Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TOP 10 geriausių pasaulio miestų dviratininkams: net 9 iš jų yra Europoje

Dviračių sporto mėgėjai žino, koks išlaisvinantis jausmas gali būti važiuojant dviračių taku ir mėgaujantis miesto žavesiu, nesusiduriant su perpildytu viešuoju transportu ar spūstimis.
Dviračiu važiuojančios moterys
Dviračiu važiuojančios moterys / 123RF.com nuotr.

Visame pasaulyje vyriausybėms stengiantis sumažinti anglies dvideginio išmetimą, vis daugiau miestų skatina žmones atsisakyti automobilių ir jiems palengvina kelionę dviračiais, rašoma „Euronews“.

Tačiau kurie miestai yra draugiškiausi dviratininkams? Šių metų Pasaulinio dviračių miestų indekso duomenimis, daugiausia jų yra Europoje.

Skaitmeninė draudimo bendrovė „Luko“ išnagrinėjo 90 pasaulio miestų ir įvertino juos pagal 6 pagrindinius parametrus: dviračių naudotojų procentą, oro sąlygas, nusikalstamumą ir saugumą (pvz., nelaimingų atsitikimų ir dviračių vagysčių skaičių), infrastruktūrą, dalijimosi dviračiais galimybes ir specialius renginius, pvz., dienas be automobilio.

Galutiniai rezultatai pateikiami skalėje nuo 0 iki 100 balų. Kuo didesnis balas, tuo miestas draugiškesnis dviračiams.

Sąraše pirmauja Europos miestai. Jie įvertinti dėl kokybiškų dviračių takų ir oro sąlygų, kai daug dienų galima važiuoti dviračiu.

Štai 10 geriausių pasaulio miestų dviratininkams:

10. Hanoveris, Vokietija

Šiame Vokietijos mieste yra puikių parkų, tad kas gali būti geresnis būdas juos apžiūrėti nei važiuoti dviračiu? Hanoveris pateko į šių metų reitingo viršūnę dėl kokybiškos infrastruktūros ir dviračių sportą skatinančių renginių, įskaitant „dienas be automobilio“.

123RF.com nuotr. / Hanoveris, Vokietija
123RF.com nuotr. / Hanoveris, Vokietija

9. Brėmenas, Vokietija

Brėmenas – dar vienas populiarus dviračių mėgėjų miestas Vokietijoje, kuriame labai lygus reljefas ir dviračių takai, kertantys miestą ir jungiantys jį su kitais netoliese esančiais miestais. Brėmenas taip pat yra pirmasis Vokietijos miestas, kurio Noištato rajone yra visa „dviračių zona“ – rajonas, kuriame greitis ribojamas iki 30 km/val. ir kuriame dviračiai turi pirmenybę.

123RF.com nuotr. / Brėmenas, Vokietija
123RF.com nuotr. / Brėmenas, Vokietija

8. Bernas, Šveicarija

Remiantis indeksu, Šveicarijos sostinė daug investavo į kokybišką dviračių infrastruktūrą, ji itin gerai vertinama dviračių dalijimosi srityje ir reguliariai organizuoja „dienas be automobilio“. Mieste taip pat labai mažas dviratininkų žūčių skaičius.

123RF.com nuotr. / Bernas, Šveicarija
123RF.com nuotr. / Bernas, Šveicarija

7. Hangdžou, Kinija

Netikėtas pasirodymas pirmajame 10-ke: Kinijos Hangdžou miestas, vienintelis ne Europos miestas, patekęs į reitingo viršūnę, tarp savo gyventojų turi 30 proc. dviratininkų, o dalijimosi dviračiais srityje pasiekė geresnių rezultatų nei dauguma konkurentų.

123RF.com nuotr. / Hangdžou, Kinija
123RF.com nuotr. / Hangdžou, Kinija

6. Malmė, Švedija

Dėl kokybiškos infrastruktūros ir reguliariai organizuojamų važiavimą dviračiais skatinančių renginių Malmėje dviratininkai žūsta itin retai.

123RF.com nuotr. / Malmė, Švedija
123RF.com nuotr. / Malmė, Švedija

5. Amsterdamas, Nyderlandai

Galbūt tikėjotės, kad Nyderlandų sostinė atsidurs šio reitingo viršūnėje, tačiau gali būti, kad dėl to kaltas saugumas: Amsterdame 100 tūkst. dviratininkų tenka daugiau nei 1 tūkst. eismo įvykių. Tai beveik 5 kartus daugiau nei jo artimiausioje varžovėje Kopenhagoje.

123RF.com nuotr. / Amsterdamas, Nyderlandai
123RF.com nuotr. / Amsterdamas, Nyderlandai

4. Kopenhaga, Danija

Danijos sostinėje saugiau ne tik dviratininkams, bet ir dviračiams, nes čia mažai vagysčių. Miestas daug investuoja į dviračių kelių infrastruktūrą, o dauguma gyventojų, kurie važinėja dviračiais, tai daro ir per ilgą ir atšiaurią danišką žiemą.

123RF.com nuotr. / Kopenhaga, Danija
123RF.com nuotr. / Kopenhaga, Danija

3. Antverpenas, Belgija

Šis Belgijos uostamiestis nėra labai palankus dviračių takams, tačiau dėl stiprios dviračių dalijimosi sistemos ir „sekmadienio be automobilio“ renginių jis tapo neabejotinai draugiškas dviratininkams.

123RF.com nuotr. / Antverpenas, Belgija
123RF.com nuotr. / Antverpenas, Belgija

2. Miunsteris, Vokietija

Šiame Vokietijos mieste žūsta nedaug dviratininkų, nors daugiau nei 39 proc. gyventojų kasdien važinėja dviračiais. Miunsteryje taip pat reguliariai vyksta dviračių sportą skatinantys renginiai.

123RF.com nuotr. / Miunsteris, Vokietija
123RF.com nuotr. / Miunsteris, Vokietija

1. Utrechtas, Nyderlandai

Šių metų reitingo viršuje – Nyderlandų miestas Utrechtas. Miestas gali pasigirti aukštais dviračių infrastruktūros ir oro sąlygų įvertinimais, o daugiau nei pusė jo gyventojų (51 proc.) kasdieniame gyvenime naudojasi dviračiais.

123RF.com nuotr. / Utrechtas, Nyderlandai
123RF.com nuotr. / Utrechtas, Nyderlandai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas