Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turizmo sezonas Klaipėdoje: „Galvojome, kad bus blogiau“

„Kovo balandžio mėnesiais galvojome, kad sezonas bus blogesnis. Buvo tokių minčių, kad kai kurie viešbučiai visai neatsidarys. Tačiau taip neatsitiko“, – kalbėjo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė, pristatydama pirmojo pusmečio rezultatus. Nors uostamiesčio turizmo sektorius patyrė smūgį, kai neatvyko nė vienas iš kruizinių laivų, rezultatai nebuvo tokie prasti, kaip spėliota pavasarį.
Karinis įtvirtinimas Jono kalnelyje atsivers turistams
Karinis įtvirtinimas Jono kalnelyje atsivers turistams / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Sakyti, kad buvo visiškai blogai, negalime, bet ir sakyti, kad buvo labai gerai – taip pat ne“, – teigė R.Savickienė. Vien jos vadovaujamas centras šį pusmetį sulaukė 10 tūkstančių svečių. Palyginimui: pernai per šešis pirmuosius metų mėnesius sulaukta per 39 tūkstančius lankytojų.

Centro darbuotojai spėja, kad taip galėjo atsitikti ir dėl to, kad dauguma turistų šiemet buvo vietiniai ir jie patys rado informaciją, kur apsistoti, ką pamatyti.

R.Savickienė teigė, kad vasarą kiek gelbėjo kaimyniniai kurortai: Neringa ir Palanga. Kai čia nelikdavo vietos, poilsiautojai rinkosi alternatyvą – nakvynes uostamiestyje. Turizmo sektoriaus atstovai teigė po to girdėję geriausius atsiliepimus: ilsėdamiesi Klaipėdoje vasarotojai išleido mažiau, rado tą pačią jūrą ir paplūdimius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Klaipėdos pajūryje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Klaipėdos pajūryje

Skaičiuojama, kad per pirmą pusmetį viešbučiuose ir svečių namuose apsistojo 45 tūkst. atvykėlių, tai yra 58 proc. mažiau nei pernai. „Tačiau nakvynių sumažėjo maždaug 17 proc. Tai reiškia, kad apsistoję viešbučiuose ilgiau juose miegojo“, – pasakojo R.Savickienė. Liepą ir rugpjūtį viešbučių užimtumas siekė 50-85 proc.

Rugsėjį viltasi, kad medikai išnaudos gautą paramą atostogoms, atvyks į Klaipėdą. Tačiau jau dabar matoma, kad jie mieliau rinkosi Neringą ar Palangą.

Kruizinės laivybos sektoriuje – nuliai

Šiemet laukta rekordinės kruizinės laivybos sezono. Tačiau dėl pandemijos neatplaukė nė vienas laivas.

„Kruizinė laivyba – ta sritis, kuri turbūt atsigaus paskutinė. Turime nuogirdų, kad ir laivus pjausto, ir bankrutuoja. Kitiems metams turėjom suplanavę 50 vizitų, bet viliamės, kad bus bent 20”, – teigė R.Savickienė.

Kruizinių laivų atplukdomų turistų pasigedo ir Nida bei Palanga. Nelikus didžiųjų autobusų, išsyk vežusių po kelis šimtus turistų, pajamų praradimus skaičiavo ir gidai, ir kavinės.

Todėl šią vasarą teko greitai persiorientuoti ir pasiūlyti patrauklias išvykas vietos keliautojams. Klaipėdoje atsirado ekskursijos, pasakojančios vienos gatvės istorijas, atsivėrė gidų mokyklėlė vaikams, atvertos naujos erdvės.

Turizmo dienai – ekskursijų įvairovė

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras ruošiasi artėjančiai turizmo dienai. Ruošiama ne viena naujovė: elektroninė parduotuvė, kurioje bus galima įsigyti nuo suvenyrų iki ekskursijų, o greitesnę informaciją padės teikti į internetinę svetainę įdiegtas Klaipėdos pokalbių robotas, net 8 miesto skulptūros prabils ir papasakos savo istoriją – tereikės telefonu nuskaityti kodą. Uždainuoti turėti ir Anikė iš Toravos.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Anikė iš Toravos
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Anikė iš Toravos

Nors Pasaulinė turizmo diena minima rugsėjo 27-ąją, Klaipėdos miesto gyventojai ir svečiai nemokamais renginiais džiuginami jau nuo šeštadienio – rugsėjo 19-osios. „Tebūnie tai turizmo savaitė ir dar šiek tiek“ – entuziastingai kalba centro direktorė R.Savickienė ir kviečia dalyvauti renginiuose. Jūsų laukia net 10 nemokamų teatralizuotų ekskursijų „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“; ekskursijos į archyvo saugyklą, kurioje anksčiau buvo saugomi pinigai, o dabar – istorinė atmintis; orientacinės varžybos, kur galėsite pasitikrinti savo, kaip detektyvo, įgūdžius; galimybė apsilankyti Jono kalnelio poternoje bei pažinti įdomiausius industrinius Klaipėdos objektus.

Viena didžiausių naujovių – atsivėręs buvęs karinis įtvirtinimas prie rekonstruoto Jono kalnelio. Iki Naujųjų šias erdves prižiūrės turizmo atstovai, jie ir atvers įtvirtinimus svečiams. Šioje slėptuvėje buvo slepiamasi karo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas