Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukmergės rajone Jolanta miestiečiams bando atskleisti kaimo grožį: su ja tektų pereiti net upę

Mūsų šeimos laisvalaikis, misija ir nuotykiai yra neatsiejami nuo Lietuvos pažinimo. Šio savo vidinio varikliuko vedini įkūrėme „Žibutės pievų ūkį“ – edukacinį ūkį Ukmergės rajone, Vidiškių seniūnijoje.
Ukmergės rajone Jolanta miestiečiams bando atskleisti kaimo grožį
Ukmergės rajone Jolanta miestiečiams bando atskleisti kaimo grožį / Asmeninio archyvo nuotr.

Pagrindinis mūsų tikslas ir veikla – organizuoti pažintinius, patyriminius žygius mūsų apylinkėse, vesti edukacijas vaikams, dienos stovyklas bei kitas veiklas, kurių metu pagrindiniai akcentai – pažinimas, pamatymas, sužinojimas.

Ir patys esame tie, kurie daug keliauja. Jokia išvyka nebūna tiesiog važiavimas į numatytą tašką. Pakeliui būtinai aplankome kelias lankytinas Lietuvos vietas. Todėl norime, kad ir žmonės, ieškodami, ką pamatyti savo šalyje, atrastų mus.

Ką mes veikiame? Organizuojame žygius, kurių metu parodome ir papasakojame apie neįtikėtiną mūsų krašto, t. y. Vidiškių apylinkių, unikalumą.

Visų pirma – tai gamta. Ūkis įsikūręs nepaprastoje, netgi sakralioje vietoje. Tai trijų upių: Šventosios, Mūšios ir Siesarties santakų vieta. O šios upės vingiuoja per Šventą pagonišką mišką. Čia ir Zujų piliakalnis, ir šventieji alkai bei pilkapiai, Kapčiais vadinami. O kur dar Šventosios ichtiologinio draustinio teritorija.

O ir pats žygis, norint, tampa išskirtiniu, nes keliaujame ne įprastai, o upės vaga, laukiniu mišku. Turime galimybę pažinti vandenų paslaptis, augalijos įvairovę. Palyginti bebrų suręstą ir žmogaus sukurtą užtvanką, nes čia pat ir Kadrėnų tvenkinys.

Asmeninio archyvo nuotr. / Edukacinis ūkis Ukmergės rajone
Asmeninio archyvo nuotr. / Edukacinis ūkis Ukmergės rajone

Kitas pažinimo objektas – istorija. Būtina kartu aplankyti mons. A.Svarinsko įkurtą DKA partizanų atminimo parką. Čia išskirtinis dėmesys skiriamas B rinktinei ir Vidiškių apylinkėse veikusiam Stiklo būriui. Ne tik žinomi istoriniai faktai, bet ir vietos gyventojų atsiminimai. Taip pat ši žygio tema tęsiama ir Vidiškių miestelyje, kur sustojame ties atminimo kryžiais, pasakojančiais apie partizanų niekinimo, tardymo ir užkasimo vietas.

Keliaujame ne įprastai, o upės vaga, laukiniu mišku.

Žygio metu apžvelgiame ir kiek kitokią mūsų krašto istoriją. Kalbame apie išnykusius Vidiškių apylinkių dvarus. Pijorų, Jasiuliškio, Vidiškių dvarai. Koks jų šeimininkų likimas, kokie vietinių gyventojų atsiminimai...

O kur dar nepaprasta paties Vidiškių miestelio istorija. Perbėgame per amžių nutikimus nuo pat XV a., nes vieta išskirtinė! Dėl jos ir nukentėjo nemažai...

Miestelį išilgai kerta istorinis senasis Sankt Peterburgas–Kaunas–Varšuva kelias. Tai nulėmė, jog miestelėnams teko patirti ne tik Napoleono armijos žygį, bet ir išgyventi abiejų pasaulinių karų fronto baisybes. Vyko svarbūs tautai sukilimai. Buvo slapta lietuviška mokykla, o bažnyčia šventino pats Motiejus Valančius.

Asmeninio archyvo nuotr. / Edukacinis ūkis Ukmergės rajone
Asmeninio archyvo nuotr. / Edukacinis ūkis Ukmergės rajone

Tačiau apsilankymas pas mus, tai ne vien žygis su žiniomis. Tai taip pat pažintis ir su ūkio gyvūnais. Jų paskirtis mūsų ūkyje – padėti miesto gyventojams pamatyti tikrus kaimo gyvūnus. Juos glostyti, maitinti, kalbėtis su jais, nes kiekvienas jų – unikalus. Jie visi turi savo vardus ir būdo bruožus.

Čia gyvena Lietuvos juodagalvės avys. Jų genofondas Lietuvoje yra saugomas! Tai Antaniukas, Levukas, Šonas ir Virgutis bei damos Domicelė, Dorė, Madona, Patricija, Frida, Kleopatra ir Nefertitė. Kelios triušių šeimos, vištų pulkelis, kurias saugo drąsusis gaidys. Kamerūno ožkytė Petunija. Ir, žinoma, visų mylimas šunelis Guzikas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Edukacinis ūkis Ukmergės rajone
Asmeninio archyvo nuotr. / Edukacinis ūkis Ukmergės rajone

O taip pat pieva turtinga vaistažolėmis bei retais augalais. Renkame vaistines žoleles, ragaujame jų arbatą bei vaišiname sezoniniais skanėstais: rabarbarų piernikais, dilgėlių sriuba, morkų ar cukinijų pyragu.

Norint kelti sparnus tyrinėti užsienio platybes, visų pirma – būtina pažinti ir atrasti savo kraštą. Ir jei mūsų lankytojai, keliaujantys kartu su mumis, išvyksta dar kartą pamilę Lietuvą, manome, jog savo misiją įvykdėme. O ji paprasta – dovanoti pozityvias patirtis ir pažinimo džiaugsmą!

Kviečiame dalyvauti konkurse „Menas keliauti. Menas patirti“, kurį organizuoja LITEXPO paroda ADVENTUR kartu su keliautojais ir nuotykių ieškotojais Vytaru Radzevičiumi ir Martynu Starkumi.

Anketą rasite čia.

Keliaujate, atostogaujate, ieškote nuotykių, ar įdomiai leidžiate laiką kartu su draugais ar šeima? Siųskite savo nuotraukas, dalinkitės istorijomis ir kiekvieną savaitę laimėkite parodos ADVENTUR partnerių prizus. Visi konkurso dalyviai varžysis dėl pagrindinio konkurso prizo kelionės į Ispaniją įsteigto „Tour Spain“ kartu su „Kelionių Akademija“, kurios nugalėtojas bus paskelbtas sausio 27 d. Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus kelionių šou metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas