„Ankstyvas ruduo Europos kurortuose dovanoja itin malonius orus: vasaros kaitra jau atslūgusi, o jūros vanduo vis dar šiltas, puikiai tinkantis maudynėms ir paplūdimio pramogoms. Šiuo metų laiku galite mėgautis saulėtomis dienomis, idealiai tinkančiomis tiek miestų tyrinėjimui, tiek žygiams gamtoje.
Vasarą populiariausios turistinės vietos būna pilnos žmonių, o rudens pradžioje dauguma keliautojų jau grįžta namo – į darbus ar į mokslus. Tai reiškia mažesnes eiles prie lankytinų vietų, ramesnius paplūdimius ir galimybę iš tikrųjų pajusti vietinės kultūros dvasią“, – pranešime spaudai pažymi „Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė.
Amžinojo pavasario sala – Madeira
Net ir pasibaigus vasarai, galimybių keliauti prie vandenyno ir pasimėgauti puikiu oru – visa galybė. Ankstyvas ruduo yra puikus metas aplankyti Portugalijos salą Madeirą, esančią Atlanto vandenyne, maždaug už 900 km į vakarus nuo Maroko.
Dėl savo išskirtinio klimato Madeira – puiki vieta praleisti atostogas visais metų laikais. Čia galima leistis į žygius ar ilgus pasivaikščiojimus gamtoje. Rugsėjį temperatūra išlieka tokia pat šilta ir maloni kaip ir rugpjūtį, tačiau turistų srautas – gerokai mažesnis. Saloje yra daugybė kalnų takų, tačiau vieni įsimintiniausių ir vaizdingiausių yra ties levadomis – žmogaus sukurtais kanalais ir drėkinimo sistemomis.
„Ši sala – tikras rojus gurmanams, ypač tiems, kurie mėgsta šviežius vaisius bei jūros gėrybes. Tarp gausybės rudenį siūlomų gėrybių – mažieji bananai, kurie, manoma, yra saldesni už didžiuosius, egzotiškos gvajavos, kaštonai ir tradiciniai juodieji peletrūnai – pagrindinis Madeiros virtuvės ingredientas. Garsiausias salos turgus „Mercado dos Lavradores“, esantis Funšalyje, pamalonins gomurį naujais skoniais. Be to, rugsėjo ir spalio mėnesiais Madeiroje vyksta tradicinis vyno festivalis“, – pasakoja D.Strumskienė.
Rudeniška Graikijos salų ramybė
Jonijos jūros sala Zakintas yra viena geriausių ir gamtiškai įdomiausių rudens atostogų krypčių Europoje, siūlanti lankytojams pamatyti nuo vešlių alyvmedžių giraičių iki įspūdingų uolų. 405 kvadratinių kilometrų ploto saloje vyrauja ryškūs kontrastai: dangaus žydrumo jūra pereina į dangų siekiančias uolas, o tankia žaluma apaugusi žemė susilygina su balto smėlio paplūdimiais.
Jei Zakinto salą aplankysite rudenį, atsidursite alyvuogių rinkimo sezono įkarštyje. Tad namo tikrai negrįšite be butelio šviežiai spausto alyvuogių aliejaus, kuris primins įspūdžių pilnas atostogas.
Tasas yra šiaurinėje Egėjo jūros dalyje, maždaug už 10 km nuo Keramotės ir apie 25 km nuo Kavalos miestų. Šioje saloje harmoningai dera gamta, istorija ir nuostabūs kraštovaizdžiai, todėl ji žavi kiekvieną apsilankiusįjį. Tai – ideali vieta ramioms atostogoms, kur galima visiškai pamiršti kasdienio gyvenimo skubėjimą ir šurmulį bei mėgautis šia akimirka.
„Tasas garsėja vietiniais produktais, įskaitant alyvuogių aliejų, medų, vyną ir tradicinius rankdarbius. Iš salos alyvmedžių giraitėse užaugintų alyvuogių gaminamas aukštos kokybės alyvuogių aliejus, o dėl įvairios floros klesti bitininkystė. Jei čia apsilankysite kelionių sezono pabaigoje – rugsėjo–spalio mėnesiais, pajusite gaivesnį orą, ramią salos nuotaiką ir išvysite kvapą gniaužiančius vaizdus bei paslėptas įlankėles“, – sako D.Strumskienė.
Evija yra antra pagal dydį Graikijos sala, plotu nusileidžianti tik Kretai. Tai – arčiausiai Atėnų esanti sala, kurią galima pasiekti tiltu per Euripo sąsiaurį. Ji geriausiai žinoma dėl nuostabių paplūdimių, ramaus gyvenimo būdo ir skanaus vietinio maisto. Saloje gausu gamtos grožio tiek žemyninėje dalyje, tiek aplinkinėse mažose salelėse, kurios tik ir laukia būti ištyrinėtos. Be to, daugelis Evijos salos paplūdimių yra vieni geriausių Graikijoje. Net du vietiniai paplūdimiai netoli Chalkidės yra pažymėti Mėlynąja vėliava – specialiu apdovanojimu už švarą ir aukštus standartus.
Kiekvienu metų laiku Evijos saloje laukia skirtingi dalykai, priklausomai nuo to, kokių įspūdžių ieškoma. Nors rudens sezonas yra kiek vėsesnis ir drėgnesnis nei vasara, tačiau ankstyvas ruduo yra pakankamai šiltas, kad galėtumėte maloniai praleisti laiką prie jūros. Be to, ruduo – puikus metas tyrinėti kultūrines ir istorines vietas, paragauti vietinio vyno, medumi kvepiančių figų ir kitų sezoninių gėrybių.
Saulės glamonės Albanijoje
Saulėtos dienos Albanijoje tęsiasi iki pat lapkričio mėnesio, todėl galėsite mėgautis ne tik kelione, bet ir pačiu kelionės tikslu. Dėl švelnaus klimato, ankstyvą rudenį sąlygos žygiams gamtoje ar pasivaikščiojimams po didžiuosius Albanijos miestus yra tiesiog idealios. Verta aplankyti Tiranos Didįjį parką ir pasimėgauti pikniku prie ežero. Nuvykti į Berato miestą, kuris įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą bei pasilepinti poilsiu Adrijos ir Jonijos jūros pakrantėse.
„Žinoma, derliaus nuėmimo sezonu Albanijos rudens vaisiai ir riešutai yra patys gardžiausi. Įvairios uogos, kaštonai, graikiniai riešutai, granatai, obuoliai tiesiog pavergs savo skoniu! Jų verta ieškoti tiek ūkininkų turguose, tiek restoranuose kaip sezoninių patiekalų ingredientų. Albanijos virtuvė, susipynusi su itališkos ir turkiškos virtuvės įtaka, paliks neišdildomą įspūdį“, – pabrėžia kelionių ekspertė D.Strumskienė.
Lelijų žydėjimas ir jazminų kvapas Šiaurės Kipre
Šiaurės Kipras – viena gražiausių ir populiariausių turistinių vietų Viduržemio jūros regione. Malonus oras, gražūs paplūdimiai, turtinga kultūra – šis regionas turi savito žavesio visais metų laikais. Ruduo šiame regione tęsiasi nuo rugsėjo iki lapkričio ir yra vienas geriausių laikotarpių aplankyti Šiaurės Kiprą, nes žmonių minios po vasaros išsisklaido, o temperatūra tampa švelnesnė. Rugsėjį ir spalio pradžioje galima tikėtis malonios, apie 28 laipsnius Celcijaus siekiančios temperatūros.
Rudenį keičiasi ir salos kraštovaizdis: medžiai nusidažo rudens spalvomis, o kalvų šlaitai pasipuošia oranžine, geltona ir raudona spalvomis. Rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje Šiaurės Kipre žydi nuostabios baltos paplūdimio lelijos, skleidžiančios išskirtinį saldų kvapą – jas galima pamatyti smėlėtose laukinių paplūdimių pakrantėse. Be to, beveik visur saloje užuosite nuostabų naktį žydinčių jazminų aromatą.