Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalūs vandens telkiniai Mažojoje Lietuvoje

Nors Lietuvos pajūris žavi visais metų laikais, trumpoms rudens savaitgalio išvykoms siūlome išsiruošti į kitą, Mažojoje Lietuvoje esantį kraštą – Šilutę. Kodėl? Čia gausu turistus savo unikalumu žavinčių vandens telkinių. Projektas „Pamario švyturių kelias“ atrinko 3 vietas, kurios savo įstabiu kraštovaizdžiu nė kiek neatsilieka nuo Baltijos jūros ir kviečia praleisti paskutinį rugsėjo savaitgalį.
Minija
Minija / Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr.

Kniaupo įlanka

Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr. /Kniaupo įlanka
Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr. /Kniaupo įlanka

Netoli Ventės rago, Mingės kaimo pakraštyje esančią Kniaupo įlanką siūlome aplankyti natūralios gamtos mylėtojams. Čia galite stebėti migruojančius, į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytus paukščius, kurie prieš ilgą kelionę ilsisi įlankoje.

Šioje vietovėje sau patinkantį gamtos paveikslą ras kiekvienas – nuo net 50 žmonių talpinančios regyklos vieni galės stebėti retus sparnuočius, kiti grožėtis Nemuno deltos kraštovaizdžiu, treti – ypatinga augmenija. Kniaupo įlanka gausiai apaugusi nendrėmis, meldais, lūgnėmis ir kitais retais vandens augalais, kuriuos galima pamatyti tik šiame krašte.

Krokų lankos ežeras

Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr. /Krokų ežeras
Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr. /Krokų ežeras

9 kilometrus nuo Šilutės miesto nutolusi, tyvuliuojanti Krokų lanka yra vienas unikaliausių ne tik vakarų Lietuvos, bet ir visos šalies ežerų. Tai jūrinės kilmės lagūninis ežeras, ištįsęs per 4 kilometrus, o plačiausia jo vieta siekia daugiau nei 3 kilometrus.

Ši vieta ne tik žavi savo kraštovaizdžiu, bet ir kelią smalsumą ją apipynusiais padavimais. Legenda pasakoja, kad kartą pievoje ganėsi gyvuliai. Artėjo juodi debesys ir pradėjo lyti kaip iš kibiro. Pieva vis tvino, o gyvuliai pradėjo skęsti. Jie šaukė „krio krio“. Pagal jų kriokimą ežeras buvo pavadintas Krokų lanka.

Minijos kaimas

Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr. /Minija
Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr. /Minija

Rudenį nepraleiskite progos aplankyti Lietuvos Venecija vadinamo Minijos kaimo ir pasiplaukioti gatvę atstojančią Minijos upe. Šiame urbanistiniame paminkle tiltų nerasite, o kaimynai, norėdami pasisvečiuoti vieni pas kitus, turi pasinaudoti vandens transportu. Šis kaimas sužavės ne tik žūklės gerbėjus ir buriuotojus, bet ir tuos, kurie dar nenori atsisveikinti su vasariškomis vandens pramogomis, bei žmones, norinčius pailsėti nuo miesto triukšmo gamtos apsuptyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas