Prasidėjo nuo problemos
Tirpios kavos idėja pirmąkart gimė dvidešimtojo amžiaus pradžioje Čikagoje gyvenusio japono Satori Kato galvoje. Jis 1901-aisiais metais sumąstė kaip iš kavos išgarinti vandenį ir tokiu būdu atskirti tirpiąsias kavos daleles nuo nuosėdų. Užpylus tirpiuosius kavos miltelius vandeniu, buvo galima mėgautis greitai paruoštu kavos gėrimu. Tačiau šio būdo greitai pagaminti skanią kavą be nuosėdų niekas neprisiminė dar kelis dešimtmečius.
Status posūkis tirpios kavos istorijoje įvyko vieną niūrų 1929-ųjų antradienį, kai griuvo Volstrito birža. Visi, iki tos akimirkos manęsi esą turtingi, bejėgiškai stebėjo, kaip jų turtai tirpsta tiesiog akyse. Dar gerą dešimtmetį JAV ekonomika buvo nublokšta į patį dugną, tai paveikė kiekvieną gyventoją, įskaitant ir kavos mėgėjus bei jos augintojus. Žmonės nieko nebepirko; nepaisant to, kad kava labai atpigo, sandėliuose liko didžiulės ir niekam nereikalingos jos atsargos.
Būdų išgelbėti šią kavą ėmė ieškoti bankininkai. Prancūzijos-Italijos bankas Pietų Amerikai (Banque Française et Italienne pour l’Amérique du Sud) nutarė surasti būdą išsaugoti kavos perteklių kaip tirpios kavos kubelius. Šiai technologijai sukurti jis nusamdė geriausius Šveicarijos mokslininkus iš „Nestlé”, kurie septynerius metus ieškojo būdų kavos kubelyje išsaugoti visas geriausias jos savybes ir aromatą. 1938 m. po ilgo mokslininkų grupės, vadovaujamos Makso Morgentalerio, darbo, prekyboje pasirodė jo rezultatas – tirpioji NESCAFÉ, pagaminta Šveicarijos Orbės miestelyje. Iki šeštojo dešimtmečio ji taip išpopuliarėjo, kad tapo ne tik sprendimu saugoti kavos perteklių, bet ir vienu mėgstamiausių gėrimų pasaulyje.
Naudojama ir kepiniams
Šiandien visi pamiršo apie Didžiosios Depresijos nelaimes ir sandėliuose sutrūnyti gresiančias kavos atsargas. Užtat tirpi kava liko, nes žmonės atrado jos privalumus, apie kuriuos dar negalvojo ją kūrę mokslininkai. Visų pirma, tirpią kavą paruošti užtrunka kelias minutes, be to, joje nėra nuosėdų, kurios būdingos užpilamai kavai. Išsiplėtė ir tirpios kavos panaudojimo galimybės: ruošiama šalta graikiška kava „Frappe“, įvairūs kakavos, pieno ir alkoholiniai kokteiliai. Virtuvėje besisukančios „bitutės“ tirpią kavą naudoja ir įvairiuose kepiniuose, kepdamos kavos pyragus, sausainius, vyniotinius.
Vis dėlto, didžiausias šios kavos privalumas, jog ją galima gerti iškart, nelaukiant, kol neištirpę kavos likučiai atsidurs puodelio dugne. Šį tirpios kavos išskirtinumą dar Antrojo pasaulinio karo metu įvertino amerikiečių kariai, o šiandien greitai paruošiamu gėrimu mėgaujasi daugiau nei 5,5 milijardus puodelių per dieną išgeriantys kavos mėgėjai visame pasaulyje.