Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vikingų dvasiai pajausti – kelionė į modernia kultūra pulsuojantį Danijos miestą

Prieš maždaug tūkstantį metų Alborgo sąsiauriais plaukiojo vikingų laivai, o šiandien šis miestas tapo gyvybingu kultūros tašku su įspūdinga ikoniškų architektūros pastatų krantine. Vietų, vertų apsilankymo čia, daugiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, tad nieko nelaukdami leiskimės į kelionę po Šiaurės Jutlandijos sostinę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Alborgo miesto vaizdas
Alborgo miesto vaizdas / pixabay.com nuotr.
Temos: 2 Danija Kelionės

Alborgą būtų galima vadinti tikra meno sostine – nuo spalvomis vibruojančio gatvės meno iki įspūdingų muziejų. Čia kiekvienam lengva surasti jo skonį atitinkantį kūrinį.

Vienas iš įspūdingiausių Alborgo modernaus meno muziejų – Kunsen – pasižymi ne tik įspūdinga meno kolekcija, bet ir akį traukiančia architektūra. Muziejaus konstrukcija lankytojams leidžia džiaugtis ne tik ekspozicijomis, bet ir savotišku šviesų šou – virš centrinės muziejaus salės esantys stoglangiai tarsi valdo saulės šviesą sukurdami poliarinės pašvaistės iliuziją.

Toliau traukite pasivaikščioti Alborgo gatvelėmis ir mėgaukitės daugiau nei šešiomis dešimtimis gatvės meno kūrinių. Čia savo pėdsaką paliko menininkai iš viso pasaulio, tad kiekviena stotelė bus savaip unikali. Pažadame, kad po šio pasivaikščiojimo tikrai galėsite dalintis įspūdingais kadrais savo socialiniuose tinkluose.

Na, o jeigu muziką vis tik mėgstate labiau nei vizualųjį meną, raskite laiko apsilankyti Alborgo operoje. Kiekvienais metais miestas paskęsta operos garsuose kviesdamas gyventojus ir svečius pasinerti į Alborgo operos festivalį. Tai išskirtinė galimybė patirti operą pačiomis įvairiausiomis formomis – nuo koncertų iki filmų.

Vikingų palikimas

Jeigu kada domėjotės, kaip gyveno vikingai, ką jie gėrė ir valgė ar kokiais dievais tikėjo – jūs tiesiog privalote aplankyti Alborgą. Čia ne tik aplankysite originalią vikingų laidojimo vietą, bet ir tematinį muziejų.

Lindholm Høje muziejaus parodų salėje būsite supažindinti su vikingų gyvenimu per nuostabias panoramas, iliustracijas ir 3D animaciją. Galėsite patirti, kaip Lindholmo gyventojai laikė galvijus, dirbo laukus, statė ir puošė namus, gamino maistą, audė ir prekiavo.

Be to, šioje vietoje galima pamatyti ir kitų relikvijų iš vikingų laikų, pavyzdžiui, eksponuojami 682 jų kapai. Dėl didelės istorinės vertės Lindholm Høje nuolat įtraukiamas į sąrašus kultūrinių vietų, kurias rekomenduojama aplankyti turistaujant Danijoje.

Mažose gatvelėse – išskirtinė architektūra

Turbūt ne kartą esate matę įspūdingą Sidnėjaus operos architektūrą. Bet ar žinojote, kad pastatą projektavo danas Jørn Utzon? Jeigu iki Sidnėjaus šiuo metu nukeliauti per sunku – Alborgas puiki vieta susipažinti su šio architekto talentu.

pixabay.com nuotr./Alborgo senamiestis, Danija
pixabay.com nuotr./Alborgo senamiestis, Danija

Miesto pakrantėje įsikūręs Utzon centras suprojektuotas to paties J.Utzon. Įspūdingos konstrukcijos pastatas yra tapęs kultūros centru – čia vyksta įvairios parodos, taip pat pristatomi architekto dizainai ir eskizai.

Na, o tradicinės architektūros mylėtojus kviečia jaukus Alborgo senamiestis. Prisėskite vietinėje kavinėje pasimėgauti šiltu gėrimu ir apsidairykite aplink – čia susipina senieji 17 a. fasadai su ryškiomis spalvomis nutapytomis sienomis.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Danijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Kauno oro uosto į Alborgą nuo lapkričio 1 d. siūlo oro linijų bendrovė „Ryanair“.

Vykstant į Alborgą, kaip ir kitus Danijos miestus, izoliacijos ir testavimo išimtys taikomos pasiskiepijusiems pagal pilną vakcinacijos schemą ir persirgusiems asmenims. Kitu atveju reikalingas neigiamas COVID-19 testo rezultatas.

Situacijai dėl naujų COVID atmainų plitimo ir atvejų dažnėjimo sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas verta pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Daniją ir grįžimą iš jos galite sužinoti specialiame polapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas