Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 11 22 /18:44

Vilnius vėl bando įvesti pagalvės mokestį: vienam žmogui už vieną nakvynę – euras

Vilniaus taryba grįžta prie svarstymų, ar verta įvesti vadinamąjį pagalvės mokestį. Pernai šį sprendimą ne kartą siūlė socialdemokratų frakcijos vadovas Marius Skarupskas, tačiau jo nepalaikė kolegos iš valdančiosios daugumos. Dabar analogišką sprendimą pristatė įstaigos „Go Vilnius“ vadovė. Principas liko tas pats – siūloma vieno asmens vieną nakvynę Vilniuje papildomai apmokestinti vienu euru.
Turistai Vilniaus senamiestyje
Turistai Vilniaus senamiestyje / Šarūnės Janušonytės/15min nuotr.

Klausimo pateikimui Vilniaus taryba pritarė, dabar siūlymus svarstys tarybos komitetai, vėliau galutinį žodį dar kartą tars taryba.

Socialdemokratai neįsižeidė

Pernai projektą ne kartą tarybos nariams pristatęs M.Skarupskas siūlė nuo 2017 m. liepos rinkti 0,5 euro mokestį nuo kiekvieno asmens už suteiktą vieną nakvynę, o nuo 2018 m. sausio 1 d. mokestis išaugtų iki euro. Šis mokestis neturėjo būti taikomas turistų grupėms, užsisakančioms ne mažiau kaip 10 kambarių, ligoniams, vaikams iki 18 metų, neįgaliesiems ir tiems, kurie Vilniuje apsistoja mėnesiui ir ilgiau. Bet palaikymo taryboje šis kelis kartus pristatytas pasiūlymas taip ir nesulaukė.

Tuomet M.Skarupskas teigė, kad per metus Vilnius šio mokesčio surinktų 2 mln. eurų.

„Galėčiau pajuokauti, kad #smagu, nes tik gerus daiktus kopijuoja. Siūloma tvarka identiška: ir keliami tikslai yra tokie patys, ir mokesčio dydis, ir net verslo pritarimas išliko. Tik mero veiksmų nuoseklumas yra abejotinas. Arba tam tikra politinė konkurencija neleido jam ir liberalams pritarti socialdemokratų teiktam projektui. Meras šiuo klausimu nėra nuoseklus ir šis jo nenuoseklumas miestui kainavo 2 mln. eurų.

Socialdemokratams nėra svarbu, kas teikia projektą, mes palaikysime idėją, kuri į miesto biudžetą atneš 2 mln. eurų kasmet“, – 15min teigė M.Skarupskas.

Analogiškas projektas

Šiuo metu siūlomas projektas – išties analogiškas. Vienas euras už vieną nakvynę vienam asmeniui Vilniaus mieste. Vietinė rinkliava nebūtų taikoma ilgalaikei nuomai (mėnuo ir daugiau), nuo jos atleidžiami ligoniai, kuriems medicininės reabilitacijos paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, asmenys iki 18 metų, neįgalieji, grupės asmenų, išsinuomojantys dešimt ir daugiau kambarių. Tiesa, pastariesiems lengvata galioti turėtų tik iki 2019 m. sausio 1 d.

„Go Vilnius“ nuotr./Ekskursija po Vilnių atviru autobusu
„Go Vilnius“ nuotr./Ekskursija po Vilnių atviru autobusu

Sumokėti mokestį įstaigos turėtų už kiekvieną mėnesį iki kito mėnesio 25 dienos. Pagal projektą nuo 2019 m., kai mokestis bus renkamas visus metus, savivaldybės biudžetas pasipildys apie 2 mln. eurų. Kitąmet suma bus kuklesnė, kadangi siūloma mokestį įvesti nuo liepos 1 d.

Meras Remigijus Šimašius pritaria: esminio skirtumo tarp projektų nėra. „Pagrindinis dalykas turbūt yra tas, kad turistų rinkliavą planuojama įvesti ne šiaip sau, o dėl tam tikrų tikslų. Su „Lietuvos oro uostais“ kartu dirbame, kad paskelbtume konkursą bent jau skrydžiui į Londoną, ką turizmo asociacija, viešbučiai, restoranai įvardijo kaip pagrindinį tikslą, kam reikėtų lėšų, jie sutinka prie to prisidėti. Kai atsiranda naudojimo kryptis, atsiranda ir klausimas, kad reikia susimokėti. Mes judame su tuo projektu, nes laikas yra tinkamas“, – kalbėjo R.Šimašius.

Pagrindinis dalykas turbūt yra tas, kad turistų rinkliavą planuojama įvesti ne šiaip sau, o dėl tam tikrų tikslų, – sakė R.Šimašius.

Skrydžių skatinimui planuojama skirti apie 700 tūkst. eurų, likusi dalis pinigų, surinkus iš mokesčio, atiteks didinant miesto žinomumą.

Remia ir verslas

Per šešis šių metų mėnesius Vilniaus apgyvendinimo įstaigose apsistojo beveik 0,5 mln. turistų, čia miesto svečiai praleido 930 tūkst. naktų. Planuojama, kad 2019 m. Vilnių aplankys 1,27 mln. turistų, kurie čia praleis 2,28 mln. naktų.

Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, turisto rinkliavos sprendimui Vilnius jau pribrendo. Anot jos, miesto rinkodara ir turizmo skatinimas į Vilnių kaip pagrindinius valstybės vartus yra būtinas, o tarptautinė konkurencija yra labai įtempta.

„Šiuo metu biudžeto, skiriamo miesto rinkodarai ir komunikacijai užsienyje, nepakanka. Verslas puikiai supranta tokios rinkliavos naudą. Tai yra turbūt pirmas kartas per dešimt metų, kai verslas iš principo sutinka su rinkliavos įvedimu. Tačiau sutinka su sąlyga, kad bus suteiktas pakankamas pereinamasis laikotarpis, kad apgyvendinimo įstaigos spėtų prisitaikyti prie pokyčių, o surinktos lėšos būtų skiriamos miesto rinkodarai ir turizmo skatinimui“, – sakė E. Šiškauskienė.

Rinkliava – paplitusi

Tokias rinkliavas turi ne vienas Europos miestas – Amsterdamas, Berlynas, Roma ir daugelis kitų. Ten šis mokestis svyruoja nuo 0,15 euro iki 7 eurų.

Lietuvoje šiuo metu rinkliava už nakvynę viešbučiuose renkama penkiuose miestuose: Druskininkuose, Palangoje, Birštone (po eurą) ir Kaune (kol kas pusė euro, nuo 2019 m. bus euras).

Taip pat Trakuose. Šio rajono savivaldybė kovą paskelbė, kad pernai „pagalvės“ mokestis rajono biudžetą papildė beveik 27 tūkst. eurų. Tačiau šiemet tikimasi jo surinkti daugiau, kadangi keičiasi rinkimo tvarka: iki šių metų šis mokestis rinktas vien iš Trakų kurortinėje teritorijoje apsigyvenančių turistų, o nuo sausio 1-osios jį imta rinkti iš visame Trakų rajone nakvojančių atvykėlių.

Kaimyninės Estijos sostinė Talinas irgi svarsto galimybes apmokestinti į miestą atvykstančius turistus. „Dėl turizmo mokesčio, kurio įvedimas būtų logiškas sprendimas, ketiname aktyviai diskutuoti su šalies vyriausybe. Turistai lankosi mūsų mieste, naudojasi infrastruktūra, viešuoju gerbūviu, tačiau jo biudžetas iš to nepasipildo, o turėtų, nes miestas turi plėsti, jis turi būti patrauklus“, – sakė Talino miesto tarybos pirmininkas Mihailas Kolvartas.

Planus įvesti turizmo mokestį anksčiau skelbė du Estijos kurortiniai miestai – Pernu ir Kuressarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas