Modernus požiūris į tradicijas, pagarba vietos produktams ir naujovių paieškos – visa tai yra šiuolaikinė lietuvių virtuvė. Gardaus maisto Lietuvoje šiandien tikrai ras kiekvienas ir kiekviena – be aukščiausios kokybės bei eksperimentinių valgių taip pat galime pasidžiaugti ir didele gatvės maisto įvairove bei vis gausėjančiais vegetariško ir veganiško maisto pasirinkimais. Na, o jei trūksta idėjų ar sunku apsispręsti, nuo ko geriausia pradėti – skubame į pagalbą! Prie šio straipsnio rengimo savo įžvalgomis prisidėjo Všį „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.
Proga paragauti pasaulinio lygio kulinarinių šedevrų
Po aibės paslapties šydu apgaubtų vertintojų vizitų, 2024 m. „Michelin“ gidas pagaliau įtraukė Lietuvą į pasaulinį kulinarijos žemėlapį. 26 lietuviški restoranai atsidūrė „Michelin Guide“ rekomenduojamų restoranų sąraše – apie visus juos galima plačiau pasiskaityti Všį „Keliauk Lietuvoje“ interneto puslapyje, skiltyje „Ką paragauti“.
„Vieno šių restoranų – „Ertlio namo“ – šefas Tomas Rimydis vadovaujasi principu „Kas gamtoje, tas ir ant stalo“. Anot jo, tai reiškia, kad visi į restorano meniu įtraukti patiekalai ruošiami iš vietinių produktų, vadovaujantis ilgametėmis tradicijomis. Dėl to kiekvienas valgis čia – tarsi gabalėlis istorijos, atspindintis, kaip praėjusiais amžiais maitinosi Lietuvos aukštuomenė. Restoranas didžiuojasi tęsdamas Lietuvos kulinarinio paveldo tradicijas, tuo pat metu įpūsdamas joms ir šiuolaikiškų gastronominių vėjų“, – sakė N.Sutkaitytė.
Kitas variantas, puikiai tiksiantis kelionės pradžiai – Trakų širdyje, ant Galvės ežero kranto įsikūręs restoranas „Apvalaus stalo klubas“. Jo savininkų teiginys, kad maistas čia ne tiesiog gaminamas, o kuriamas – anaiptol ne hiperbolė. Pasaulinėje gastronomijos olimpiadoje dalis restorane siūlomų patiekalų buvo apdovanoti aukso ir sidabro medaliais. Ši užburianti vieta, pro kurios langus visa savo didybe atsiveria Trakų pilis, sužavės šefo Edgaro Rutkausko meistryste bei meniu vyraujančiais nekasdieniais skoniais.
Tie, kam valgymas reiškia ne vien tarnystę skonio receptoriams, bet ir progą gilesnei kontempliacijai, tiesiog privalo apsilankyti Vilniaus restorane „Demo“, kur maistas traktuojamas kaip meno forma. Užsisakius dešimties autorinių patiekalų degustaciją, skanaujama patiekalus, kurie, pasitelkiant skonių dermes perteikia įvairias kūrybines mintis bei skatina analizuoti socialinius ir kultūrinius reiškinius.
„Na, o jei maga patirti, ką reiškia baltiškų, skandinaviškų ir japoniškų skonių kombinacija, verta apsilankyti restorane „Red Brick“, kuris daugumai girdėta fraze „skonių įvairovė“ vadovaujasi beveik pažodžiui. Gastronominė kelionė čia prasideda vaizdinga kelione iki Radiškio kaimo, tęsiasi kaip ekskursija po vietas, kur auga restorane naudojami ingredientai, ir galiausiai yra vainikuojama nepamirštamais pietumis ar vakariene. Anot šefo Arnór Ingi Bjarkason, kurdamas restorano meniu jis panaudojo ilgametę savo patirtį, kauptą geriausiuose pasaulio restoranuose“, – pasakojo N.Sutkaitytė.
Eksperimentuok, degustuok ir mokykis
Mėgstantiems tyrinėti skirtingų tautų virtuves rekomenduojame sudalyvauti bendruomenės centro „Miesto kvartalas“ sostinėje organizuojamame gastronominiame ture po Stiklo kvartalą. Jo metu ragaujami baltiškos, airiškos, Vilniaus karališkos ir žydiškos virtuvių patiekalai. Ši unikali gastronominė ekskursija geriausiai tinka dviems, o pačią ekskursiją „veda“ audio-gidė Adi.
„Autentiško žydų maisto degustacijas taip pat rengia ir Kėdainiuose įsikūręs viešbutis-restoranas „Smilga“. O kalbant bendrai apie nacionalinių virtuvių šedevrus, dar paminėčiau, kad susipažinti su tradicinės angliškos arbatėlės ritualu siūlo Krakių kultūros centre vykdoma programa „ARBATirtys“, gaminti karaimiškus kibinus moko Trakų krašto tradicinių amatų centro entuziastai, o škotišku hagiu vilioja restoranas „Grėjaus namas“ Kėdainiuose“, – dalinosi pašnekovė.
Jei labiau prie širdies „skanūs“ muziejai, kodėl neapsilankius „Rūtos“ fabrike Šiauliuose? Be apsilankymo nuolatinėje šokolado istorijos ekspozicijoje (kas galėjo pamanyti, kad šiam gardumynui jau 4 tūkst. metų!), lankytojai čia gali pamatyti, kaip gaminami saldainiai, o nesibodintys susitepti rankas – ir patys juos kurti. Maloniai pasisaldinti galima ir vieninteliame pasaulyje „Šakočių muziejuje“ Druskininkuose. Vos patekus į vidų lankytojus pasitinka sertifikuotas Gineso rekordininkas – net 3,72 metrų aukščio ir 86 kg svorio šakotis.
„Mažiau saldus, bet irgi puikaus skonio yra ir Šakiuose veikiantis „Bulvės muziejus“. Jame atsiskleidžia ilga bulvių auginimo Lietuvoje istorija, ekspozicijose išrikiuota didelė senovinių bei ir modernių žemės ūkio padargų kolekcija. Be to, muziejuje galima sužinoti Almos Adamkienės cepelinų receptą ir net pamatyti tokių keistenybių kaip bulvių patranka ir bulve skambinamas 4 varpų karilionas muziejaus bokšte“, – su šypsena pasakojo N.Sutkaitytė.
Daugiau neištirpdomų patirčių ieškokite https://lithuania.travel/lt/ka-nuveikti/ka-paragauti.