Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Turizmo puoselėtojams – išskirtinis seminaras apie Europos kultūros kelių potencialą ir naudą Lietuvai

Pastaraisiais metais vis didesnį pagreitį įgauna vietinis turizmas – vietoje to, kad leistųsi į užsienį, tautiečiai renkasi keliauti pačioje Lietuvoje. Visgi toli gražu ne kiekvienas žino, jog mūsų šalyje įsteigti penki išskirtiniai kultūros keliai, savo istorija ir paveldo objektais apjungiantys mus su likusia Europa.
Europos kultūros keliai
Europos kultūros keliai / Shutterstock nuotr. / 15min koliažas

Siekiant kuo platesnį ratą žmonių supažindinti su šiomis atrakcijomis bei jų teikiama pridėtine verte regionų turizmui, birželio 19–20 dienomis Vilniuje organizuojamas Išplėstinio dalinio susitarimo dėl Europos Tarybos kultūros kelių mokomasis seminaras. Toks kultūros keliams skirtas renginys Europoje vyks pirmą kartą.

Suprasti akimirksniu

  • Kas? Europos kultūros kelių temai skirtas tarptautinis seminaras-mokymai.
  • Kur? Vilniuje.
  • Kada? Birželio 19–20 dienomis.
  • Programą ir daugiau informacijos rasite paspaudę - čia.
  • Organizatorius? Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos (KPD) ir Europos Tarybos kultūros kelių institutas.

Kultūros keliai – tai kultūros, švietimo, paveldo ir turistinio bendradarbiavimo projektai, kuriais siekiama sukurti ir populiarinti atskirą ar kelis maršrutus, grindžiamus istoriniu keliu, kultūros koncepcija, pasaulinės svarbos asmenybe ar reiškiniu, siejamus kultūros paveldo objektais.

Europos Tarybos kultūros kelių programa pradėta kurti dar 1987 m., siekiant atskleisti Europos kultūrinį identitetą, stiprinti kultūrinį turizmą ir plėtoti šalių kultūrinį bendradarbiavimą. Šiuo metu Europoje veikia beveik 50 Europos Tarybos sertifikuotų kultūros kelių.

Eskil Roll nuotr./Šv. Olafo keliai
Eskil Roll nuotr./Šv. Olafo keliai

Laikui bėgant, kultūrinė bendrystė senajame žemyne tik stiprėjo, o 2010-aisiais buvo patvirtintas Išplėstinis dalinis susitarimas dėl Europos Tarybos kultūros kelių. Jo tikslas – įsijungiant į Europos Tarybos kultūros kelių programą formuoti bendrą kultūrinę erdvę, skatinant labiau domėtis paveldu bei puoselėti švietimą ir bendradarbiavimą tinkluose.

Lietuva į Europos Tarybos kultūros kelių programą įsitraukusi jau ne vieną dešimtmetį, yra pasirašiusi ir Išplėstinį dalinį susitarimą. Mūsų šalies įvairios institucijos ir asociacijos šiuo metu yra prisijungusios prie penkių Europos Tarybos sertifikuotų kultūros kelių: Šv. Jokūbo, Europos žydų paveldo, Hanzos, Impresionizmų ir Europos pasakų.

Shutterstock nuotr./Šv. Jokūbo kelias
Shutterstock nuotr./Šv. Jokūbo kelias

Visgi šių kelių potencialas dar anaiptol pilnai neišnaudotas – ko gero, nemaža dalis tautiečių apie kai kuriuos iš jų net nėra girdėję. Paskatinti šiems keliams Lietuvoje skirti daugiau dėmesio ir bus vienas iš pagrindinių Vilniuje organizuojamo seminaro tikslų.

Tai yra neeilinis, kitoks turizmas – lėtas, nemasinis, daugiau skirtas žmonėms, kurie domisi atskiromis temomis.

„Tai yra neeilinis, kitoks turizmas – lėtas, nemasinis, daugiau skirtas žmonėms, kurie domisi atskiromis temomis. Norime pakviesti visus, kas tuo domisi, labiau pasigilinti į kultūros kelių temą, pamatyti jų potencialą ir gauti pagrindus, kaip tai reikia įgyvendinti“, – aiškina Kultūros paveldo departamento Tarptautinių ryšių ir paveldo sklaidos skyriaus vedėjas Alfredas Jomantas.

Shutterstock nuotr./Istorinių kavinių kelias
Shutterstock nuotr./Istorinių kavinių kelias

Į mokamąjį seminarą susirinkę turizmo sektoriaus, suinteresuotų organizacijų ir savivaldybių atstovai turės unikalią progą iš arčiau susipažinti su pačia kultūros kelių programa, jos raida ir filosofija. Apie tai pranešimus skaitys Stefano Dominioni, Išplėstinio dalinio susitarimo dėl Europos Tarybos kultūros kelių vykdantysis sekretorius ir Europos kultūros kelių instituto direktorius, bei jo komandos nariai, Europos kelionių komisijos viceprezidentė Magda Antonioli, Notingamo Trento universiteto profesorius Mike‘as Robinsonas.

Daug dėmesio seminaro metu bus skiriama ir Lietuvoje jau įsteigtiems kultūros keliams pristatyti. Remiantis kitų šalių patirtimi, bus svarstomos idėjos, kaip dar aktyviau išnaudoti galimybes, kurias šios atrakcijos gali pasiūlyti mažesnėms, toliau nuo Vilniaus esančioms savivaldybėms. Tai savo ruožtu padėtų joms tapti labiau patraukliomis keliautojams tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio šalių.

Shutterstock nuotr./Hanzos kelias
Shutterstock nuotr./Hanzos kelias

Praktinėse seminaro dalyse renginio dalyvių lauks susitikimai su Europoje veikiančių kultūros kelių atstovais: Europos kapinių kelio prezidente Lidija Plibersek, Geležinės uždangos kelio atstove Agathe Daudibon, Šv. Olavo kelių vadybininku Hansu Mortenu Lovrodu, Napoleono kultūros kelio atstove Gwenola Araujo bei kitų kultūros kelių prezidentais ir vadybininkais.

Jie iš pirmų lūpų pasidalins patirtimi apie kultūros kelių plėtrą skirtingose šalyse bei naudą, kurią šie projektai suteikia tiek patiems keliautojams, tiek ir regionų turizmui. Renginio organizatoriai tikisi, jog tai savo ruožtu įkvėps į šiuos europinius tinklus įsijungti ir Lietuvai bei jos miestams, savivaldybėms, asociacijoms.

Shutterstock nuotr./Europos Mocarto keliai
Shutterstock nuotr./Europos Mocarto keliai

Renginio metu kieme šalia Lietuvos nacionalinio muziejaus bus eksponuojama Europos Tarybos kultūros kelių paroda, kurią surengė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamas su Europos Tarybos kultūros kelių institutu. Po seminaro ši paroda persikels į pasažą prie Neries upės, šalia Šv. Rapolo bažnyčios.

Išplėstinio dalinio susitarimo dėl Europos Tarybos kultūros kelių mokomasis seminaras yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybos Ministrų Komitetui renginių.

Daugiau informacijos apie renginį ir jo programą rasite KPD puslapyje paspaudę nuorodą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius