Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turistų ir influencerių apgultam Dubajui – kitų šalių kaltinimai dėl COVID-19

Prisikvietęs Naujųjų metų šventėjų pas save, Dubajus dabar kitų šalių kaltinimas dėl koronaviruso išplitimo svetur. Ir pačiuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose kyla vis daugiau klausimų apie Dubajaus sugebėjimą suvaldyti augančius naujų COVID-19 atvejų skaičius, rašo AP.
Turistai Dubajuje
Turistai Dubajuje / „Scanpix“/AP nuotr.

Dubajaus valdžios spaudos tarnyba tikina, kad emyratas daro viską, kad suvaldytų pandemiją, turi planų, kaip padėti sveikatos apsaugos sistemai, jeigu staiga išaugtų užsikrėtusiųjų skaičius. Visgi apie ligoninių lovų užimtumą valdžia duomenų AP nepateikė, o ir buvęs šalies finansų ministras Nasseras al-Shaikhas tviteryje kritikavo vyriausybės sprendimus.

Aukščiausiais pastatais, išpuoselėtais paplūdimiais ir prabanga keliautojus viliojantis Dubajus liepą tapo viena pirmųjų krypčių, paskelbusi apie atsivėrimą. Dėl karantino priemonių nukentėjusiais ekonomikai verkiant reikėjo susigrąžinti pajamas iš turizmo ir nekilnojamojo turto sektorių.

Turizmui įsivažiuojant, kasdien nustatomų naujų koronavirusų atvejų skaičius palengva augo, tačiau rudenį išliko stabilus. Tuomet atėjo Nauji metai.

Naujųjų metų laikotarpiu Dubajus tapo populiariausia kelionių kryptimi. Kitos šalys tuo metu skelbė naujus suvaržymus, o Dubajaus baruose ir jachtose buvo galima linksmintis be kaukių. Dabar pastarąsias 17 dienų susirgimų JAE skaičiai – rekordiniai, o Dubajaus testavimo laboratorijose susidaro eilės.

Į Izraelį neseniai grįžo daugiau nei 900 keliautojų, kurie Dubajuje užsikrėtė koronavirusu, paskelbė Izraelio kariuomenė, vykdanti kontaktų atsekimą. Grįžusieji užkrėtė dar daugiau – visa grandinė jau siekia daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių.

Dešimtys tūkstančių Izraelio gyventojų pastaraisiais mėnesiais vyko į JAE, kai šalys rugsėjį normalizavo savo santykius. Izraelio sveikatos ministras Sharonas Alroy-Preisas skundėsi, kad kelios savaitės kelionių buvo pražūtingesnės nei ištisi santykių su JAE neturėjimo dešimtmečiai.

Gruodžio pabaigoje Izraelis iš atvykstančiųjų iš JAE pradėjo reikalauti dviejų savaičių saviizoliacijos. Šalis vėliau uždarė savo pagrindinį tarptautinį oro uostą dėl išaugusio atvejų skaičiaus.

Jungtinės Karalystės bulvarinė spauda mirga Dubajuje atostogaujančių britų „influencerių“ nuotraukomis. Sausio viduryje JK uždarė kelionių koridorių su Dubajumi – iš grįžtančiųjų buvo pradėta reikalauti saviizoliacijos, nes reikšmingai išaugo įvežtinių COVID-19 atvejų iš JAE skaičius.

„Tarptautinės kelionės dabar neturėtų vykti, nebent jos būtų visiškai būtinos, – šią savaitę sakė JK sveikatos ministras Mattas Hancockas. – Jokių vakarėlių Paryžiuje ar savaitgalių Dubajuje. Daugeliu atvejų tai net pažeidžia įstatymus.“

Tuo tarpu mutavusi COVID-19 atmaina, plintanti iš Pietų Afrikos, buvo susieta ir su Dubajumi. Penktadienį JK paskelbė kelionių draudimą – uždraudė tiesioginius skrydžius iš/į JAE.

Danija jau nustatė vieną keliautoją, kuris iš Dubajaus grįžo užsikrėtęs naująją PAR atmaina. Kaip ir britai, danai Naujųjų metų laikotarpiu pilnais lėktuvais vyko į Dubajų.

Filipinai paskelbė nustatę, kad iš Dubajaus sausio 7 d. grįžusiam asmeniui nustatyta britiška COVID-19 atmaina.

Dubajuje naujų dienos atvejų skaičiui artėjant prie 4 tūkst., be paaiškinimo buvo atleistas vyriausybės sveikatos agentūros vadovas. Emyratas nutraukė gyvus pasirodymus baruose, sustabdė nebūtinas operacijas ligoninėse, apribojo vestuvių dalyvių skaičių, sporto klubams nurodė užtikrinti didesnį atstumą tarp sportuojančių. Dabar visi atvykstantys į JAE turi pasidaryti ir testą.

JAE visas viltis deda į masinį vakcinavimą – Abu Dabis jau skiepija kiniška „Sinopharm“ vakcina, Dubajus – „ Pfizer-BioNTech“. JAE skelbia, kad jau suleista 2,8 mln. dozių – skiepijimo procesas čia vienas sparčiausių visame pasaulyje.

Visgi vis daugiau žmonių, įskaitant ir buvusį ministrą, abejoja Dubajaus sugebėjimu suvaldyti pandemiją. AP mėgino iš ligoninių sužinoti apie lovų užimtumą, situaciją jose, tačiau dauguma jų žurnalistus nukreipė į Dubajaus valdžios spaudos tarnybą. O ši į klausimus apie sveikatos apsaugos sistemos pasirengimą neatsako.

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, prieš pandemiją JAE turėjo beveik 13 250 ligoninių lovų (šalyje – daugiau nei 9 mln. gyventojų). Dubajus ir šiauriniai JAE emyratai pandemijos metu pastatė lauko ligoninių su daugiau nei 5 tūkst. lovų, Abu Dabis – dar daugiau.

Tačiau Dubajus liepą uždarė savo lauko ligoninę su 3 tūkst. lovų – tą pačią dieną, kai atsivėrė turistams.

„Liūdniausia tai, kad nuo 2020 metų buvo padaryta labai daug, o dabar patys viską griauname savo rankomis, – teigė buvęs ministras Nasseras al-Shaikhas. – Viską dar labiau blogina skaidrumo nebuvimas.“

Autokratinė JAE valdžia šią savaitę pareiškė, kad susirūpinusieji „turėtų susilaikyti nuo abejonių pastangomis tų, kurie dirba tam, kad suvaldytų pandemiją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas