Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 21 /16:59

Gidai sutrikę: ekskursijas lauke galės vesti tik vakcinuotiems ar persirgusiems žmonėms?

Šią savaitę įsigalioja vis daugiau karantino atlaisvinimo priemonių: atsidarė prekybos centrų parduotuvės, ruošiasi veiklai lauko kavinės ir barai, kino teatrai. Bet bene labiausiai iš visų sričių nukentėjęs turizmo verslas, kuris nuo pandemijos pradžios skundžiasi paliktas likimo valiai, sako sulaukęs nemalonaus akibrokšto: ekskursijas lauke bus leidžiama rengti tik 10 žmonių grupėms, ir visi dalyviai privalės turėti imunitetą nuo COVID-19 – t.y., būti persirgę arba paskiepyti. Vyriausybė ėmėsi tai taisyti.
Lietus Vilniuje
Lietus Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su įvairiomis problemomis turizmo sektorius ir gidai grumiasi jau daugiau nei metus – nuo tada, kai Europoje pradėjo plisti koronavirusas. Dėl to, anot Editos Muraškaitės, Lietuvos kelionių vadovų ir gidų sąjungos prezidentės, didelė dalis gidų ir kelionių vadovų išėjo dirbti į kitas sritis – tapo pardavėjais, specialistais, floristais ar kebabų pardavėjais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija Vilniuje

Praėjusią savaitę nors karantinas Lietuvoje buvo ir vėl pratęstas, Vyriausybė pranešė apie nemažą kiekį atlaisvinimų – tiek švietimo srityje, tiek maitinimo, tiek laisvalaikio, pramogų ar renginių organizavimo srityje. Tačiau ne turizme.

Vyriausybė nusprendė, kad nuo balandžio 22 d. „leidžiamos ekskursijos atvirose erdvėse, kuriose dalyvauja ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų“. Kelionių vadovų asociacijos viceprezidentė Ilona Gričialauskaitė tokią taisyklę pavadino „pokštu“.

Iki šiol gidams buvo leidžiama vesti ribotas ekskursijas, laikantis saugaus atstumo, tačiau nuo ketvirtadienio, anot gidų, jose galės dalyvauti tik imunitetą turintys žmonės.

„Kaip gidas nustatys, ar žmogus yra vakcinuotas?“, – klausė I.Gričialauskaitė pabrėždama, kad gidas, kaip individualios veiklos vykdytojas, neturi teisės gauti tokių įrašų apie žmogų iš esveikata.lt.

Nuo ketvirtadienio ekskursijose galės dalyvauti tik imunitetą turintys žmonės, tvirtina gidai.

„Reiškia, šita situacija mus priveda prie to, kad iš esmės gido veikla yra draudžiama“, – reziumavo Kelionių vadovų asociacijos viceprezidentė.

Be to, ir patys gidai bei kelionių vadovai nėra įtraukti į prioritetinius skiepijimo sąrašus, tad situacija atrodo gana absurdiška – net ir patys ekskursijas norintieji vesti ne visi turi imunitetą nuo COVID-19.

„Reiškia, mes turime vieną vienintelę galimybę – ieškoti, kur užsikrėsti, persirgti, ir tuomet galėtume dirbti. Suprantu, kad skamba absurdiškai, bet deja, turime tik vienintelę – ne kokią – situaciją“, – kalbėjo I.Gričialauskaitė.

„Kodėl viduje, renginyje, gali būti iki 150 žmonių, o ekskursijoje, lauke – tik 10 asmenų? Ir tie patys turi būti paskiepyti arba persirgę. Kodėl į prekybos centrus, kultūros, sporto įstaigas, pas kirpėją ir t.t. gali eiti visi, o į ekskursiją – tik paskiepyti arba persirgę? Kodėl vietinių kelionių organizatorius turi prašyti asmens informacijos apie sveikatos diagnozę, kai pagal įstatymą tai gali daryti tik sveikatos priežiūros specialistas, vadovaujantis griežtai reglamentuota asmens duomenų apsauga?“, – situacija piktinosi ir „Ingrida Tours“ vadovė Ingrida Pociūtė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ekskursija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ekskursija

Spaudos konferencijoje prabilta ir apie tai, kad nėra lygybės – daugiau atlaisvinimų yra išvykstamajam turizmui, o ne vietiniam. Keliauti lėktuvais į kitas šalis leidžiama, bet keliauti po Lietuvą su ekskursija vis dar yra daug apribojimų – o šią savaitę jų dar padaugės.

„Čia yra mūsų valdžios strategijos neturėjimas, – buvo įsitikinusi I.Gričialauskaitė. – Lygiai taip pat po truputėlį mes galėtume laisvinti turizmą Lietuvoje, saugiai. Jeigu galime skristi lėktuvu saugiai, reiškia saugiai galima ir važiuoti autobusu, mikroautobusu. Važiuoja tarpmiestiniai autobusai, traukiniai – reiškia, ta rizika autobuse nėra tokia ženkli, kad negalėtume laisvinti vietinio turizmo ne tik savo mieste 1-2 valandas.“

Keliauti lėktuvais į kitas šalis leidžiama, bet keliauti po Lietuvą su ekskursija vis dar yra daug apribojimų.

Tačiau nuo ketvirtadienio įsigaliojančiame sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Arūno Dulkio sprendime rašoma:

„Vykstant į ekskursijas, viena transporto priemone gali vykti ne daugiau kaip 10 asmenų, persirgusių COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų, ar asmenų, paskiepytų Sąjungos vaistinių preparatų registre įregistruota COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina pagal skiepijimo schemą.“

123rf.com nuotr./Autobusas
123rf.com nuotr./Autobusas

Be to, viena transporto priemone vykstantys asmenys privalės dėvėti kaukes visos kelionės metu, o transporto priemonės dažnai liečiami paviršiai (turėklai, rankenos ir kt.) prieš ekskursiją valomi ir dezinfekuojami.

SAM: ekskursijų negalima tapatinti su renginiais

Sveikatos apsaugos ministerija 15min atsiųstame komentare aiškina, kad epidemiologiniu požiūriu, taip pat ir rizikos vertinimo požiūriu, ekskursijų negalima tapatinti su renginiais atviroje erdvėje ar net uždaroje erdvėje – todėl joms taikomi griežtesni reikalavimai.

„Renginių organizatoriai įpareigoti užtikrinti, kad viso renginio metu būtų užtikrintos būtinos visuomenės sveikatos saugos sąlygos – dalyviai privalės stebėti renginį tik iš sėdimų vietų, tarp kurių yra saugus 2 metrų atstumas, viso renginio metu dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (kaukes, respiratorius, kitas priemones), sudarytos sąlygos rankų higienai, užtikrinamas dalyvių srautų valdymas ir kt.

Ekskursijų metu vyksta asmenų judėjimas, bendravimas, tad nei ekskursijų organizatoriai, nei gidai negalės užtikrinti, kad būtų užtikrintos būtinos visuomenės sveikatos saugos sąlygos, kaukių dėvėjimas priklausys tik ekskursijoje dalyvaujančių asmenų sąmoningumo, todėl siekiant sumažinti arba išvengti COVID-19 ligos plitimo riziką, Vyriausybė priėmė sprendimą kuo saugesniam ekskursijų organizavimui“, – teigiama SAM komentare.

Ekskursijų metu vyksta asmenų judėjimas, bendravimas, tad gidai negalės užtikrinti, kad būtų užtikrintos būtinos visuomenės sveikatos saugos sąlygos, – SAM.

Vyriausybė priėmė atlaisvinimus gidams, pramogų parkams

Trečiadienį ekskursijų organizavimo problemą Vyriausybės posėdyje iškėlė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Jos teigimu, Sveikatos apsaugos ministerijai buvo išsiųsti pasiūlymai dėl dviejų dalykų – visų pirma, kad ekskursijas iki 10 asmenų lauke gidams būtų leista vesti ne tik imunitetą turintiems žmonėms; antra – kad nuotykių parkuose galėtų lankytis daugiau žmonių (turėtų būti užtikrintas 50 kv. m vienam asmeniui plotas).

A.Dulkys dėl leidimo gidams vesti ekskursijas lauke neprieštaravo. Dėl leidimo nuotykių parkuose vienu metu lankytis daugiau žmonių, ministras siūlė dar pasitarti.

„Sprendimai yra priimti, kad gidai galėtų tam tikras grupes lauke gidauti, galėtų joms vesti ekskursijas ir dėl pramogų parkų taip pat. Tiesiog buvo sutarta, kad reikalavimai dėl žmonių skaičiaus bus priderinti prie analogiškų reikalavimų, kurie yra taikomi panašiems renginiams“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Paramos skundžiasi negalintys gauti

„Gidai ir kelionių vadovai buvo pamiršti kaip dvi profesinės grupės“, – spaudos konferencijoje antradienį taip pat kalbėjo E.Muraškaitė. Ji vardijo begalę problemų – pavyzdžiui, kad kelionių vadovai ir gidai yra atskiros specialybės, tačiau įstatymuose jos neišskirtos, ir dėl to kyla ir teisinių, ir žmogiškų nesusipratimų. Tuomet iš kelionių vadovo kelionės metu reikalaujama būti ir gidais, bet jie Lietuvoje gidais teisiškai ne visada gali dirbti, nes, pavyzdžiui, neturi aukštojo išsilavinimo ar pažymėjimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Turistai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Turistai

Spaudos konferencijoje primintos ir sudėtingos finansinės problemos pagal individualią veikslą dirbantiems gidams ir kelionių vadovams. Anot I.Gričialauskaitės, apie 95 proc. jų negali pasinaudoti GPM grąžinimo galimybe, nes neatitinka visų sąlygų.

„Tam, kad gautume išmoką, 2020 m. turėjome vykdyti ne mažiau nei 90 dienų gido veiklą. Dėmesio – gido veikla nuo 2020 m. kovo 16 d. yra draudžiama. Klausimas – kaip vykdyti veiklą, kuri yra draudžiama?“, – retoriškai klausė ji. Be to, individualia veikla dirbantys asmenys negali tapti ir bedarbiais.

„Gaunasi konfūzas – negalima gauti nei išmokų, nes nevykdom veiklos, nes jos nėra. Ir negalim gauti išmokų kaip bedarbiai, nes saugom individualios veiklos pažymą“, – stebėjosi I.Gričialauskaitė.

Siūlyta, kad gidams bei kelionių vadovams būtų galima skirti stipendijas, kaip jos, pavyzdžiui, skiriamos kultūros, žemės ūkio sferos profesijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas