Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar Lietuvos vyrai pradės vietoje barzdų auginti tik ūsus? Barberiai turi atsakymą

„Lietuvoje barzdos vis dar madingos“, – užtikrinta sako barberis Karolis Krištaponis. Vis dėlto vyrų kirpėjai-barzdaskučiai jau pastebi ir naujų vėjų, kuriuos pirmiausia pasigauna jaunesnio amžiaus Lietuvos vyrai.
Barberis Karolis Krištaponis
Barberis Karolis Krištaponis / Asmeninė nuotr.

Joackim Weiler / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)
Joackim Weiler / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)

Nors mados tendencijos vyrus veikia, visgi sprendimą dėl barzdos daugelis priima dėl labai asmeniškų priežasčių. „Vienas toks juokingas, nors gal ir nelabai juokingas dalykas, dėl ko vyrai ima auginti barzdą – nes ji padeda paslėpti pagurklį. Kitiems barzda suteikia vyriškumo, žavesio. Reikia pasakyti, kad vyrai tarpusavyje tikrai yra linkę pagirti vienas kito barzdą. Todėl, manau, kad barzda kai kuriems tikrai suteikia tam tikro pasitikėjimo. Savaime aišku, kitiems tai – tiesiog stiliaus dalykas. Išskirtinio stiliaus barzda padeda išsiskirti iš masės, išeiti iš pilkumos ir tapti matomu“, – apie priežastis, kurios padeda apsispręsti vyrams auginti barzdas, pasakojo ir pats barzdą nevienerius metus auginantis barberis Karolis.

Paolo Bendandi / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)
Paolo Bendandi / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)

Į Lietuvą barzdų auginimo mada atėjo ir stipriai išpopuliarėjo prieš kelerius metus. Tuo metu užsienio šalyse ši tendencija stebima jau gerą dešimtmetį. Pastaraisiais metais ji keičiasi.

„Žiūrint į dabartinius „trendus“ ir juos pasigaunančius hipsterius, tai matyti, kad į madą ateina ilgesnės barzdos. T.y. tokios, kurios yra bent jau 10-15 cm. Tačiau iš savo ir klientų patirties galiu pasakyti, kad vyrai nuo ilgų barzdų auginimo ir priežiūros pavargsta. Bando pasiauginti, bet galiausiai grįžta prie trumpesnės barzdos. Jos daug praktiškesnės, reikalauja mažiau priežiūros. Bent jau vyrams taip atrodo. Aš pats turiu ilgesnę barzdą, ir man atrodo, kad su tokio ilgio barzda gyventi lengviau. Visgi pripažįstu, kad trumpesnė barzda – praktiškesnė. Matyt, dėl to Lietuvoje trumpesnės barzdos ir dominuoja“, – sakė Karolis.

Vicky Hladynets / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)
Vicky Hladynets / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)

10-15 cm barzda paprastai užauga per pusmetį-metus. Žinoma, daug kas priklauso nuo plauko tipo: pvz., garbanoti plaukai iš pažiūros auga lėčiau, tiesesnės greičiau.

„Tačiau, kaip ir galvos plaukas, taip ir barzdos – per mėnesį kokį centimetrą paauga“, – sakė barberis.

Jo teigimu, labai retai vyrai pasiryžta auginti ilgą barzdą „nuo nulio“. Dažniausiai viskas vyksta eksperimentuojant: „Po truputį auginama. O, kai užauginama ilgesnė, tai ji ir saugoma. Nėra taip, kad nuo 0 iki 10 cm užsiaugina kažkas.“

Pasak jo, tokiems eksperimentams puikiai pasitarnauja aplinkos pakeitimas, pvz., ilgos kelionės, atostogos.

Jaunimas renkasi ūsus

Skirtingo amžiaus klientų turintis Karolis pastebi, kad tarp jaunimo pastaruoju metu daugėja norinčių auginti ūsus.

„Tarp jaunimo ūsai tikrai tampa „trendinančiu“ dalyku. Sakyčiau, kad čia tikriausiai yra ir mados ratas apsisukęs: 80-90-ųjų mados grįžta ir pakankamai intensyviai. Ūsams pasiryžta ir tiek vyrai, kurie nenori auginti barzdos, bet svajoja paeksperimentuoti su veido plaukais“, – pasakojo barberis.

Haley Lawrence / Unsplash nuotr./Jaunas vyras su ūsais (asociatyvinė nuotr.)
Haley Lawrence / Unsplash nuotr./Jaunas vyras su ūsais (asociatyvinė nuotr.)

Lietuvoje ūsams „taip“ sako ir visai jauni vaikinai – paaugliai. O didžioji dalis ūsuotųjų vyrų yra studentai ir, kaip Karolis sako, vyrai, sulaukę „ankstyvosios pilnametystės“, t.y. 16-25 m.

Ūsais savo įvaizdį formuoja ir kai kurie žinomi Lietuvos vyrai, pvz., aktorius Audrius Bružas, komikas Emilis Jokūbas.

Ar ūsai įveiks barzdas? Karolio nuomone, Lietuvoje greičiausiai dabartinės tendencijos greit nesikeis: „Žinoma, vyrai pavargsta nuo to paties stiliaus, vaizdo. Tik atrodo, kad su barzda galima eksperimentuoti. Bet su ja labai daug eksperimentų nepridarysi. Galbūt bus mažiau vyrų, kurie augins barzdas. Bet visiškai jos neišnyks.“

Wassim Chouak / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)
Wassim Chouak / Unsplash nuotr./Vyras su barzda (asociatyvinė nuotr.)

Nors ūsai – pastebimai į Lietuvą žengianti nauja mada, jie greičiausiai nepajėgs nukonkuruoti vyrų meilės barzdoms.

„Kalbant apie ūsus, dauguma renkasi vešlesnius. Pasitaiko norinčių pasiaurinkti, auginti tokius „prancūziško“ stiliaus, arba Gomeso iš Adamsų šeimynėlės ūsų. Būna, kas bando pariesti ūsus, bet tai reikalauja daug laiko ir pastangų. O mūsų vyrai, kaip jau minėjau, dažniausiai renkasi praktiškiausią variantą, t.y. tankesnius ūsus“, – pastebėjo barberis.

Unsplash nuotr./Vyras su ūsais (asociatyvinė nuotr.)
Unsplash nuotr./Vyras su ūsais (asociatyvinė nuotr.)

10 ūsų variantų: nuo „tėvuko“ iki „dandžio“

Portalas „Men‘s Health“ dalinasi stilingiausiais ūsų variantais. Štai jų dešimtukas ir paaiškinimai.

„Tėvuko“

Šie ūsai yra turbūt labiausiai kultiniai ir žinomi visame pasaulyje. „Tėtis“ arba „tėvukas“ yra ne tik visų ūsų stiliaus tėvas, bet ir visų tėčių mėgstamiausi ūsai. Jie pilni ir tvirti, tęsiasi per visą viršutinės lūpos ilgį ir šiek tiek įstrižai nuo nosies iki burnos. Tiesa, jie turi būti pakankamai gerai pakirpti, kad vos vos dengtų viršutinę lūpą, bet ne tiek prižiūrėti, kad neatrodytų natūraliai.

Vienas ikoniškiausių šio tipo ūsų pavyzdys, auginantis juos visą gyvenimą – aktorius Tomas Selleckas.

„Pieštukas“

Ar gali ūsai būti subtilūs? „Pieštuko“ stiliaus ūsus auginantys vyrai teigia, kad taip. Pasak jų, šiek tiek suformuoti ūsai neturi užgožti veido. Šiam stiliui tikslingą išvaizdą suteikia ilgis – „Pieštuko“ ūsai nėra tik plaukų „dulkės“, nes pamiršote nusiskusti.

Nors taip neatrodo, tokius ūsus labai svarbu tinkamai prižiūrėti: jie niekada neturi peržengti burnos kampučių ir būti tinkamo ilgio. Tokius, beje, mėgo ir Bradas Pittas.

„Arklio pasaga“

Šis stilius gali būti vadinamas Hulko stiliumi, nes niekas kitas jo taip nepropagavo, kaip pats aktorius Hoganas Hulkas. „Pasagos“ stilius nėra skirtas silpniems žmonėms, bet, tiesą sakant, jis yra gana kietas. Iš esmės tai ožio barzdelė be smakro plaukelių, todėl paprasčiausias būdas ją gauti – užsiauginti ožio barzdelę ir nusiskusti smakrą. Kad efektas būtų optimalus, prižiūrėkite jį pakirptą (ne per ilgą) ir išlaikykite linijas.

Vida Press nuotr./Hulkas Hoganas ir Jennifer
Vida Press nuotr./Hulkas Hoganas ir Jennifer

Barzda ir ūsai

Šis stilius, dar vadinamas pradedančiojo ūseliais, yra pusiaukelėje tarp barzdos ir pilnaverčių ūsų. Ir atrodo puikiai! Svarbiausia žaisti su ilgiu, todėl augant visai barzdai palaipsniui ją vis trumpinkite, o viršutinę lūpą palikite ramybėje. Ilgainiui ūsai pradės ryškėti, o jūs galėsite žaisti, kiek ryškūs bus ūsai, priklausomai nuo to, kokio ilgio paliksite likusius veido plaukus.

„Šiuolaikinė pasaga“

Galbūt dar nesate pasiruošę pasagai, bet vis tiek galite eksperimentuoti su atviresniu stiliumi. Šiuolaikinės „pasagos“ formos ūsai yra klasikinės, bet trumpesnės formos, kad neužsidengtų viršutinės lūpos, o jų galai nesileistų žemyn. Leiskite plaukams augti aplink burnos kampučius ir žemyn, bet nukirpkite juos, kol jie neperžengia apatinės lūpos krašto.

Tokius ūsus išpopuliarino atlikėjas The Weeknd.

Nuotr. iš „Instagram“/The Weeknd ūsai
Nuotr. iš „Instagram“/The Weeknd ūsai

„Sekso simbolis“

Skirtingais laikais ūsai vertinti skirtingai. Tačiau iki šiol netrūksta žmonių, kurie ūsus turintį vyrą laiko seksualesniu už jų neturintį. Už tai galite padėkoti „sekso simboliui“ – ūsams, kuriuos išpopuliarino XX a. Holivudo sekso simbolis aktorius Burtas Reynoldsas.

Tokio stiliaus ūsai prižiūrėti, bet ne per daug ilgi. Jų apimtis pakankama, kad glostytų lūpas ir visiškai jų neuždengtų. Kraštai šiek tiek apglėbia burnos kampučius, bet nenukrypsta į „Pasagos“ teritoriją, todėl suteikia neįpareigojančią laukinio ir laisvo vyro išvaizdą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aktorius Burtas Reynoldsas ūsus augino ir palikęs kino aikštelę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aktorius Burtas Reynoldsas ūsus augino ir palikęs kino aikštelę

„Vadovaujančio vyro“ ūsai

Tokio stiliaus ūsai reikalauja įsipareigojimų. Be abejo, kad ūsai būtų pakankamai ilgi, juos reikia šiek tiek paauginti, bet dar daugiau – reikia būti pasiruošusiems juos prižiūrėti. Kaip ir „Pieštuko“ stiliaus, „Vadovaujančio vyro“ ūsai gerai atrodo, kai yra kruopščiai prižiūrimi: plaukeliai ant viršutinės lūpos visiškai neperauga, o kartais net šiek tiek nubraukiami skustuvu per vidurį, taip sukuriant lengvumo įspūdį.

Ikoniškiausias šio ūsų stiliaus atstovas – legendinis aktorius Clarkas Gable'as.

Vida Press nuotr./1953 m. nuotykių juostoje „Mogambo“ Grace Kelly ir Clarkas Gable’as vaidina įsimylėjėlių porą
Vida Press nuotr./1953 m. nuotykių juostoje „Mogambo“ Grace Kelly ir Clarkas Gable’as vaidina įsimylėjėlių porą

„Stačiakampis“

Stačiakampio formos ūsai yra ne įstrižos „Daddy“ linijos ar užapvalinti kraštai, o „dėžės“ formos. Kerpant juos reikėtų nesekti natūraliomis burnos linijomis – suimkite plaukus iki pat burnos kampučių irformuokite kampus. Galite net leisti šiek tiek palikti ūsus „kabėti“ šonuose, kaip kad ūsus formavo Freddie Mercury. Būtent jis – ryškiausias „stačiakampio“ ūsų atstovas, žinomas iki šių dienų.

Vida Press nuotr./Freddie Mercury ir Mary Austin (1985 m.)
Vida Press nuotr./Freddie Mercury ir Mary Austin (1985 m.)

„Kunigėlio“ („Kapeliono“)

Tai ūsai, kuriuos daugelis vadina tiesiog Charles Chaplino, nes būtent jis savo įvaizdį kūrė su „kapeliono“ ūsiukais. Kiekvienam jie tikrai netiks. Turint tokius ūsus dėmesio neišvengsite – į tai turėtumėte atsižvelgti, jei visgi nuspręsite išmėginti susiformuoti tokio stiliaus ūsus.

wordpress.com nuotr./Charlie Chaplin.
wordpress.com nuotr./Charlie Chaplin.

Salvadoro Dali ūsai

Galima drąsiai teigti, kad siurrealistas ispanų dailininkas Salvadoras Dali buvo genialus keistuolis. Jo kūryboje gausu simbolizmo, o jo palikimas neapsiribojo vien sapnus primenančiais vaizdais, kuriuos jis tapė ant drobių. Dali taip pat garsėjo savo firminiu ženklu – smailiais ūsais, kurie yra suformuoti „10-past-10“ pozicijoje, jei įsivaizduotumėte jo veidą kaip laikrodį. Tokius ūsus jis augino iki pat mirties 1989 m.

Sakoma, kad, kai 2017 m., praėjus 28 metams po dailininko mirties, buvo ekshumuotas Dali kūnas, kultiniai ūsai vis dar buvo puikios formos. Štai ką vadiname nesenstančia išvaizda!

sotheby.com nuotr./Salvadoras Dali su ocelote Babou
sotheby.com nuotr./Salvadoras Dali su ocelote Babou

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi