų medicinos gydytojams. Pavyzdžiui, kad medikas, vos prisilietęs prie paciento, gali pasakyti, ką jis gėrė ar valgė, nustatyti problemas ir paskirti tinkamą gydymą, remdamasis tūkstantmete kinų išmintimi.

Kinų medicina žmogų gydo įvairių vaistinių žolelių mišiniais, masažais, akupunktūra, net ant kūno statomomis taurėmis. Taipogi gydytojas pasiūlo pačiam žmogui imtis tam tikrų gyvenimo būdo pokyčių, nes be jų jokios vaistažolės nebus visiškai veiksmingos. O po to tie patys Taivane gyvenantys draugai liudijo, kad ir alergijos praeina, ir energijos padaugėja, net ir sutrikusio vaisingumo problemos gali būti išsprendžiamos.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kinų medicinos vaistinė
Asmeninio archyvo nuotr. / Kinų medicinos vaistinė

Kinų medicina Taivane yra oficialiosios medicinos dalis

Nors kinų medicina ir remiasi senųjų išminčių tekstais ir veikalais, parašytais prieš kelis šimtus metų, tai nėra tiesiog prietarais grįsta informacija. 1966 m. Taivano universitetas pradėjo oficialų sertifikuotą kinų medicinos specialistų ruošimą ir nuo tada jau yra įsisteigusios penkios aukštosios kinų medicinos mokyklos. Jose net galima gauti kinų medicinos bakalauro laipsnį. Keli šimtai studentų kasmet apmokomi ir kartu įsisavina vakarietiškos ir kinų medicinos žinias.

Net valstybiniu lygiu ligoninės yra skatinamos steigti kinų medicinos skyrius, kad tiek vakarietiška, tiek kinų medicina prisidėtų prie geresnės visuomenės sveikatos priežiūros. 2019 m. duomenimis, Taivane iš viso buvo virš 4000 kinų medicinos įstaigų, įskaitant 4 kinų medicinos ligonines, 3944 kinų medicinos klinikas ir 122 ligonines su kinų medicinos skyriais. O iki šiandien šie skaičiai galėjo dar padidėti.

Aišku, vienas pagrindinių kinų medicinos principų teigia, kad kūno gyvybinė energija, vadinama qi, po kūną keliauja kanalais, susijusiais su kūno organais ir funkcijomis.

Vakarų medicina sako, kad nėra įrodymų, kad tokie kanalai ar gyvybinė energija išvis egzistuoja. Bet tuo pačiu Vakarų medicina negali paneigti vaistažolių ar akupunktūros daromo gerojo poveikio žmogaus organizmui, todėl Taivane šios dvi medicinos rūšys gali draugiškai egzistuoti greta.

Kinų medicinos kabinetas atrodo labai vakarietiškai

Kadangi turiu tokių problemų, kurių vakarietiška medicina arba nelaiko problemomis (kaip per mažas svoris), arba nepateikia aiškių nurodymų, kaip jas išspręsti (chroniška sloga), paprašiau taivanietės draugės užregistruoti mane pas savo kinų medicinos gydytoją.

Atvykusi į kabinetą, šiek tiek nusivyliau, nes ant durų nekabėjo jokie vaistažolių ryšeliai ar vėjo varpeliai, net kinų dievų skulptūrėlių niekur nesimatė. Pati iš savęs pasijuokiau, kad kinų medicinos gydytoją įsivaizdavau kaip kokį Sibiro šamaną ar kaimo užkalbėtoją.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kinų medicinos gydytojai atrodo visai kaip tikri
Asmeninio archyvo nuotr. / Kinų medicinos gydytojai atrodo visai kaip tikri

Ne, čia viskas balta ir modernu, lyg privačiame medicinos kabinete Vakarų Europoje. Registratūros darbuotojai reikėjo paduoti dokumentą, kad ji užvestų naujo paciento kortelę, o po to susimokėti už registraciją 100 Taivano dolerių (apie 3 eurus). Tada gavau numerėlį ir pasukau į laukiamąjį. O čia žmonių...

kinų medicinos gydytoją įsivaizdavau kaip kokį Sibiro šamaną ar kaimo užkalbėtoją.

Nors buvo tik rytas, suabejojau, ar laukiančiųjų nėra daugiau kaip pas vakarietišką šeimos daktarą. Čia kinų medicina pasirodė žmonių mėgstama ir paklausi.

Kinų medicinos gydytojai irgi bijo COVID-19

Pasišnekėjome su eilėje sutiktais žmonėmis, pagyrėme vieni kitus, kaip gražiai, jaunai atrodome. Laukimo laikas prabėgo net nespėjęs nusibosti. O štai jau ir mūsų eilė. Truputį jaudinausi, kad už rankos sučiupusi gydytoja neimtų bartis dėl mano nesveikos mitybos, per mažai miego ar panašių klausimų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Klauso, ką kalba kraujas
Asmeninio archyvo nuotr. / Klauso, ką kalba kraujas

Pažįstama pasakojo, kaip jos vyrui iš karto buvo pasakyta, kad jis valgo per daug arbūzų, todėl ir aš baiminausi, kad gydytoja mane kiaurai permatys bei pagarsins, ką darau ne taip.

Kinų medicinos praktikė kabinete sėdėjo atsiskyrusi nuo lankytojų dideliu mediniu stalu. Man buvo pasiūlyta įsitaisyti ant sukamos kėdutės. Turbūt dėl COVID-19 pandemijos nustatytų reikalavimų dabar gydytoją nuo pacientų saugo plastikinė sienelė su nedideliu langeliu apačioje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Registratūra atrodo kaip Vakarų medicinos kabinetuose
Asmeninio archyvo nuotr. / Registratūra atrodo kaip Vakarų medicinos kabinetuose

Per tą langelį pacientas turi įkišti ranką, o gydytoja priglaudžia prie riešo tris pirštus ir ima klausytis ką tvinksėdamas arterijose jai kalba ligonio kraujas (na, arba paprasčiau – gal tiesiog pulsą skaičiuoja). Po to ji dar klausinėjo, kuo skundžiuosi, o aš, padedama kiniškai kalbančios pažįstamos, dalinausi visais su sveikata susijusiais klausimais.

Diagnozę nustatyti padeda liežuvis

Gydytoja pasiklausė, kažką parašė kompiuteryje, dar paprašė parodyti liežuvį. Po to pamąstė ir ėmė pasakoti savo diagnozes ir gydymo planą mano pažįstamai. Kiniškai. Pažįstama šnipštelėjo, kad vėliau viską man išvers į anglų kalbą, taigi sėdėjau ir žvalgiausi aplink. Iš mano sugniaužtų kumščių gydytoja spėjo, kad labai nervinuosi, todėl perdavė nurodymą nurimti. Manau, kad didelės įtampos nejaučiau, tiesiog taip laikyti rankas atrodė patogiausia.

Anot gydytojos, rimtų problemų neturiu, bet energijos tekėjimas kūne sutrikęs, todėl reikės palengva jį atstatyti.

Išėjus iš kabineto, gydytojos kinų kalba man buvo išversta į anglų, o aš, dar pasitikrinusi kai kuriuos žodžius vertėjo programėlėje, galvoje perverčiau viską lietuviškai. Anot gydytojos, rimtų problemų neturiu, bet energijos tekėjimas kūne sutrikęs, todėl reikės palengva jį atstatyti. Anot jos, aš valgau per daug saldumynų (pati tai jai papasakojau, nieko antgamtiško), todėl taip atsiranda kitos bėdos.

Nurodyta valgyti mažiau saldumynų, gerti specialiai man sumaišytus miltukus, o po savaitės vėl pasirodyti. Tada žadėjo skirti gydymą kvėpavimo takams, nes dabar, kai organizmas nesusitvarko su virškinimu, energijos negauna kvėpavimo sistema, todėl niekaip negaliu atsikratyti slogos.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kiekvienam gėrimui suporcijuoti miltukai
Asmeninio archyvo nuotr. / Kiekvienam gėrimui suporcijuoti miltukai

Gydymas įtartinos spalvos miltukais

Kaip sako lietuvių liaudis – už pabandymą niekas per galvą neduoda, todėl nusipirkau tų specialiai man sumaišytų miltukų (750 Taivano dolerių – 21 Eur) ir pradėjau gydytis.

Pradžioje jaudinausi, kad miltukai bus labai šlykštūs ar kartūs. Vėl klydau. Maniškiai pasirodė cinamono skonio, todėl negalėjau skųstis. Buvo prisakyta juos geri vienus. Taip pabandžiau tik vieną kartą, nes sausus miltukus sunku nuryti, o be to, nuolat kankino baimė užspringti. Kadangi su saldžiais gėrimais jų maišyti nebuvo leista, todėl dabar maišau tiesiog su vandeniu ir šeimos nariams pasakoju, kad skonis (o ir spalva) yra kaip vandens iš balos. Tik dar su cinamono prieskoniu.

Pradžioje jaudinausi, kad miltukai bus labai šlykštūs ar kartūs.

Padedama „Google Lens“ programos išsiverčiau receptą ir sužinojau, kokius miltukus aš dabar tris kartus per dieną geriu. Vaistai sumaišyti iš chrizantemų, šilkmedžio, neišverčiamo pavadinimo tradicinių kiniškos medicinos miltelių „Xiaoyao Powder“, net kažkurios bijūnų dalies, grybų ir lęšių. Negaliu tvirtai sakyti, kad šie augalai padeda.

Kaip ir Lietuvos maisto papildų reklamose teigiama – jie tik gali padėti sustiprinti blužnį, pamaitinti kraują, pasižymi antivirusinėmis, antioksidacinėmis savybėmis, turi B grupės vitaminų, cinko, todėl gali sumažinti skausmą, karštį ir numalšinti dirglumą.

Jau kinų medicinos šaltiniai papildo, kad tiems, kas tiki, šios žolelės pamaitins skrandžio, blužnies, širdies ir plaučių yin energiją. Taip pat gali prisotinti kūną gyvybinės energijos qi. O kada gyvybinės energijos buvo per daug? Todėl geriu miltukus ir laukiu energijos antplūdžio pilvo zonoje. Ir net po truputį imu jausti, kad kasdien virškinu vis geriau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas