Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turistus vijęs pasakiško grožio Austrijos kaimelis dabar jau jų ilgisi

Nedidelis kaimelis ant Austrijos ežero kranto yra toks gražus, kad jam net teko apriboti turistų skaičių. Bet dabar Halštatas jau ilgisi keliautojų ir laukia, kada jie sugrįš į ištuštėjusias jo gatveles, rašo „Reuters“.
Halštatas
Halštatas / Shutterstock.com nuotr.

Vos 780 gyventojų turintis kaimelis praėjusiais metais sulaukė apie milijono turistų. Perteklinio turizmo problemą dar labiau paaštrino tai, kad Halštatas nuolat tituluojamas „instagramiškiausiu miesteliu pasaulyje“.

Pagal turistų skaičių, tenkantį vienam gyventojui, Halštatas net šešis kartus lenkė Veneciją. Toks antplūdis vyko keliais etapais. 2006 m. Halštatas tapo žvaigžde Pietų Korėjoje po to, kai buvo išreklamuotas populiarioje laidoje. 2011 m. Kinijos turtuolis savo šalyje pastate Halštato repliką, kuri jam kainavo daugiau nei 800 mln. Eur. O pastaraisiais metais čia plaukia turistai, norėdami pamatyti vietą, kuri įkvėpė „Ledo šalies“ kūrėjus.

Nuo turistų srautų pavargęs Halštatas dažnai pritraukdavo žiniasklaidos dėmesį savo bandymais riboti keliautojų kiekį. Tai siekė apriboti turistinių autobusų skaičių, tai gerokai pasipelnyti iš vienadienių turistų – pavyzdžiui, visus tualetus padaryti mokamus.

Bet štai dabar Halštatas laukia, kada jam vėl teks susidurti su ankstesniais iššūkiais.

„Pastaruoju metu turistų buvo per daug, jie buvo matomi kaip prakeiksmas, ir mes vis imdavomės veiksmų“, – sakė meras Alexanderis Scheutzas.

Austrija anksti ėmėsi karantino priemonių prieš 6 savaites uždarydama restoranus, barus, ne pirmos būtinybės parduotuves, muziejus. Tai padėjo suplokštinti infekcijos kreivę, per dieną ji didėja mažiau nei 1 proc.

Palaipsniui Austrija atlaisvina suvaržymus. Restoranai, kavinės ir barai atsidarys gegužės 15 d., viešbučiai – 29 d. Visgi sienos dar lieka užvertos, o tai kelia daug sunkumų dideliam turizmo sektoriui.

„Mes Halštate 95 proc. priklausome nuo užsienio svečių... Iš Azijos, Amerikos, Anglijos ir aplinkinių šalių“, – sakė Markus-Paulas Derblis, kuris kaimelyje turi restoraną, suvenyrų parduotuvę ir kelis kitus verslus.

Vida Press nuotr./Halštatas
Vida Press nuotr./Halštatas

„Jeigu sienos išliks uždarytos, bus labai labai sunku išlaikyti verslus“, – tikino jis.

Austrija norėtų netrukus atidaryti sieną su Vokietija, tačiau Berlynas dėl to dar dvejoja. Kita vertus, ir nepanašu, kad vien vokiečiai galėtų užpildyti Halštatą.

„Jeigu reikėtų pateikti prognozę šiai vasarai, ji būtų labai liūdna, bloga. Bet aš optimistiškas žmogus – peizažas yra gražus, mes esame UNESCO pasaulio paveldo vieta, žmonės yra draugiški“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas