Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos Rivjera – dievų ir „viskas įskaičiuota“ vilionių gausybė

Gegužės pradžia Turkijoje – idealus metas kelionei į šią Viduržemio jūros šalį varginančių vidurvasario karščių nepakeliantiems poilsiautojams. Atsisveikinti su pavasariu lietuvių turistų dievinamame Antalijos regione galima žvalgantis po architektūrinį pakrantės miestelių palikimą, akimis ryjant kvapą gniaužiančius kraštovaizdžius ar paneriant į jau spėjusią sušilti jūrą bei apsilankant turkiškoje pirtyje.
Turkija – vilionių gausybė neatsitraukiant nuo Viduržemio jūros
Turkija – vilionių gausybė neatsitraukiant nuo Viduržemio jūros / Kristinos Kučinskaitės nuotr.

Antalija – nepagrįstai ignoruojamas Viduržemio perlas

Po nepilnų trijų valandų skrydžio į Antalijos oro uostą atostogų ištroškę lietuviai skuba užsiregistruoti Viduržemio jūros pakrantę nusėjusiuose viešbučiuose su „viskas įskaičiuota“ paslauga, kuri dalį poilsiautojų suvilioja nepalikti viešbučio teritorijos savaitę ar net ilgiau – tiek, kiek trunka įsigytasis kelialapis.

Suprasti akimirksniu

  • Be „viskas įskaičiuota“ viešbučių Antalijos regione aibė istorinio palikimo ir įspūdingų gamtos vaizdų
  • Kemero ir Alanijos poilsinės zonos antraisiais namais tapo ir kai kuriems lietuviams
  • Tahtali kalnas šalia Kemero Antikoje buvo vadinamas Olimpu – dievų buveine
  • Po intensyvių ekskursijų rekomenduojama atsipalaiduoti turkiškoje pirtyje hamame

Vis dėlto nusprendusiems, kad toks pasyvus poilsis ne jiems, Turkijos Rivjera vadinamas regionas gali pasiūlyti nemenką lankytinų ir įsimintinų vietų pasirinkimą.

Pati Antalija, kurioje beveik kiekvieną savaitės dieną leidžiasi pilni lietuvių turistų lėktuvai, dažnai yra nepelnytai ignoruojama, pamirštant, jog beveik pusantro milijono gyventojų turintis Turkijos uostamiestis gali pasigirti Osmanų imperijos epochą menančiu senamiesčiu, vienu iš didžiausių akvariumų visame pasaulyje bei miniatiūrų muziejumi.

Apsilankę pastarajame galite aplankyti visą Turkiją, nes čionykštės miniatiūros – šalies miestų įspūdingiausių pastatų sumažintos kopijos.

Kaip pasakojo kelionių organizatoriaus „Novaturas“ paslaugų organizavimo užsienyje vadovas Aivaras Mickevičius, per pastaruosius metus Antalija pasikeitė ypač smarkiai – nutiestos naujos tramvajų linijos, baigtas statyti naujas daugiafunkcis stadionas, investuota į kitus infrastruktūros objektus.

Kaip ir kiekviename Turkijos mieste ar kaime, Antalijoje neapsieinama be respublikos įkūrėjo, pirmojo prezidento ir šalies modernizatoriaus Mustafos Kemalio Atatiurko vardu pavadintų gatvių, bulvarų ir paminklų su jo citatomis. Pasaulietinės Turkijos kūrėjas Antaliją kartą pavadino gražiausiu pasaulio miestu.

Kristinos Kučinskaitės nuotr./Turkija – vilionių gausybė neatsitraukiant nuo Viduržemio jūros
Kristinos Kučinskaitės nuotr./Turkija – vilionių gausybė neatsitraukiant nuo Viduržemio jūros

Po pasivaikščiojimo prie jūros – į dievų buveinę

Už keliasdešimt kilometrų į vakarus ir rytus nuo Antalijos prasideda dviejų garsių Turkijos kurortų, Kemero ir Alanijos, poilsinės zonos su visa virtine įvairaus pobūdžio viešbučių.

Vakaruose nuo Antalijos įsikūręs Kemeras, kurio pavadinimas išvertus reiškia diržą, tarp Viduržemio jūros ir Tauro kalnų įsispraudęs jaukus miestelis, ypač mėgstamas rusakalbių turistų. Pašliję santykiai tarp Rusijos ir Turkijos čia atostogaujančių rusų srautus sumažino nežymiai. Maža to, neretas butas ar apartamentai Kemere – Rytų kaimynės piliečių nuosavybė.

Jeigu derėtis su prekeiviais, siūlančiais įsigyti padirbtus kvepalus, sportbačius ar marškinėlius su garsiais prekių ženklais, pabosta, o valgyti tąsių turkiškų ledų parke su vaizdu į jūrą nesinori, pats metas iš Kemero judėti aukštyn – į 2365 m Tahtali kalno viršūnę.

Ten jus per dešimt minučių nukels šveicarų gamybos keltuvas, kursuojantis jau nuo 2009 m. Pro jį, esant geram orui matysite ne tik tolstantį Kemerą, bet ir kintančias kalnų augalų rūšis, pavyzdžiui, atsirandančius libanietiškus kedrus.

Patekus ant antikiniais laikais Olimpu vadinto kalno, buvusio dievų buveine, jūsų laukia apžvalginė aikštelė, kurioje, esant geram orui, galėsite pasižvalgyti į apačioje pasilikusi Kemerą.

Tačiau jeigu diena išauš debesuota, nenusiminkite, klaidžiojimas po rūką daugiau nei dviejų kilometrų aukštyje taip pat turi žavesio – svarbiausia nepamiršti šiltos aprangos, kadangi kalno viršūnėje karaliauja ne tik dievai, bet ir vėjai bei žema temperatūra.

Kristinos Kučinskaitės nuotr./Turkija – vilionių gausybė neatsitraukiant nuo Viduržemio jūros
Kristinos Kučinskaitės nuotr./Turkija – vilionių gausybė neatsitraukiant nuo Viduržemio jūros

Nuovargį nuplaus hamamas

Pavargus nuo klaidžiojimo Viduržemio kurortų gatvelėmis ir Tauro kalnais, viena iš idealiausių vietų poilsiui gali tapti hamamas arba turkiška pirtis.

Po kaitinimosi saunoje arba garinėje pirtyje, masažuotojai arba masažuotojos jus nuves iki pašildytų marmurinių gultų salės, kurioje kūnas nušveičiamas, o vėliau nuprausiamas padengiant muilo putomis.

Priklausomai nuo hamamo tipo ir kainos, po šios procedūros gali būti pasiūlytas kūno masažas, o po pastarojo – stipri juoda turkiška arbata ir vaisiai.

15min žurnalisto kelionę į Turkiją apmokėjo kelionių organizatorius „Novaturas“. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas