Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Deimantų paslaptys: ką šiems brangakmeniams lemia skaidrumas?

Deimantų spindesys ir skaidrumas jais pasidabinus įkvepia pasitikėjimo bei suteikia drąsos būti savimi. Rinkdamiesi šiuos brangakmenius, pirkėjai pirmiausia atkreipia dėmesį į jų spindesį ir skaidrumą. Juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė Tamara Milkintienė pasakoja, kaip turi spindėti vertingi deimantai, kodėl skaidrumo matas šiems brangakmeniams toks svarbus ir kaip renkantis vertingą papuošalą nepasiklysti jo dokumentuose?
Deimantai
Deimantai / „Diamante“ nuotr.

Deimantų skaidrumas yra vienas svarbiausių kriterijų vertinant šių brangakmenių grynumą, jų kokybę ir vertę. Skaidrumo matavimai atskleidžia deimanto vidinius ir išorinius trūkumus, kurie dažniausiai nėra matomi plika akimi, tačiau sumažina jo grožį bei blizgesį. Kuo deimantas skaidresnis, tuo jis vertingesnis ir patrauklesnis. Skaidrumas taip pat lemia brangakmenio estetines savybes – didina deimanto šviesos pralaidumą ir jo spindesį.

„Daugelis deimantų turi natūralių identifikavimo savybių, vadinamų „inkliuzais“, pavyzdžiui, įbrėžimų, mineralų pėdsakų ar kitų smulkių savybių, kurios gali sumažinti tyrą deimanto grožį. Smulkūs kristalai deimanto viduje taip pat keičia brangakmenio skaidrumą: kuo jų daugiau, tuo deimantas bus mažiau skaidrus. Tačiau svarbu žinoti, kad žiedai su skaidriais deimantais yra ne tik populiariausi, bet ir brangiausi“, – pasakoja juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė Tamara Milkintienė.

„Diamante“ nuotr./Juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė Tamara Milkintienė
„Diamante“ nuotr./Juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė Tamara Milkintienė

Ji pabrėžia, kad „Diamante“ parduoda tik aukšto skaidrumo deimantus, turinčius autoritetingos ir pasaulyje pripažintos laboratorijos Gemological Institute of America (GIA) sertifikatą. Būtent tokių reikalavimų laikosi „Diamante“ juvelyrikos namai, atrinkdami deimantus. T.Milkintienė sako užsibrėžusi Lietuvos rinkai siūlyti tik aukštos kokybės brangakmenius.

Šiuose juvelyrikos namuose parduodamų deimantų skaidrumas yra klasifikuojamas pagal tarptautinius standartus, kuriuos sukūrė GIA. Klasifikacija atliekama nustatant deimanto trūkumus, esant 10 kartų padidinimui.

Kokios yra pagrindinės deimantų skaidrumo klasės?

  1. FL – deimantas neturi jokių vidinių ar išorinių trūkumų, esant 10 kartų padidinimui.
  2. IF – deimantas neturi jokių vidinių trūkumų, tačiau gali turėti labai nedidelių išorinių trūkumų, kurių nematyti plika akimi.
  3. VVS1 ir VVS2 – deimantas turi labai nedidelių vidinių trūkumų, kuriuos labai sunku pastebėti netgi esant 10 kartų padidinimui.
  4. VS1 ir VS2 – deimantas turi nedidelių vidinių trūkumų, kuriuos sunku pastebėti, esant 10 kartų padidinimui.
  5. SI1 ir SI2 – deimantas turi vidutinių trūkumų, kurie matomi, esant 10 kartų padidinimui.
  6. I1, I2 ir I3 – deimantas turi akivaizdžių vidinių trūkumų, kuriuos galima pamatyti plika akimi ir kurie gali paveikti deimanto skaidrumą ir blizgesį.

Pasak T.Milkintienės, maždaug penktadalis visų iškastų deimantų yra pakankamai švarūs, t. y. defektai nematomi plika akimi, todėl tokie brangakmeniai yra tinkami šlifuoti ir tapti puošmenomis.

Juvelyrikos namų vadovė atkreipia dėmesį, kad deimanto skaidrumo klasę galima pamatyti GIA sertifikate, kurį turi kiekvienas „Diamante“ deimantas.

Maždaug penktadalis visų iškastų deimantų yra pakankamai švarūs, t. y. defektai nematomi plika akimi, todėl tokie brangakmeniai yra tinkami šlifuoti ir tapti puošmenomis.

„Akmens švarumo skalę rasite dokumente. Žemiau SI1 klasės pirkti nerekomenduočiau, nes žemesnius parametrus turinčiuose akmenyse nešvarumai jau gali būti matomi ir plika akimi arba toks akmuo gali suskilti. Beje, mūsų juvelyrikos namai neprekiauja žemiausių SI1, SI2, I1, I2 ir I3 klasių deimantais“, –pabrėžia T. Milkintienė.

Jos teigimu, populiariausi Lietuvos žmonių pirkiniai – žiedai ir auskarai su deimantais.

„Vyrai dažnai kreipiasi dėl sužadėtuvių žiedo. Tokių dirbinių kainos – ir triženklės, ir keturženklės, tačiau mūsų juvelyrikos namuose galima įsigyti ir 15 tūkst. ar 25 tūkst. eurų kainuojantį brangakmenį. Deimantai į mūsų juvelyrikos namus atvyksta iš Belgijos. O juvelyrika išsiskiria ne tik brangakmenių kokybe, bet aukštos prabos auksu, kuris juvelyriniuose dirbiniuose naudojamas kartu su brangakmeniais“, – pabrėžia „Diamante“ vadovė.

Rinkdamiesi deimantą, visada atkreipkite dėmesį į jo skaidrumą, nes tai – šio brangakmenio grynumo, kokybės ir vertės matas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius