Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žydrasis krantas – vieta kelionių gurmanams

Pigių skrydžių bendrovės vis palepina keliautojus naujomis kelionių kryptimis. Vieną įdomią kryptį šiemet pasiūlė „Wizzair“ – nuo spalio iš Vilniaus galima pasiekti Nicą – Prancūzijos atostogų perlą. Iš šio oro uosto patogu keliauti po visą Žydrąjį krantą – Nicą, Kanus ar Antibus. Na, o jei to dar per maža, galima apsilankyti ir Monake ar Italijoje, Ligurijos regione.
Nicos panorama
Nicos panorama / Asmeninė nuotr.

Tad kelionė į šį regioną tampa įspūdžių kaleidoskopu, kurį prisiminsi ilgai.

Côte d'Azur – šimtmečiais kurta legenda

Pirmieji poilsiautojai Žydrajame krante pasirodė daugiau nei prieš šimtą metų – čia jie pradėjo plūsti nutiesus pirmuosius geležinkelius iš Paryžiaus. Tiesa, tuo metu tai buvo bohemos atstovai, atvykstantys praleisti čia žiemą. Tačiau tikrasis poilsiautojų srautų bumas kilo XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje, įteisinus apmokamas darbuotojų atostogas. Ar šimtmečiais kurta legenda daro įtaką poilsiui ? Taip, be abejo – didžioji dalis viešbučių yra miesto tipo, be baseinų, o ir kainos, tiesą sakant, nėra iš pigiųjų – juk poilsiautojai čia važiuoja jau daugiau kaip šimtą metų ir siūlyti pigias ir nekokybiškas paslaugas nėra reikalo.

Nica, Antibai ar Kanai? Toks klausimas iškyla, kai nori pasirinkti nakvynės vietą. Ir kiekvienas vietovė turi savo šarmą ir žavesį. Pabandysiu padėti susigaudyti, ką rinktis.

Asmeninė nuotr./Blusturgis Nicoje
Asmeninė nuotr./Blusturgis Nicoje

Nica – lengviausiai pasiekiamas kurortas. Tiesa, čia pliažas akmenuotas, bet tai netrukdo nei maudynėms, nei saulės vonioms – nenorintys mokėti už gultus poilsiautojai įsitaiso ant promenados suoliukų. Provanso stiliaus mėgėjai privalo apsilankyti sekmadieniais ir pirmadieniais vykstančiame sendaikčių turgelyje, nes čia ras visko – nuo indų iki drabužių, nuo baldų iki paveikslų.

Istorijos mėgėjai turėtų aplankyti ant kalno esančius tvirtovės griuvėsius – čia atsiveria ne tik puikus vaizdas į apylinkes, bet ir galima ramiai atsipūsti nuo miesto triukšmo.

Nuskriausti neliks ir meno mylėtojai – čia jie ras daugybę muziejų ir galerijų.

Asmeninė nuotr./ Juans Le Pins uostelis
Asmeninė nuotr./ Juans Le Pins uostelis

Atvykus į Žydrąjį krantą būtina skirti laiko ir Kanams. Aišku, visi nori ten apsilankyti įžymiojo Kanų festivalio metu, vadinamuoju, Raudonojo kilimo laikotarpiu, nes tada čia galima pamatyti tikrąjį kino elitą. Bet jei atvykote kitu metu – nenusiminkite: miestas jus irgi sužavės.

O jei norėsite ištrūkti iš miesto šurmulio ir pasinerti į paslaptis – jums tereikia aplankyti dvi šalia Kanų Viduržemio jūroje esančias salas.

Tikriausiai paauglystėje skaitėte romaną „Žmogus su geležine kauke“? Tada suprasite, kodėl verta aplankyti Sainte-Marguerite salą – būtent čia ir kalėjo įžymusis Žmogus su Geležine Kauke.

Asmeninė nuotr./Sako, kad būtent čia kalintas Žmogus su geležine kauke
Asmeninė nuotr./Sako, kad būtent čia kalintas Žmogus su geležine kauke

Ieškote dvasinės ramybės? Keliaukite į Saint Honorat salą, kurioje nuo V amžiaus įsikūręs vienuolynas – jis veikia iki šiol. Pušynas, vynuogynas ir seni vienuolyno pastatai sukuria ypatingą atmosferą – čia norisi pabūti kuo ilgiau.

Vieta, kur nakvoja aktoriai festivalio metu

Jei manote, kad visos žvaigždės Kanų festivalio metu apsistoja Kanuose? Jūs klystate, visos pasaulio žvaigždės po renginių vyksta nakvoti į šalia Kanų esančius Juan-les-Pins ir Antibes miestelius – būtent čia įsikūrę patys prabangiausi 5 žvaigždučių viešbučiai, griežtai saugantys savo svečių paslaptis. Beje, būtent čia ir reikia apsistoti, jei ieškote prabangaus ir rafinuoto poilsio – nes čia yra geriausi smėlio paplūdimiai, nesijaučia miesto šurmulio (kuris taip jaučiasi Kanuose ir Nicoje). Be to, būtent čia galima paragauti tikro provansietiško maisto – kiekvieną dieną Antibuose veikia maisto turgus, kur vietiniai ūkininkai atveža šviežiausią maistą.

Asmeninė nuotr./Pablo Picaso muziejus
Asmeninė nuotr./Pablo Picaso muziejus

Na, o jei vis dar turite laisvo laiko – čia galite aplankyti Pablo Picaso ar Absento muziejus ar užsukti į vietinių menininkų dirbtuvėles.

Monakas: miestas metropolis 3D formate

Būti Žydrajame krante ir neaplankyti Monako kunigaikštystės būtų nusikaltimas sielai, nes Monakas nuo Nicos nutolęs nepilnus 20 kilometrų. Dabar tai greičiau ne rami kunigaikštystė, bet miestas-metropolis, išsidėstęs 3D formate – daugybė statomų dangoraižių, modernių namų ir šalia esantys sodai – būtent toks Monakas yra šiandien.

Asmeninė nuotr./Monakas – miestas 3 D formate
Asmeninė nuotr./Monakas – miestas 3 D formate

Tačiau pagrindinis turistų srautas ieško Monte Karlo kazino bei kunigaikščių rūmų. Juk ne kasdien galima aplankyti tikrus kunigaikščių rūmus, kur vis dar gyvena tikrieji kunigaikščiai ar pamatyti, kur pasaulio turtingingieji taškosi savo pinigais.

Kam vis dar neužtenka karališkų istorijų, gali Monaką pažinti princesės Kelly akimis – tam sukurtas specialus turistinis maršrutas. Taip pat Monaką galima pažinti ir per jo sodus – jų pažinimui taip pat parengtas turistinis maršrutas.

Asmeninė nuotr./Japoniškas sodas Monako betono džiunglėse
Asmeninė nuotr./Japoniškas sodas Monako betono džiunglėse

Kaip kelionės po Žydrąjį krantą metu taupyti?

Jei domina tiesioginis skrydis, bilietus pirkite tiesiai iš avialinijų. Šiuo atveju – www.wizzair.com svetainėje. Nakvynes galite rinktis per Booking.com ar Airbnb.com. Tačiau neatmeskite ir kelionių agentūros varianto. Mano atveju kelionių agentūros pasiūlytas viešbutis buvo beveik 30 proc. pigesnis nei būtume pirkę Booking.com svetainėje.

Svarbu prisiminti, kad Nicoje pigesni viešbučiai yra prie geležinkelio stoties – tad jūs galite rinktis: ar kasdien eiti 1 km iki jūros ar mokėti kelis kartus brangiau ir kasdien žavėtis vaizdu į jūrą. Už vaizdą, žinoma, sumokėsite daugiau. Tačiau tai bus jūsų pasirinkimas.

Žydrajame krante galima nuomotis mašiną – bet neužmirškite apie kamščius. Galima keliauti traukiniu – taip jūs iki visų objektų nuvyksite greitai ir patogiai – ar rinktis autobusą – kelionė truks kelis kartus ilgiau nei traukiniu, tačiau jums tai kainuos kelis kartus pigiau.

Štai kelionė traukiniu Nica – Kanai kainuoja apie 9 Eur ir trunka apie 40 minučių, tuo tarpui miesto autobusas jus nuveža už 2 Eur, tačiau kelionė trunka beveik 2 valandas.

Asmeninė nuotr./Poilsis vienuolyne
Asmeninė nuotr./Poilsis vienuolyne

Tai ir visa trumpa istorija iš trumpos kelionės po Žydrąjį Krantą. Ar verta čia važiuoti? Taip, nes ši kelionė skirta tikriems kelionių gurmanams – daugybė lankytinų objektų, nepakartojami įspūdžiai bei puikus maistas. Ir šiame tekste pateikta tik mažytė dalis to, ką galite pamatyti nuvykę – nes dar lieka nepaminėti Saint Tropezas ir Provanso miesteliai, ir kaimai, ir Italijos Ligurijos regionas. Bet tai jau kitų pasakojimų temos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas