Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienoje gražiausių Italijos salų už plastiką bus dalijamos baudos iki 500 Eur

Italijos Kaprio sala žymi visame pasaulyje dėl užburiančių povandeninių urvų, dizainerių parduotuvių, nuostabios gamtos ir čia besilankančių įžymybių. Kartu su Venecija ir Činkve Tere ji yra viena populiariausių lankytinų vietų Italijoje, o tai kelia ir problemų.
Kaprio sala
Kaprio sala / 123rf.com nuotr.

Kaip rašo „The New York Times“, 2,3 mln. turistų per metus sulaukiančiai vos 15 tūkst. gyventojų turinčiai salai sunkiai sekasi kovoti su šiukšlėmis, paliekamomis keliautojų. Meras Gianni De Martino pasiūlė sprendimą – uždrausti savaime nesuyrančius vienkartinius plastikinius indus. Toks draudimas įsigaliojo nuo gegužės 1 d.

Draudimas galioja visiems vienkartiniams plastikiniams daiktams: maišeliams, lėkštėms, puodeliams, įrankiams, vandens buteliukams, šiaudeliams ir net kavos maišikliams. Pažeisiantys draudimą gali sulaukti baudų iki 500 Eur.

Kaprio salą vasaromis aplanko apie 20 tūkst. turistų per dieną. Daug problemų kelia vienadieniai turistai, kurie tik kelioms valandoms keltu atplaukia nuo Amalfio kranto. Jie čia neišleidžia daug pinigų, neprisideda prie vietos ekonomikos. Anot mero, tokie keliautojai sudaro apie 85 proc. viso lankytojų srauto.

Vietiniai juos vadina „mordi e fuggi“. „Tai yra turizmo greito maisto versija“, – „The New York Times“ sakė menininkas Antonio Palombo, dirbantis Kapryje.

Saloje apsilankiusi amerikietė Bonnie Brown ir jos vyras pripažino, kad Kapryje pirko tik kepuraitę, ledus ir saldainius. „Aš suprantu, kaip jie jaučiasi, – sakė ji. – Bet jeigu gyveni iš turizmo, tai ir mirsi nuo jo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas