Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ypatingos gamtos kampelis Dzūkijoje: čia auga vienintelis toks miškas šalyje

Aukštadvario regioniniame parke, Mergiškių kalvų miškų apsuptyje, slypi griežtai saugomas Mergiškių gamtinis rezervatas. Liepos mėnuo yra tas laikas, kai čia lankosi specialistai, kurie siekia įvertinti saugomas rūšis: buvo skaičiuojami juodųjų gandrų jaunikliai ir vertinama europinio miežvienio augavietė, rašoma Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos pranešime spaudai.
Mergiškių gamtinis rezervatas
Mergiškių gamtinis rezervatas / „15min“ fotomontažas

Mergiškių gamtiniame rezervate saugoma Mergiškių kalvų miško ekosistema su Europos Bendrijos svarbos skroblynų buveinėmis vos tik įėjus pasitinka galingų skroblų pavėsiu – tai unikali vieta Lietuvoje, kurioje auga natūralus tokių senolių skroblų ir išlakių liepų miškas.

Rezervate saugomos į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą ir / ar Europos Bendrijos svarbos gyvūnų rūšių sąrašą įrašytos rūšys: europiniai miežvieniai, miškiniai eraičinai, svogūniniai karteniai, purpuriniai plokščiavabaliai, baltajuosčiai juodsprindžiai, baltnugariai geniai, slapiųjų šiurpenių populiacijos ir buveinės.

Europinio miežvienio augavietėje šiemet buvo suskaičiuoti tik 3 žydintys augalai – šiuos varpinius augalus itin mėgsta šernai, todėl parko specialistai kasmet atnaujina šernų atbaidymo priemones.

Aukštadvario regioninis parkas žinomas kaip šiauriausia šio augalo augavietė Lietuvoje, be šios vietos europinis miežvienis dar randamas Žuvinto biosferos rezervate ir Vištyčio regioniniame parke.

E.Sukackienės nuotr. / Europinis miežvienis
E.Sukackienės nuotr. / Europinis miežvienis

„Rezervate peri dvi juodųjų gandrų šeimos, abi sėkmingai augina jauniklius. Įdomu, kad lizdavietės yra tik 500 metrų atstumu viena nuo kitos. Tai itin slaptą gyvenimo būdą gyvenantys sengirių paukščiai, vengiantys žmogaus trikdymo ir kaimynystės, kuriems išlikti reikalingi senieji neliečiami miškai. Kalvotą reljefą savo namais taip pat renkasi elniai, barsukai bei miško karalienės lūšys“, – pasakojo Aukštadvario regioninio parko patarėjas Talvydas Špiliauskas.

E.Sukackienės nuotr. / Juodasis gandras
E.Sukackienės nuotr. / Juodasis gandras

Mergiškių gamtinis rezervatas šiemet buvo paženklintas naujais įspėjamaisiais ženklais. Tai konservacinio prioriteto griežtos apsaugos teritorija – rezervaciniai miškai, kurioje nevykdoma jokia ūkinė veikla. Lankytis leidžiama tik mokslo tiriamaisiais ar pažintiniais tikslais suderinus su Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas