Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Zarasai garsūs ne tik ežerais: smalsuolius traukia miškuose slypintys I Pasaulinio karo bunkeriai

Dažnam lankytojui Zarasų kraštas asocijuojasi su ežerų gausa, tačiau retas žino, kad čia yra neištyrinėtas istorinis kultūrinis paveldas, rašome pranešime žiniasklaidai. Rytų Lietuvos pasienio rajono, kuris ribojasi su Latvijos Aukšdauguvos savivaldybe, miškuose ir gyvenvietėse glūdi Pirmojo pasaulinio karo istoriją menantys Vokietijos kariuomenės įtvirtinimai.

Per Pirmąjį pasaulinį karą Vokietijos kaizerinė kariuomenė Zarasų krašte sukūrė unikalią fortifikacijos sistemą, kuri įdomi ir daugiu nei šimtmečiui ir pritaikoma pažintiniam turizmui bei mokymo tikslams. Dalis tokių įtvirtinimų yra ir Latvijos Aukšdauguvos savivaldybės teritorijoje.

Vertinant išlikusio karinio istorinio kultūros paveldo unikalumą, Zarasų turizmo ir verslo informacijos centras ir Aukšdauguvos savivaldybė įgyvendino programos Interreg Latvija - Lietuva projektą „Pirmojo pasaulinio karo paveldo turistinių maršrutų ir ekspozicijų sukūrimas lankytojų srautų padidinimui pasienio regione“ („WWI ROUTE“).

Pagrindinis projekto tikslas - parengti maršrutą, kurio metu būtų pristatyta Zarasų ir Aukšdauguvos krašto Pirmojo pasaulinio karo meto istorija ir unikalūs, dar iki šiol išlikę bunkeriai, blindažai, parako sandėliai, artilerijos pozicijos ir kiti fortifikacijos statiniai.

Zarasų krašte tokie statinių išlikę daugiau nei 50 km ruože, dešimt iš jų buvo pritaikyti lankymui.

Zarasų krašte tokie statinių išlikę daugiau nei 50 km ruože, dešimt iš jų buvo pritaikyti lankymui. Apie juos išvalyta aplinka, padaryti takeliai, pastatyti informaciniai stendai. Šiuos objektus jungia vienas maršrutas, kurio tąsa yra ir Latvijos teritorijoje.

Keliaujant maršrutu įdomu aplankyti Turmanto vidurinėje mokykloje kuriamą Pirmojo pasaulinio karo ekspoziciją, kurioje galima pamatyti, kaip Pirmojo pasaulinio karo metu gyveno vokiečių kareiviai. Šiuose kraštuose jie buvo įsitvirtinę daugiau nei 2 metus, todėl savo artimiesiems rašė išsamius ir iliustruotus laiškus apie savo buitį ir aplinką; vokiečių kareivių ir karininkų tarpe buvo talentingų menininkų, rašytojų, fotografų.

Ekspozicijoje yra įrengtas vokiečių bunkeris, joje gausu buities rakandų ir išlikusių istorinių artefaktų. Sukurta virtuali aplinka, kurioje lankytojai gali pajusti to laikotarpio atmosferą. Ekspozicija gali būti pritaikoma edukaciniais tikslais, joje vykti istorijos pamokos.

Tarptautinis maršrutas pasiekiamas įvairiomis transporto priemonėmis.

Tarptautinis maršrutas pasiekiamas įvairiomis transporto priemonėmis: dalį jo galima įveikti automobiliais, dviračiais, tačiau patraukliausias jis - keliaujant pėsčiomis. Maršruto trasa įdomi ne tik istorikams, ji patraukli žygeiviams ir mėgėjams būti natūralioje gamtoje. Šis maršrutas sukurtas siekiant paskatinti turistų susidomėjimą, padidinti lankytojų srautus šiame pasienio regione.

Šiuo maršrutu rekomenduojama keliauti su Zarasų turizmo ir verslo informacijos gidais - istorikais, kurie išsamiai ir įdomiai papasakos apie tuo metu vykusius įvykius. Dėl išsamesnės informacijos kviečiame kreiptis į Zarasų turizmo ir verslo informacijos centrą turizmas@zarasai.lt arba informacijos ieškoti www.visitzarasai.lt.

Apie projektą. VšĮ Zarasų turizmo ir verslo informacijos centras kartu su partneriais, Aukšdaugavos rajono savivaldybe, parengė projektą „Pirmojo pasaulinio karo paveldo turistinių maršrutų ir ekspozicijų sukūrimas lankytojų srautų padidinimui pasienio regione“ (arba trumpiau „WWI ROUTE“, projekto Nr. LLI-501). Projektą finansuoja 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa. Bendras projekto biudžetas yra 731 450 Eur. 85 procentus, t.y. 621 730 Eur, sudaro Europos regioninės plėtros fondo bendrasis finansavimas. Projektą bendrai finansuoja Zarasų rajono savivaldybė, jam skirdama 15 proc. projekto lėšų. Projektas prasidėjo 2021 metų sausio mėnesį ir bus įgyvendintas iki 2023 m. kovo mėn. pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas