Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkvėptos Indonezijos: Palangoje – įspūdingos sūpynės ant jūros kranto

Jau šios savaitės viduryje Palangos paplūdimyje užvirs darbai ir čia bus įkastos įspūdingo aukščio sūpynės ant jūros kranto. Organizatoriai sako, jog idėja kilo žvelgiant į Indonezijoje, Balio saloje kybančias sūpynes. Kiek ilgai jos stovės pajūryje, sunku pasakyti – viską nulems vasariški vėjai.
Ant jūros kranto bus įrengtos supynės.
Ant jūros kranto bus įrengtos supynės. / Organizatorių nuotr.

Pastatyti sūpynes Žolinėms sumanė vaistažolių tinktūras gaminanti įmonė, pernai kurortui ta pačia proga dovanojusi širdį iš ledo.

Savaitės viduryje ketinama imtis darbų ir įkasti sūpynes giliai į smėlį. Jų kojos virš smėlio turėtų siekti apie keturis metrus, o pasisupti bus galima dviese.

Anot šios idėjos autorių, „Vaistažolių tinktūros Valentis“ gamintojų, speciali konstrukcija, suderinta su Palangos savivaldybe, bus įrengta kairiame paplūdimyje.

„Yra reikalų, bet tikimės, kad viskas bus gerai“, – sakė viena projekto bendraautorių Živilė Jokimaitė-Dolgich, negalėjusi tiksliai pasakyti, kiek gi laiko unikalios sūpynės džiugins palangiškius ir svečius.

„Turėtų stovėti ilgiau. Planuojame tikrinti saugumą, nes tai pirmos sūpynės taip arti kranto. Nesinori prižadėti konkretaus laiko“, – kalbėjo moteris, svarstydama, gal Palangoje prigis sūpynių idėja ir ateity jų atsiras daugiau? Niekada negali žinoti.

Viliamasi, jog sūpynės bus tausojamos ir jomis bus draugiškai dalijamasi.

Širdis iš žolių

Šalia Palangos tilto, paplūdimyje, šešių su puse metrų aukščio sūpynes sumodeliavo instaliacijų menininkas Vytenis Zagorskis. Jis teigė buvęs paprašytas sukurti ką nors panašaus į Balyje esančias sūpynes. Jų konstrukciją nėra sudėtinga – du mediniai stulpai ir sujungimas, tačiau bene kebliausia dalis – jų įtvirtinimas.

„Sudėtingiausia dalis, iššūkis į smėlį įtvirtinti. Jei būtų planuojama padaryti ilgalaikes sūpynes, tuomet reikėtų betonuoti, bet kadangi pirminė idėja laikina, teks giliai kasti. Ir pačios sūpynės sieks apie keturis metrus, plius bus dedamas dekoras, kuris dar išaukštins“, – sakė V.Zagorskis.

Sūpynės, anot organizatorių, kvies ne tik pasisupti, bet ir likusią vasarą palydėti pakylėta širdimi. Natūralaus medžio kūrinį papuoš didžiulė širdis iš augalų, kuri primins, jog sveikatos galima semtis ir iš Lietuvos gamtos.

Šios įspūdingos dovanos Palangai atidarymo proga ant Baltijos jūros kranto apie Žolinės tradicijas pasakos TV laidų vedėja, folkloro atlikėja, etninės kultūros puoselėtoja Loreta Sungailienė. Kartu su projekto iniciatoriumi „Vaistažolių tinktūros Valentis“ bei folk džiazo grupe ji dovanos ir muzikinę programą.

„Ši šventė – vasaros ir rudens sandūra, kai didieji lauko darbai pabaigti ir yra puiki proga atsipūsti, pailsėti, ramiai pabendrauti su artimaisiais, bičiuliais. „Gamta brandina, aukščiausios jėgos laimina, o mes dėkodami pasidžiaukim ir pilnatvės laime pasidalinkim“, – kviesdama užsukti į Palangą, sako Loreta.

Žolinės dieną Palangoje galima bus ne tik išbandyti pirmas Lietuvoje jūros pakrantės sūpynes, bet ir sužinoti daugiau apie vaistažoles, kurios, pasak sveikatos specialistų, stiprina ne tik mūsų širdį, bet ir gerina savijautą.

Žolinės sūpynes ir Loretos Sungailienės bei grupės „LAV trio + Art“ pasirodymą galima bus išvysti šių metų rugpjūčio 15 d. (sekmadienį) nuo 12 val. šalia Palangos tilto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas