Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užupyje bus atidengta konstitucija škotų-geilų kalba

2019 metų sausio 25 dieną 18 val., minint garsaus Škotų poeto ir tautos bardo Roberto Burnso (1759 - 1796 m.) gimtadienio datą, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje iniciatyva ir Užupio bendruomenės dėka bus atidengta Škotų-Geilų kalba parašyta Užupio konstitucija, pažyminti Škotijos tradicijų ir kultūros skatinimo Lietuvoje dvidešimtmetį.
Škotijos vėliava
Škotijos vėliava / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Škotija Užupis

Šiuo metu Užupio Respublikos Konstitucijų sieną Paupio gatvėje puošia daugiau nei 30 lentų viso pasaulio kalbomis. Pirmą sykį Vilniuje bus pagerbta škotų-geilų kalba. Lentos atidengimo ceremonija yra atviras kultūros renginys, skirtas suartinti skirtingas tautas išsaugojant jų tapatybę.

„Lietuva ir Užupio Respublikos Konstitucija yra puikus pavyzdys, kaip pagerbti kitas tautas tokiu būdu, kuris tinkamai atspindėtų jų kultūrinį paveldą. Kalba yra didinga terpė, kuri mus nugabena į kitas šalis ir leidžia mums pasinerti į jų istorijas. Mūsų komanda buvo apdovanota verčiant versti šį gražų tekstą ir skleisti išminties žodžius, įrašytus į Užupio Konstituciją.“ – dalinosi Jurga Žilinskienė, Pasaulinio vertimų biuro „Today Translations“ vadovė ir įkūrėja, viena pagrindinių Užupio Konstitucijos Škotų-Geilų kalba rėmėjų.

Ceremonijos metu skambės škotiška muzika, Edinburgo universiteto keltų ir škotų studijų vyriausiasis dėstytojas dr. Williamas Lambas skaitys Užupio konstituciją geilų kalba, o oficialias kalbas vainikuos škotų dūdmaišininkas Rossas Frenchas. Po renginio visi yra kviečiami į „Užupio kavinę“, Užupio Respublikos Parlamentą, kur bus pristatytos škotų kultūros ir muzikos tradicijos. Svečiai taip pat bus vaišinami tradiciniais škotiškais gėrimais bei patiekalais, tarp kurių bus ir garsusis hagis.

,,Šis renginys jungia dvi mažas, tačiau savimi labai besididžiuojančias tautas – škotus geilus ir užupiečius. Bendras jų bruožas atskleidžia, kaip mažos grupės gali tapti didelių idėjų šaltinis. Kitaip tariant, Užupis yra Vilniaus širdis, o geilai yra Škotijos širdis“, – minint 20-ąją Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje sukaktį, pabrėžia jos valdybos pirmininkas Chrisas Butleris.

Škotijos geilų kalba priklauso keltų kalbų grupei. Ją vis dar vartoja apie 1,5 % (apie 60 tūkstančių) Škotijos gyventojų, o nuo 2005 m. ji turi oficialios kalbos statusą. Kaip ir lietuvių kalba, škotų geilų kalba siekia turtingas ir gilias tradicijas.

Įvažiuojant į Užupį pro pagrindinį tiltą visus pasitiks užrašas: Už aukštumas, už žemumas! (For the Highlands, for the Lowlands; Airson na Gàidhealtachd, airson na Galltachd!) kas yra sakoma apie Škotijos kalnus, tuo pat metu siejant šį posakį ir su Užupio Respublika, nes Užupis yra aukščiausia ir žemiausia Vilniaus vieta.

,,Džiaugiamės, kad Užupio Respublikos Konstitucijų sieną papuoš išlikusi gyva škotų-geilų kalba, ir ypač džiugu, kad tai įvyks per Roberto Burnso gimtadienį. XXI a. mes įpratome žavėtis pasaulio sudėtingumu, bet grįžkime nors trumpam prie jo neprilygstamo, magiško paprastumo, kuri apdainavo šis Škotijos bardas“, – teigia Užupio Respublikos Užsienio Reikalų Ministras Tomas Čepaitis.

VIDEO: Ar čia tikrai Škotija? 5 vietos, kurios nustebins

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito