Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vikingų pėdsakais – ką įdomaus aplankyti Pietų Švedijoje?

Pasiilgote nuotykių skonio? Norisi bent trumpam ištrūkti iš namų? Kelionė keltu į Švediją pasiūlys jums daug naujų atradimų ir potyrių. Surinkome Jums keletą idėjų į vieną vietą Jūsų trumpai išvykai su šeima ar draugais, kurios metu galėsite tyrinėti pietines Švedijos pakrantes ar net aplankyti Kopenhagą. Čia nuostabia pyne susipynusios istorija, šiuolaikiškumas, kultūra ir gamta. Jaučiamas balansas tarp sena ir nauja, gamtos ir šiuolaikiškos architektūros. Šiuose kraštuose netrūksta žavingų pajūrio miestų ir miestelių, vaizdingos gamtos ir istorinio paveldo, – išvyka bus turininga ir pilna įspūdžių!
Švedija
Švedija / 123RF.com nuotr.

Kad ir ką pasirinktumėte, ar šeimos poilsį plačiuose, smėlėtuose Skonės (Skåne) regiono paplūdimiuose, ar aktyvų laisvalaikį, pavyzdžiui, keliaujant dviračių takais, ar leisitės į žygį pėsčiomis, o gal kelionę automobiliu ar kemperiu garsiuoju Eresundo tiltu, jungiančiu Malmę su Kopenhaga, vaizdingos Baltijos jūros pakrantės jums garantuotai padovanos gausybę įspūdžių ir panardins į nutrūktgalvių senovės vikingų-jūreivių laikus menančią atmosferą.

123RF.com nuotr./Švedijos pajūris
123RF.com nuotr./Švedijos pajūris

Atostogų nuotaika padvelkia jau keliantis keltu į Švediją. Su „TT-Line“ keltų kompanija galite rinktis kelionę iš Klaipėdos net į du Švedijos uostus: Karlshamną arba Treleborgą. O jei norisi kelionę paįvairinti, išvykti galite į vieną uostą, o grįžimą suplanuoti iš kito. Tokiu būdu jūsų kelionė bus įvairesnė ir nereikės grįžti pro jau aplankytas vietoves. Vos tik laivui išplaukus pro Klaipėdos jūros vartus, pajusite lengvą jūros bangavimą ir plaukus kedenantį sūrų jūros vėją.

„ttline.com“ nuotr./TT-Line keltai
„ttline.com“ nuotr./TT-Line keltai

Beje, plaukimas keltu taip pat bus labai smagi atostogų dalis, ypač jauniesiems keleiviams, kurie dar nėra patyrę kelionės jūra. Kad laikas neprailgtų, galima pasilepinti sočia vakariene ar paskanauti pyragėliu prie kavos, apsipirkti kelte veikiančioje parduotuvėje ir, žinoma, leistis būti užhipnotizuotiems jūros horizonto ir raminančio, jūros bangas skrodžiančio, laivo gausmo.

Išsilaipinus Karlshamne lengvai pasieksite bet kurią lankytiną vietą Blekingės, Kronobergo ar Skonės regionuose. Pasidairykime po Skonę. Šis kraštas - pilnas drąsių vikingų istorijos palikimo, kuris įpintas į šalies gyventojų kasdienybę ir kultūrą bei darniai susilieja su šių dienų gyvenimu. Viduramžiais ši vietovė buvo tankiai apgyvendinta, derlinga ir patraukli naujakuriams.

Šiandien turistus į šį kraštą vilioja ir vaizdingi Baltijos paplūdimiai bei galimybė stovyklauti kempinguose ar net natūralioje gamtoje su pasakiško grožio kraštovaizdžiais. Tačiau nepamirškime ir senovės reliktų.

Štai važiuojant pakrante ir besigrožint plačiais paplūdimiais, nedidelio, gražaus Istado (Ystad) miestelio link, laukia viena įdomiausių lankytinų vietų Skonės krašte – paslaptingasis Ales Stenar statinys – didžiausia akmeninių riedulių grupė Švedijoje.

123RF.com nuotr./Ales Stenar Švedijoje
123RF.com nuotr./Ales Stenar Švedijoje

Kruopščiai išdėlioti didžiuliai akmenys – kiekvienas sveria iki 1800 kilogramų ir sudaro 67 metrų ilgio laivo, su vaizdu į Baltijos jūrą, kontūrą. Dėl vienos šios prieš 1000 metų suręstos megalitinės struktūros funkcijos mokslininkai beveik sutaria, panašu, kad tai – astronominis laikrodis, tačiau kas žino, kam dar šį keistą statinį naudojo šių žemių gyventojai?

123RF.com nuotr./Istadas, Švedija
123RF.com nuotr./Istadas, Švedija

Pats Istadas taip pat vertas Jūsų dėmesio. Dėl savo vaizdingų gatvelių ir tipinės šiam regionui architektūros jis laikomas vienu gražiausių pietų Švedijos miestelių. Viešnagė čia ypač patiks tiems, kurie žavisi komisaro Wallanderio, garsaus švedų rašytojo Henningo Mankello kriminalinių romanų herojaus, nuotykiais. Juk būtent čia, Istade, jis sprendė savo sudėtingąsias bylas. Ne tik detektyvinių mįslių, bet ir skanėstų mėgėjus miestelyje vilioja konditerijos parduotuvė, į kurią Wallanderis dažnai užeidavo, užsinorėjęs „ko nors saldaus“.

123RF.com nuotr./Malmė, Švedija
123RF.com nuotr./Malmė, Švedija

Traukiant dar toliau į pietus, Danijos link, visai šalia didžiojo Eresundo tilto įsikūrę Malmė ir kiek tolėliau – Lundas, tobulas tvarumo ir šiuolaikiškumo pavyzdys. Malmė – pati Skonės regiono širdis, pilna šiuolaikiškų parduotuvių ir architektūros.

123RF.com nuotr./Švedija, Lundas
123RF.com nuotr./Švedija, Lundas

Lundo senamiestyje, vidur akmenimis grįstos aikštės, stūkso didinga, šimtmečius menanti Lundo katedra. Joje rasite XV amžiaus astronominį laikrodį, kurio mechanizmas, dideliam susirinkusių žiūrovų džiaugsmui, vis dar paleidžiamas du kartus per dieną. Netoliese yra „Kulturen“, tai – muziejus po atviru dangumi, kuriame eksponuojamos viduramžių pastatų kopijos. Lundo universiteto istorijos muziejuje eksponuojamos akmens ir bronzos amžių archeologinės relikvijos, taip pat, didelė monetų kolekcija.

123RF.com nuotr./Švedija
123RF.com nuotr./Švedija

Jeigu užsimanysite pakeliauti ir toliau į šiaurę, lėkite autostrada iki pat Geteborgo, antro pagal dydį Švedijos miesto ir didžiausio Skandinavijoje jūrų uosto. Čia ne tik istoriniai pastatai, bet ir kultūros, jūrų, gamtos istorijos muziejai, šeimas su vaikais žavintis mokslo centras ir interaktyvus muziejus – „Universeum“. Ir kaip gi nepaminėti parkų ir botanikos sodų, bei viso Geteborgo archipelago, kur atgaivą ras ne tik akys, bet ir keliautojų sielos.

123RF.com nuotr./Tiltas tarp Danijos ir Švedijos
123RF.com nuotr./Tiltas tarp Danijos ir Švedijos

Grįžtant atgal į Lietuvą keltu iš Treleborgo, prieš pat kelionę šiame mieste Jūsų lauks ir daugiau šiaurietiškos egzotikos. Treleborgo mieste galite apsilankyti kruopščiai atkurtoje medinėje vikingų laikų gynybos tvirtovėje „Trelleborgen“, kur atrodo, jog vikingai iš čia niekada taip ir neišsikraustė. Nors daugeliui iš mūsų vikingai asocijuojasi su rūsčiais kariais, dėvinčiais raguotus šalmus, toks jų įvaizdis nėra visiškai teisingas.

123RF.com nuotr./Vikingas
123RF.com nuotr./Vikingas

Pasirodo, vikingai taip pat buvo puikūs statybininkai, mokėję greitai ir patogiai įsikurti naujose gyvenvietėse. „Trelleborgene“ galima geriau susipažinti su jų kasdienybe ir amatais, stabtelėti suvenyrų krautuvėlėje ar išgerti kavos su pyragaičiu kavinukėje.

Beje, jei diena laukia saulėta, skubėkite susirasti suoliuką centrinėje miesto aikštėje ar kėdutę lauko kavinukėje, kadangi švediška „fika“ nėra tik gražiai aprašyta tradicija. Švedai mėgsta niekur neskubėti ir pajusti akimirkos grožį. Į „fika“ jie žiūri labai rimtai – kava dera mėgautis neskubant, patogiai įsitaisius, maloniai šnekučiuojantis su kolega, draugu, namiškiais ar klausantis gatvės muzikanto, trumpam pamiršus visus rūpesčius, pasigardžiuojant bent 7 rūšių sausainiais.

123RF.com nuotr./Kavos pertraukėlė švediškai
123RF.com nuotr./Kavos pertraukėlė švediškai

Švedai teisūs - kelionė turėtų būti toks laikas, kai nereikia niekur skubėti: kartais gera tiesiog išsitiesti ant minkšto smėlio prie Baltijos jūros ir stebėti debesis ar plačiame paplūdimyje žaidžiančius vaikus. O jei norisi pamatyti ir patirti dar daugiau, visuomet galima tęsti kelionę vikingų pėdsakais tolyn, galbūt – į čia pat esančią tokią pat vaizdingą Danijos pakrantę?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas