Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytaras Radzevičius – apie keliones Tailande: vabzdžių ar itin senų kiaušinių valgymas čia įprasta

Žurnalistą Vytarą Radzevičių galime vadinti tikru gastronominių kelionių ekspertu. Įvairiausius pasaulio kampelius išmaišęs Vytaras ne kartą lankėsi ir Tailande. Pasiteiravome Vytaro apie jo kelionių įspūdžius, Azijos virtuvių ypatumus bei pasidomėjome, ką patyręs keliautojas gali patarti kitiems, planuojantiems vykti į tolimus kraštus.
Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande
Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande / Asmeninio archyvo nuotr.

– Vytarai, kokiose Tailando vietovėse jums yra tekę lankytis? Kas sukelia šilčiausius prisiminimus?

– Būta Bankoke, Pukete bei apylinkėse. Keliaujant laisvai ir dirbant darbą, kuriant laidą „Pasaulio puodai“. Šilčiausius prisiminimus sukelia šiluma. Taip pat nuostabūs paplūdimiai, geranoriški žmonės ir gamtos stebuklai – po vandeniu, ant vandens ir šalia jo.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande

– Kurie tailandiečių virtuvės patiekalai yra jūsų mylimiausi?

– Man Tailando virtuvė yra viena mėgstamiausių. Ji labai savita, mažai paveikta kitų šalių, nes Tailandas, regis, niekada nebuvo okupuotas ar užimtas. Maisto šviežumas, skoniai, deriniai yra labai patrauklūs. Ir aštrumas man tinkamas.

Daug tų patiekalų – tom yum sriubos, žuvies ir jūros gėrybės, kario patiekalai ir mango sticky rice desertas – lipnūs ryžiai, saldus kokoso pienas ir prisirpę mangai.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande

– Ar Tailande yra tekę paragauti ko nors visiškai netikėto, nepažinto?

– Azijoje visada gali rasti tokių dalykų. Vabzdžiai ar šimtmečio kiaušiniai, turbūt, jau niekam neįdomu ir patirta. Man didelis atradimas buvo minėtas mango sticky rice desertas. Pamatęs jį, nieko įdomaus nesitikėjau, o paragavęs – susižavėjau.

– Neseniai leidotės į kulinarinę kelionę po Vietnamą. Kokius esminius skirtumus pastebėjote tarp Tailando ir Vietnamo virtuvių?

– Jos visiškai skirtingos. Tailando virtuvė, jei taip galima sakyti, aštriai saldžiarūgštė. Vietnamo virtuvėje randi kitų šalių virtuvių įtakos, pvz., Kinijos ar Prancūzijos, skonių dermės kitokios ir maistas, lyginant su kokosiniu Tailandu, yra skaidresnis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande

– Gatvės maistas Azijos šalyse turi ypatingą vaidmenį. Kaip manote, kurie azijiečių gatvės maisto patiekalai lengviausiai „prigytų“ Lietuvoje?

– Iešmeliai, ryžių dubenėliai su įvairiais skoniais, sriubos, kepiniai – tokie patiekalai greitai rastų kelią į lietuvių skrandžius. Gal būtų sunkiau įpiršti fermentuotų tofu ar žuvies padažų skonius. Bet kai pabūni, pripranti – visai nieko.

– Kokį įvaizdį jums sudarė tailandiečių kultūra ir etiketas?

– Draugiški, besišypsantys, paslaugūs žmonės, gerbiantys ir save, ir keliautojus. Ir etiketas, mandagumas tarsi tvyro ore, nekyla noras išsišokti, išsiskirti ir elgtis kaip nors nederamai žiūrint tailandiečių akimis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaro Radzevičiaus kelionės Tailande

– Kokius Tailando kraštus norėtumėte aplankyti kitos kelionės metu?

– Domina mažesnės salos. Kur galėtum atsijungti, patyrinėti pakrantes, panardyti, pažvejoti… Tailandas turi daug tokių vietų.

– Ar keliaudamas po pasaulį turite tam tikrų įpročių ar taisyklių, kurių laikotės? Ką jums privalu patirti naujoje vietoje?

– Man patinka užmegzti ryšius, kalbą su vietiniais. Iš jų daugiausiai sužinai. Ir stengiuosi elgtis taip, kaip svečiuose prie stalo – pagarbiai, priimdamas vietinius papročius, etiketą ir elgesio taisykles. Taip pat tenkinu savo smalsumą, nes pažinimo džiaugsmas – vienas geriausių dalykų Žemėje.

– Ką patartumėte žmogui, pirmą kartą planuojančiam išvyką į tolimus kraštus?

– Susirinkti informaciją, atsipalaiduoti ir nesukti sau galvos dėl menkniekio. Keiti aplinką ir būk tam pasiruošęs. Jei nusibelsi tūkstančius kilometrų nuo gimtinės ir nematysi grožio prieš savo akis – tada reiktų gerai pagalvoti, ar tikrai tau reikia tokių kelionių?

Vytaro Radzevičiaus keliones ir kitus pasidalinimus stebėkite jo feisbuko paskyroje.

Daugiau informacijos apie Tailandą galima rasti tinklaraštyje Tailandieciai.lt ir feisbuko grupėje Tailandiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas