Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vieta Europoje, kur saulė šviečia ištisą parą ir nenusileidžia keturis mėnesius

Norvegijoje kai kuriose šalies dalyse vasaros mėnesiais saulė nenusileidžia, todėl jos kraštovaizdžiai saulės šviesoje skendi 24 valandas per parą.
Norvegija
Norvegija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Norvegija Kelionės

Tai gamtos reiškinys, vadinamas vidurnakčio saule, pasitaikantis vietovėse į pietus nuo Pietų poliarinio rato ir į šiaurę nuo Šiaurės poliarinio rato. Norvegijos Svalbardo salyne jis kasmet būna ilgiausiai – čia saulė nenusileidžia nuo balandžio 20 d. iki rugpjūčio 22 d.

Britų kelionių fotografas George'as Cooperis dronu užfiksavo šį žavų reiškinį, vykstantį nuostabiose Lofoteno salose ir kitose Norvegijos dalyse.

Filmuotoje medžiagoje, kuri „Instagram“ tinkle sulaukė daugiau kaip 9,1 mln. paspaudimų „patinka“, matyti, kaip salos apšviečiamos saulės visomis nakties valandomis – nuo 23 val. vakaro iki 3 val. ryto.

Pristatydamas vaizdo įrašą savo sekėjams George'as rašė: „Dvidešimt keturios valandos dienos šviesoje – išties protą kaitinanti patirtis. Matyti, kaip saulė niekada nenusileidžia žemiau horizonto, yra vienas nuostabiausių dalykų, kuriuos man teko patirti.“

Kaip veikia vidurnakčio saulė? Paaiškina „Visit Norway“: „Žemė sukasi pakreipta ašimi Saulės atžvilgiu, o vasaros mėnesiais Šiaurės ašigalis yra pasviręs į mūsų žvaigždę. Todėl kelias savaites saulė niekada nenusileidžia už poliarinio rato.

Turizmo taryba šios saulės šviesos spalvas apibūdina kaip „tarsi užsitęsusį saulėlydį ir saulėtekį vienu metu su rausvai geltona šviesa“.“

Vidurnakčio saulės efektą galima patirti ne tik Svalbarde ir Lofoteno salose, bet ir Budė mieste, Šiaurės kyšulyje, Tromso mieste ir kitose vietose.

Yra daugybė veiklų, kuriomis galima mėgautis bet kuriuo paros metu per 24 valandas, kai šviečia saulė: keliautojai vidurnaktį gali žaisti golfą, važinėti dviračiais, irkluoti upėmis, leistis į banginių stebėjimo ekspediciją arba išbandyti naktinį plaukimą baidarėmis. „Visit Norway“ taip pat rekomenduoja vykti į Svalbardą ir su gidu ledyne leistis į vidurnakčio žygį.

Tokios kruizų linijos kaip „Hurtigruten“ ar „Havila“ siūlo „vidurnakčio saulės kruizus“, leidžiančius keleiviams pasigrožėti, regis, nesibaigiančiais saulės spinduliais Norvegijos pakrantėje.

Tiesa, Norvegija – ne vienintelė vieta, kur galima pamatyti vidurnakčio saulę – ji taip pat būna tokiose vietose kaip Aliaska, Grenlandija ir Kanada.

Vida Press nuotr./Hovo fjordas, Kanada
Vida Press nuotr./Hovo fjordas, Kanada

11 įdomių faktų apie Norvegiją

1. Norvegijoje yra ilgiausias pasaulyje kelių tunelis – 24,5 km ilgio Laerdalio tunelis yra apatinėje šalies dalyje.

2. Kasmet čia, Oslo rotušėje, įteikiama Nobelio taikos premija.

3. Čia yra šiauriausias Europos taškas – Šiaurės kyšulys Troms og Finnmarko apskrityje. Netoli jo galima pamatyti tūkstančius susibūrusių pūkinių paukščių, gandrų ir kormoranų, atskleidžia turizmo taryba.

4. Norvegija turi savo karališkąją šeimą – ją valdo Norvegijos karalius Haroldas V ir karalienė Sonja, kurie turi du vaikus – princesę Martą Luizę ir kronprincą Hakoną.

5. Edvardas Munchas, 1893 m. nutapęs garsųjį kūrinį „Klyksmas“, yra kilęs iš Adalsbruko kaimo Norvegijos Inlandeto apskrityje.

6. Norvegija yra viena geriausių vietų pasaulyje, kur galima stebėti Šiaurės pašvaistę, nes Šiaurės pašvaistės juosta nusidriekia šalies šiaurėje virš Lofoteno salų ir tęsiasi palei pakrantę iki pat Šiaurės kyšulio, sako turizmo taryba.

123RF.com nuotr./Šiaurės pašvaistė, Norvegija
123RF.com nuotr./Šiaurės pašvaistė, Norvegija

7. Norvegijoje yra daugiausia pasaulyje fiordų, iš kurių kai kurie įtraukti į UNESCO sąrašą.

8. Sūrio pjaustyklė ir aerozolinis purškiklis buvo išrasti Norvegijoje, atitinkamai 1925 ir 1927 m.

9. Norvegijos Jano Majeno saloje yra vienintelis veikiantis šalies ugnikalnis – Berenbergas.

10. Atokiausia pasaulyje sala – Pietų Atlanto vandenyne esanti negyvenama Bouveto sala – priklauso Norvegijai.

11. Vakarų Norvegijoje esantis Hornindalsvatnetas yra giliausias Europoje ežeras, kurio gylis siekia 514 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas