Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viena seniausių vietų Žemėje: ten gali aplankyti vienatvės jausmas

Pastaraisiais metais mokslas patvirtino tai, ką visada žinojo Australijos aborigenai, seniausia pasaulyje išlikusi gyva kultūra: Pilbaros regionas Vakarų Australijoje yra viena seniausių vietų Žemėje. Ten apsilankiusius apima keistai gąsdinantis vienatvės jausmas, o kartu užburia prieš akis atsiveriantys neįtikėtini kontrastai.
Pilbaros regionas
Pilbaros regionas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Australija

Seniausia pasaulyje pluta

Pilbaros regionas pradėjo formuotis daugiau kaip prieš 3,6 mlrd. metų, o didžiulis gilios pindano raudonumo spalvos kraštovaizdis, besidriekiantis nuo vakarinės pakrantės iki Šiaurės Teritorijos sienos, yra senovinė vieta, rašoma BBC.

Pirmą kartą keliaujančius į šį regioną iš pradžių gali gąsdinti erdvės ir vienatvės pojūtis – šis regionas yra maždaug dvigubai didesnis už Didžiąją Britaniją, tačiau jame gyvena vos 61 tūkst. gyventojų, todėl tai vienas rečiausiai apgyvendintų regionų Žemėje.

123RF.com nuotr./Pilbaros regionas
123RF.com nuotr./Pilbaros regionas

Mokslininkai nustatė, kad didžiuliai geležies turtingi uolienų dariniai Pilbaroje, susiformavę dar prieš atsirandant deguoniui ir gyvybei, yra geriausiai išsilaikęs seniausios pasaulio plutos pavyzdys. Nors manoma, kad kiti pasaulio geležies telkiniai susiformavo panašiu metu, Pilbaros paviršius išliko nesuardytas ir nesutrikdytas geologinių kataklizmų.

„Unikalus Pilbaros kraštovaizdžio bruožas yra ne tik jo amžius, bet ir neįtikėtina išsaugojimo būklė“, – sako Naujojo Pietų Velso universiteto geologijos profesorius Martinas Van Kranendonkas, daug metų kartografavęs ir tyrinėjęs Pilbarą.

Anot M.V.Kranendonko, Pilbaros uoliena yra tokia sena, kad jos struktūroje nėra jokių fosilijų, tačiau joje randama stromatolitų – suakmenėjusių seniausių Žemės gyvybės formų įrodymų.

1980 m. netoli Marmuro baro (angl. Marble bari) Pilbaroje buvo rasta 3,45 mlrd. metų senumo iškastinių stromatolitų. Šios mikrobinės cianobakterijų bendrijos pirmą kartą atsirado tada, kai Žemėje nebuvo sąlygų jokiai kitai gyvybės formai.

Neįtikėtina, bet į pietus nuo Pilbaros, Hamlino baseine netoli Ryklio įlankos, vis dar klesti ir net šnypščia plačiausia pasaulyje gyvų stromatolitų sistema, nes ji gamina deguonį hipersalininėje įlankoje. Tai viena iš dviejų vietų Žemėje, kur yra gyvų jūros stromatolitų.

Raudonosios planetos tyrinėjimas

2019 m. NASA mokslininkai kartu su M.V.Kranendonku atliko tyrimus Pilbaroje, kad geriau pasirengtų kelionei į Marsą.

„Daugelis jų niekada nebuvo matę senovinės gyvybės įrodymų, o būtent to jie ir važiavo į Marsą, – sako M.V.Kranendonkas. – Jiems tai buvo iš tiesų akis atverianti patirtis, kai jie pamatė ir suprato, kokių požymių reikia dairytis ieškant gyvybės įrodymų Marso paviršiuje.“

123RF.com nuotr./Pilbaros regionas
123RF.com nuotr./Pilbaros regionas

Pilbaros uolienų cheminės sudėties panašumai reiškia ne tik jų amžių, bet ir tai, kad jos yra labai svarbios mokslininkams rengiantis Marso misijai.

„Tų uolienų sudėtis ir geležies kiekis Pilbaroje yra panašus į Marso, – teigia M.V.Kranendonkas. – Todėl ji vadinama Raudonąja planeta.“

Pilbaros regionas gali būti negailestingas, ekstremalus ir kartais pavojingas blogai pasiruošusiems. Tačiau kartu tai taip pat yra nepaprastai graži vieta.

123RF.com nuotr./Pilbaros regionas
123RF.com nuotr./Pilbaros regionas

Nors vietovė atrodo kaip pusiau sausa dykuma, jos viduje yra vienas gražiausių pasaulio nacionalinių parkų. Karidžinio nacionalinio parko nežemiškas grožis slypi senoviniuose tarpekliuose ir stačiašonėse bedugnėse, kur tarp dryžuotų uolienų trykšta įspūdingi kriokliai.

Mokslininkams Karidžinio kanjonai suteikia neprilygstamą galimybę susipažinti su natūraliai iškastais sluoksniuotų uolienų pjūviais, kurie daug ką atskleidžia apie Žemę tuo metu, kai susiformavo ši senovinė žemė.

Šokiruojantys kontrastai

Anot nacionalinio parko gido Pete Westo, daugumą lankytojų, atėjusių nuo sausringo paviršiaus į vešlius, žaliuojančius tarpeklius, šokiruoja ryški mikroklimato kaita, rašoma BBC.

„Labai greitai tampa akivaizdu, kad tarpekliuose vyrauja skirtinga mikroaplinka, – sako jis. – Augalija nepaprastai skiriasi nuo paviršiaus. Didžiausių Pilbaros medžių paviršiuje paprasčiausiai nerasite, juos matote tik upelių vagose.“

123RF.com nuotr./Pilbaros regionas
123RF.com nuotr./Pilbaros regionas

Tai taip pat yra svarbi kultūrinė vieta vietiniams gyventojams – kai kurios parko vietos pripažintos tik moterims, o kitos skirtos tik vyrams.

„Pavyzdžiui, yra vietų, į kurias moterys eitų, jei norėtų pastoti, ir vietų, kurias lankytų, jei norėtų susilaukti dvynukų“, – aiškina antropologė daktarė Amanda Harris.

Magiška vieta

Pilbaros magija slypi jos senosiose šaknyse. Čia nėra minios žmonių, tvorų, pastatų ar kitų modernių dalykų. Tik vieta, kuri yra sena kaip laikas, ir jos saugotojai, kurie kviečia jus į savo atradimų kelionę.

„Ši vieta skirta ieškotojams: fotografams, menininkams, dailininkams, tapytojams, geologams, gamtos mylėtojams, – sako gidas. – Eidami garantuotai brauksite rankomis per seniausias uolienas, kurias kada nors esate lietę. Kai apie tai pagalvoji, mūsų problemos, rūpesčiai, ambicijos tampa beveik nesvarbios. Manau, kad tai labai šaunu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas