Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užpelkių aukštapelkė – Žemaitijos gamtos perlas, kurį daug metų niokojo žmonės

Saulės spindulių neperšviečiama tankmė. Drėgme alsuojantis oras. Neįžengiami raistai ir liūnai. Nepertraukiama garsų simfonija. Gamtos didybė ir tirpte tirpstantis laikas ja grožintis.
Užpelkių aukštapelkė
Užpelkių aukštapelkė / Kosto Kajėno videomedžiagos kadrai / „15min“ fotomontažas

Tokią – nuostabią ir kartu mįslingą – Žemaitijos gamtos didybę aprašo čia lankęsi kitataučiai, tokią patyrė mūsų protėviai. Tokią tebegalime patirti ir mes – jei tik atkursime svarbiausius Žemaitijos gamtos perlus.

Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė
Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė

Viena iš neabejotinai svarbiausių šio krašto vertybių – Žemaitijos nacionalinio parko Užpelkių telmologinio draustinio aukštapelkė, rašoma „Naturalit“ pranešime spaudai.

Lietuvoje pelkės ir durpynai užima 10 proc. šalies ploto, o iš jų apie du trečdaliai yra pažeisti sausinimo.

Deja, dalis šios pelkės buvo nusausinta rankiniu būdu ir iki 1936 m. joje buvo išgaunamos durpės. Vėliau durpių kasyba kurį laiką nevyko. O sovietmečiu itin intensyviai vykdant melioraciją – Užpelkiuose vėl buvo atnaujinta durpių gavyba. Įdomu tai, kad Lietuvoje pelkės ir durpynai užima 10 proc. šalies ploto, o iš jų apie du trečdaliai yra pažeisti sausinimo.

Ilgainiui, per 50 metų nuo durpių gavybos nutraukimo, didžioji aukštapelkės ploto dalis apaugo krūmokšniais, krūmais ir medžiais. Atviri perdžiūvusios durpės plotai skleidė didelį kiekį šiltnamio efektą sukeliančių anglies dioksido dujų, joje negalėjo atsikurti būdinga augalija ir gyvūnija – aukštapelkė nyko. Tai paskatino imtis jos atkūrimo darbų.

Atviri perdžiūvusios durpės plotai skleidė didelį kiekį šiltnamio efektą sukeliančių anglies dioksido dujų.

Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė
Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė

Aukštapelkės atkūrimo procesas – lydimas iššūkių

Visų pirma, buvo iškirsti dėl sausinimo išaugę medžiai ir krūmai, vėliau – atlikti vandens lygio pelkėje atkūrimo darbai. Tiesa, ilgainiui Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojai pastebėjo vandens nuotėkį – jis nutekėdavo bebrų išraustu tuneliu, jungusio skirtingas užtvankos puses.

Minėtas pažeidimas buvo ištaisytas, tačiau tinkamai atkurti hidrologinio režimo ir pasiekti reikiamo vandens lygio neleido nepalankios meteorologinės sąlygos. Tai turėjo neigiamų priežasčių – drėgnos durpės tapo puikia terpe beržams dygti. Juos taip pat reikėjo pašalinti tam, kad intensyviai naudodami aukštapelkės vandenį, jie nepablogintų esamų hidrologinių sąlygų.

Vėliau Užpelkių aukštapelkės teritorijoje buvo organizuota kiminų sodinimo talka. Jų perkėlimas į labiausiai pažeistas vietas reikšmingai paspartino pelkės ir durpėdaros proceso atsikūrimą.

Kodėl svarbu atkurti aukštapelkę?

Atlikti atkūrimo darbai leis Užpelkių telmologinio draustinio aukštapelkei gyvuoti ir reikšmingai prisidėti prie gamtos procesų. Pavyzdžiui, padės palaikyti gruntinių vandenų lygį ir šiltuoju metų laiku sumažins ežerų nuosėkį, efektyviai sugers anglies dvideginį ir kitus teršalus ir, žinoma, prisidės prie biologinės įvairovės išsaugojimo ir augimo. Nors pelkės nepasižymi itin didele biologine įvairove, tačiau didžioji jų gyventojų dalis yra prisitaikiusi gyventi būtent jose.

Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė
Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė

Šiandien palaipsniui atsikurianti aukštapelkė yra tinkama vieta Lietuvoje ir visoje Europoje saugomiems skiauterėtiesiems tritonams, plačiosioms dusioms, dvijuostėms nendriadusėms ar šarvuotosioms skėtėms. Galima tikėtis, kad artimiausiu metu, palaikant didesnį vandens kiekį pelkėje, minėtų rūšių populiacijos dar pagausės.

Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė
Kosto Kajėno videomedžiagos kadras / Užpelkių aukštapelkė

Ilgainiui šioje teritorijoje galės gyvuoti ir retos, visoje Europoje sparčiai nykstančios augalų rūšys. Tokios kaip, pavyzdžiui, patvankinis pataisiukas ar kupstinė kūlingė.

Vaizdo įrašą apie šią pelkę galite pamatyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas