Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiudorų stiliaus Žagarės dvaro sodybos pastatai – unikalūs Lietuvoje

Liepos 1-ąją Tarptautinės architektų dienos proga Žagarėje vyko mokslinė-istorinė konferencija „Tiudoro stiliaus architektūra“, kurią Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Žagarės filiale organizavo Joniškio istorijos ir kultūros muziejus. Pasak konferencijos svečių dr. Aistės Bimbirytės-Mackevičienės ir dokt. Mariaus Daraškevičiaus, Žagarės dvaro sodybos tiudorų stiliaus kompleksas yra vienintelis ir unikalus Lietuvoje, kurį projektavo ir darbus prižiūrėjo britų kilmės architektas Edward Arden Minty (1857-1936).
Tiudorų stiliaus Žagarės dvaro sodybos pastatai – unikalūs Lietuvoje
Tiudorų stiliaus Žagarės dvaro sodybos pastatai – unikalūs Lietuvoje / Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus nuotr.

Konferencijos metu dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė skaitė pranešimą „Ar būta anglofilijos apraiškų Lietuvoje?“. Į šį klausimą vienareikšmiškai buvo atsakyta „taip“, nes anglofilija reiškėsi ne tik per architektūrą, bet ir madą, sodų kultūrą, literatūrą bei ekonominius ryšius. Ankstyvieji kontaktai siekia dar XV a., kuomet buvo prekiaujama per Gdanską, rašoma Žagarės regioninio parko pranešime.

Dokt. Marius Daraškevičius pristatė „Angliškų kotedžų arba Tiudorų stiliaus architektūrą Žagarės dvaro sodyboje: pasipriešinimas masinei produkcijai ir viduramžių ilgesys“. Pasak lektoriaus, iš Žagarės dvaro sodybos pastatų galima spręsti, jog Naryškinai pasižymėjo ne tik modernumu ir geru skoniu, bet ir domėjosi tuomet moderniais ūkininkavimo metodais, įvairiais amatais ir rankų darbu.

Lietuvoje tiudorų stiliaus apraiškų galima pastebėti jau XVI a., o pirmieji šio stiliaus pastatai buvo Merkinės dvaro vartai, Raudondvario bei Raudonės pilys. Tiudorų stiliaus elementų turėjo ir Lentvario, Lyduokių, Kretingos dvarai. Tačiau Lietuvoje šio stiliaus pastatus dažniausiai kūrė lietuvių architektai, o Žagarės dvaro sodybos kompleksą projektavo ir greičiausiai darbus prižiūrėjo britų architektas Edward Arden Minty (1857-1936).

Pasak dokt. M. Daraškevičiaus, britų architektas buvo pasirinktas dėl to, jog Georgijaus Naryškino žmona Elizabeth Knight buvo anglė. Jų šeima 1922 m. gyveno Londone pristižiniame Šiaurės Kensingtono rajone Čarlzo aikštėje Nr. 63. Lektorius Naryškinus palygino net su Rotšildais, kurie buvo vieni įtakingiausių bankininkų pasaulyje, prie savo dvaro Anglijoje darbininkams pastatę tiudorų stiliaus kotedžų kaimelį. Panašu, jog ir Žagarėje Naryškinai mėgino įkurti tarsi atskirą kaimelį, tik pastatai išdėstyti didesniame plote. Tiudorų stiliaus pastatai iškart išsiskiria medžiagų tikrumu, aiškiomis konstrukcijomis ir ornamentų saikingumu.

Žagarės dvaro parke aplink centrinius rūmus, kuriuose įsikūręs Žagarės regioninio parko lankytojų centras, išsibarstęs tiudorų stiliaus pastatų kompleksas susideda iš arklidės, maniežo ir ratinės, arklininko namo, šventiko namo ir buvusios koplyčios, sargų namelių, šėriko, aludarių namų, pieninės ir kitų objektų. Konferencijos lektoriai bei svečiai ne tik apžiūrėjo tiudorų stiliaus pastatus, bet ir Žagarės regioninio parko lankytojų centro ekspozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai