Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Deimantų priežiūra: ar žinote, kaip rūpintis brangakmenių karaliais?

Deimantai yra vertingi ir ilgaamžiai, tačiau šiems brangakmeniams reikalingas ypatingas dėmesys bei priežiūra, kuri užtikrintų jų grožį, spindesį ir vertę daugelį metų. Pateikiame juvelyrikos namų „Diamante“ vadovės Tamaros Milkintienės patarimus, kaip rūpintis deimantais, kad jie išliktų nepriekaištingi šimtmečius.
Deimantų priežiūra: ar žinote, kaip rūpintis brangakmenių karaliais?
Deimantų priežiūra: ar žinote, kaip rūpintis brangakmenių karaliais? / „Diamante“ nuotr.

Senovėje deimantų priežiūrai buvo naudojamos augalų sultys, vynas ar natūralūs aliejai. Pavyzdžiui, naudojant alyvuogių aliejų, deimantas buvo švelniai įtrinamas, o vėliau nuvalomas minkštu audiniu. Ši technika padėdavo pašalinti riebalus ir kitus nešvarumus.

Senovės Romoje ir Egipte šių brangakmenių valymui buvo pasitelkiamas medus ir pelenai. Medus buvo sumaišomas su smulkintais medžio pelenais, gaunant pastą. Ji buvo naudojama deimantų valymui, nes pelenai turėjo lengvą abrazyvinį poveikį ir padėdavo pašalinti sunkiai pasiekiamus nešvarumus.

„Diamante“ nuotr./Tamara Milkintienė
„Diamante“ nuotr./Tamara Milkintienė

O kaip deimantais reikėtų rūpintis šiandien? Juvelyrikos namų „Diamante“ ekspertės T.Milkintienės patarimai:

Reguliariai valykite

Deimantai gali prarasti blizgesį dėl dulkių, riebalų ir kitų nešvarumų. Rekomenduojama juos valyti bent kartą per mėnesį. Galite naudoti švelnų muilą ir šiltą vandenį arba specialius juvelyrinius valiklius. Papuošalams su deimantais valyti kelis kartus per metus rekomenduojama naudoti amoniako tirpalą (viena dalis amoniako ir šešios dalys vandens). Jis leidžia greitai ir veiksmingai pašalinti bet kokius spalvos pakitimus. Naudokite minkštą šepetėlį, kad pašalintumėte nešvarumus iš tarpelių. Po valymo deimantus kruopščiai nuplaukite švariu vandeniu ir nusausinkite minkštu, natūraliu audiniu.

Kaip ir garsiausiuose elitiniuose juvelyrikos namuose, „Diamante“ pirkėjams vieninteliai Lietuvoje dovanoja juvelyrinių dirbinių su brangakmeniais priežiūrai skirtą rinkinį. Jį sudaro specialus šepetėlis, šluostė ir valymo skystis, pagamintas tik iš augalinės kilmės ingredientų.

Saugokite nuo cheminių medžiagų

Nors deimantai yra labai tvirti, tauriųjų metalų apsodas gali būti pažeistas cheminėmis medžiagomis. Venkite kontakto su buitiniais valikliais, plaukų laku, įvairiais losjonais, kvepalais ir kitais kosmetikos produktais. Rekomenduojama užsidėti deimantinius papuošalus tik po to, kai šiuos produktus panaudosite.

Pasirūpinkite tinkamomis laikymo sąlygomis

Laikykite papuošalus su deimantais atskirai nuo kitų juvelyrinių dirbinių, kad išvengtumėte tauriųjų metalų subraižymo. Investuokite į specialias juvelyrines dėžutes su minkštu pamušalu ir atskirais skyriais kiekvienam papuošalui. Tai apsaugos jūsų juvelyrinius dirbinius su deimantus nuo įbrėžimų.

Tikrinkite reguliariai

Nors deimantai patys nenusidėvi, tačiau jų įtvirtinimas juvelyriniame dirbinyje gali atsilaisvinti. Rekomenduojama bent kartą per metus kreiptis į juvelyrikos ekspertą, kad jis patikrintų deimantų stabilumą apsode ir atliktų profesionalų valymą. Juvelyrikos namai „Diamante“ šią pasaugą savo pirkėjams suteikia nemokamai.

Sportuokite atsargiai

Sporto metu juvelyrinius dirbinius iš tauriųjų metalų galima pažeisti arba juos prarasti. Geriausia papuošalus nusiimti prieš pradedant bet kokią fizinę veiklą, ypač jei ji intensyvi.

Saugokite nuo smūgių

Nors deimantai yra labai kieti, jie gali skilti dėl stiprių smūgių. Venkite stiprių fizinių veiklų, kurių metu papuošalai gali būti smarkiai paveikti, pavyzdžiui, sunkiųjų darbų ar sporto šakų.

Saugokite nuo drėgmės

Ji gali pažeisti deimantų įtvirtinimą ar net sukelti oksidaciją kai kuriuose metaluose. Laikykite deimantinius papuošalus sausoje vietoje, toli nuo drėgmės šaltinių, pavyzdžiui, vonios kambario.

Juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė atkreipia dėmesį į visuomenėje paplitusius mitus, susijusius su brangakmenių priežiūra. „Jokiu būdu nereikėtų naudoti dantų pastos, nes jos abrazyvinės dalelis gali subraižyti papuošalą. Taip pat venkite kietų šepetėlių, vietoj jų rinkitės natūralaus audinio šluostę arba minkštą šepetėlį“, – pataria juvelyrikos ekspertė.

Pasak T.Milkintienės, moksliškai pagrįsta deimantų priežiūra remiasi supratimu apie jų chemines ir fizines savybes. „Naudodami švelnius valymo tirpalus, vengdami staigių temperatūros pokyčių ir mechaninių smūgių, galite išlaikyti deimantų blizgesį ir jų struktūrinį vientisumą. Reguliarus profesionalus valymas ir periodiškas patikrinimas užtikrina, kad deimantai išliks nepriekaištingos būklės ilgus metus“, – pabrėžia juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė.

Jos teigimu, deimantai yra ypatingi brangakmeniai, todėl būtina skirti dėmesį ir laiką jų tinkamai priežiūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus