Naujų maitinimosi įpročių išmokti nusiteikusiai Dovilei pagelbėti patarimais pasirengęs projekto komandos narys sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta.
„Paprastai tariant, visi grūdai, avižos, grikiai, rudieji ir laukiniai ryžiai yra lėtieji kompleksiniai angliavandeniai, kurie energijos mums suteikia ilgesniam laikui nei, pavyzdžiui, saldumynai, – sako A. Sujeta. – Jei dietą sudarytų vien baltymai, kurie slepiasi mėsoje, ankštiniuose produktuose, žuvyje. tikrai trūktų energijos ne tik treniruotėms, bet ir kasdieniams darbams“.
Ar teisingas Dovilės supratimas, kad pusryčiams reikėtų rinktis grūdinę kultūrą, o per pietus – mėsą su daržovėmis? Mitybos specialistas sutinka, kad per pietus dominuoti turėtų mėsa, žuvis, tačiau kartais galima rinktis ir pieno produktus. „Priklauso, koks yra mūsų dienos planas, – aiškina jis. – Jei planuojame eiti į treniruotę, per pietus reikėtų pasirinkti lengvas salotas ir truputį mėsos arba žuvies“.
Vakarienei tinka lengvas maistas, galima rinktis salotas su baltuoju sūriu, lengvus ir paprastus patiekalus su varške. Dovilei Artūras rekomenduoja vakare valgyti „Nutriless“ sriubas, kurios leis ryte anksčiau atsibusti ir papusryčiauti.
Iki projekto „Mes tikim – tu gali!“ pradžios be saldumynų savo gyvenimo neįsivaizdavusiai Dovilei rūpi, ar kada nors vis dėlto galima vartoti greituosius angliavandenius? „Po treniruotės netgi patarčiau suvalgyti vieną kitą gabalėlį juodojo šokolado, kad atstatytume cukraus kiekį kraujyje, – nuramina A. Sujeta. – Taip pat tinka „Nutriless“ batonėliai, kurių energinė vertė atitinka per treniruotę išeikvotas maistinių medžiagų atsargas“.
Kada mitybos specialistas pataria valgyti vaisius, kurių sudėtyje yra gliukozės: „Juos rekomenduočiau valgyti iki 16 val. Jeigu treniruotę planuojate vakare, su lengvu jogurtu juos galite valgyti iki 18 val. Tai tinka tuo atveju, kai miegoti einama 23 val. ar dar vėliau“.
Dar vienas ne tik Dovilei aktualus klausimas – valgymas ir gėrimai vakarėlių metu. Kaip elgtis? Anot A. Sujetos, švęsti, bet saikingai. Visi kartais mėgstame atsipalaiduoti, tačiau neturėtume pamiršti, kad alkoholis ne tik pablogins lieknėjimo rezultatus, bet ir liks organizme virsdamas riebalais.
Kitas vakarėlių blogis – nuolatinis užkandžiavimas. Todėl jei vakare neatsispyrėte pagundai sočiai „prisiragauti“, kitos dienos rytą pasistenkite praleisti pusryčius ir priešpiečius, gerkite daug vandens, ir tai bus tinkama vakarėlio kompensacija, o jūs galėsite įprastai papietauti. Tačiau A. Sujeta perspėja, kad toks scenarijus netinka mūsų projekto dalyviams ir kitiems su „Nutriless“ lieknėti nusprendusiems žmonėms.
Ar jūsų, kaip ir Dovilės, šeimoje gyvuoja savaitgalio pusryčių tradicija kepti blynus? A. Sujeta ir šiuo atveju turi patarimų: „Svarbu, iš ko blynai kepami. Rinkitės pilno grūdų, speltos miltus, turinčius daugiau naudingų medžiagų. Vienas savęs „apdovanojimas“ per savaitę ar per dvi nieko blogo nepadarys, svarbu, kad blynų nevalgytumėte kasdien“.
Jis pastebi, kad jei darbo dieną pusryčius valgome 7 val., savaitgalį galime tai daryti ir 9 val. ar dar vėliau. Svarbu, kad tarp pagrindinio valgymo ir užkandžio praeitų 90 minučių, bet ne daugiau 3-4 valandų. Jei po pusryčių labai greitai išalkstame ir labai sunku sulaukti kito valgymo, A. Sujeta pataria valgyti sotesnius pusryčius, sukramtyti riešutų saują (30 g) ar juodo šokolado gabaliuką.
Projekto partneriai: