Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausia klaida, kurią darome rinkdamiesi veido kremą žiemai: laikykitės 3 taisyklių

Nors orai už lango vėsta, itin didelę dalį laiko praleidžiame uždarose ir sausose patalpose, biuruose, namuose, tad mūsų odai reikia drėkinimo. Tačiau einant į lauką, odai būtina kitokia apsauga. Kaip teisingai pasirinkti? Pranešime žiniasklaidai pataria specialistės.
Mergina
Mergina / 123RF.com nuotr.

Veido odai reikia apsaugos

„Eurovaistinės“ grožio konsultantė Samanta Juzėnė atkreipia dėmesį, kad žvarbus vėjas yra vienas iš svarbiausių faktorių, galinčių paveikti odą šaltuoju metų laiku. Todėl, prasidėjus žvarbiems orams, svarbiausia taisyklė – į lauką eiti tik pasitepus kremu. Jei veido oda laike visai neapsaugota, gali pasireikšti raudonis, odos nušalimai ar alerginės reakcijos.

„Oda gali pradėti luptis, pleiskanoti, tapti jautresne, tikėtinas didesnis sausumo pojūtis. Taip vyksta todėl, kad oda nebetenka lipidinės plėvelės, kuri mus apsaugo, ypač reikėtų savo oda rūpintis sausos ir jautrios odos savininkams, kurių oda neišskiria natūralaus apsauginio riebalinio sluoksnio“, – nurodo grožio specialistė.

Į mišrumą linkusiai odai rekomenduojama naudoti lengvesnės tekstūros kremus, sausai odai – maitinamuosius.

Norint išvengti nemalonių pojūčių, ne ką mažiau svarbu teisingai išsirinkti ir patį kremą. S.Juzėnė pabrėžia, jog didžiausia klaida – neteisingai, bendrais principais pasirinktas kremas. Kremą būtina rinktis pagal savo odos tipą bei būklę. Į mišrumą linkusiai odai rekomenduojama naudoti lengvesnės tekstūros kremus, sausai odai – maitinamuosius.

„Brandesnės odos savininkams rekomenduojama rinktis kremą, kurio sudėtyje yra aliejų – naudingas simondsijų ar alyvuogių aliejus, vitaminai A ir E. Kremai, kuriuose yra šių priedų, yra riebesni, stiprina odą, turi apsauginį odos sluoksnį sudarančių savybių", – sako specialistė.

Vida Press nuotr./Kosmetika
Vida Press nuotr./Kosmetika

Nepamirškite drėkinti

Jei planuojama daug laiko praleisti lauke atšiauriomis sąlygomis, pavyzdžiui, užsiimant žiemos pramogomis, tada riebiu, aliejiniu pagrindu pagamintu kremu naudinga tepti ir linkusią į mišrumą odą. Taip būsite tikri, jog veidas bus apsaugotas nuo neigiamo šalčio poveikio.

Žiemą reikėtų nepamiršti ir drėkinti veido, nes būname ne tik lauke, bet daug laiko praleidžiame šiltose, sausose patalpose. Nuolatinis odos drėkinimas padeda odai ilgiau išlikti elastingai, skaisčiai, palaikomas geras odos tonusas.

„Drėkinamojo kremo nereikėtų bijoti ir einant į lauką, tačiau verta įsidėmėti, jog reikėtų bent valandą palaukti namuose, kol kremas visiškai įsigers į veido odą“, – perspėja specialistė.

Tokio tipo kremu taip pat galima teptis vakare, kai į lauką eiti jau nebeplanuojama.

Vaikams – kremai be vandens

Specialistė atkreipia dėmesį, kad kremas žiemą svarbus ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Vaikų oda yra plonesnė ir jautresnė nei suaugusiųjų, todėl patariama rinkti kremus, kurių sudėtyje nėra vandens. Taip pat svarbu, jog sudedamosios dalys būtų saugios ir nedirgintų.

„Svarbiausia, kad vaikams skirta kosmetika būtų be kvapo, jog neerzintų mažylio, taip pat naudinga rinktis lengvos konsistencijos kremus, kurie greitai ir gerai susigeria“, – pažymi S.Juzėnė.

Pasak jos, vaikų odą papildomai reikėtų saugoti ir galvos apdangalais – kepurė padeda apsaugoti kaktą, o šalikai likusią veido dalį.

Taisyklė nr. 1. Žiemą – jautresnei odai skirti kremai

O štai BENU vaistinės Sveikos odos instituto ambasadorė Milda Darulienė dalinasi trimis taisyklėmis, kaip keisti veido odos priežiūrą žiemą ir išsirinkti jums tinkamiausią veido kremą.

„Žiemą sutrinka odos epidermio barjerinė funkcija, todėl oda linkusi greičiau išsausėti. Be to, oda sausėja ir iš vidaus – gauname mažiau vitaminų su maistu, geriame mažiau vandens. Net ir normalią ar mišrią odą turinčios moterys ir merginos pajunta, kad šaltuoju sezonu pakinta odos drėgmės balansas.

Atsižvelgiant į tai, reikėtų rinktis priemones, kurios skirtos jautresnei odai, nei jūsiškė įprastai būna šiltuoju metų laiku. Jeigu sunku įvertinti savo odos tipą ir būklę, tą galima padaryti šiuo metu vykstančioje parodoje „Moters pasaulis“, – sako Sveikos odos instituto ambasadorė.

Normalios odos savininkės žiemą turėtų rinktis iš sausai arba jautriai odai skirtų kremų. Jeigu odos sausumas jaučiamas ir vasarą, tuomet žiemą reikėtų ieškoti labai sausai ar net atopinei odai skirto kremo.

Taisyklė nr. 2. Universalus riebus kremas visų odos problemų neišspręs

Šaltuoju metų laiku pagrindinis pasirinktam kremui keliamas tikslas – atstatyti odos hidrolipidinę plėvelę. Tai išorinis odos sluoksnis, saugantis nuo įvairių dirgiklių bei sulaikantis drėgmę odoje. Šaltuoju metu hidrolipidinė plėvelė pažeidžiama, todėl sutrinka odos drėgmės balansas, ji praranda natūralų atsparumą aplinkos veiksniams.

„Dėl prarandamos drėgmės šaltąjį sezoną ypatingai svarbus yra odos drėkinimas. Dažnai klaidingai manoma, kad visas žiemiškas odos problemas išspręs universalus riebesnės konsistencijos kremas. Riebus kremas geriau apsaugo nuo šalčio – jis odą padengia apsaugine plėvele, maitina, tačiau nesuteikia odai taip reikalingo drėkinimo. Todėl šaltojo sezono kosmetinėje būtinai turi atsirasti ir intensyviai drėkinantis kremas“, - kodėl žiemą vien riebaus kremo gali neužtekti aiškina specialistė.

Drėkinamąjį kremą patariama tepti vakare, prieš tai švariai nuvalius odą. Didesniam efektui pasiekti – iškart po vandens procedūrų, kol oda dar drėgna. Jeigu oda linkusi labiau sausėti, porą kartų per savaitę naudokite drėkinančias kaukes.

„Šaltuoju metu patariu nepersistengti prausiantis – nedarykite to per dažnai, venkite prausiklių spiritiniu pagrindu, šveitiklių. Žinoma, gerkite daug vandens“, - kaip saugoti hidrolipidinę plėvelę pasakoja M.Darulienė.

Riebesnį maitinamąjį kremą specialistė pataria teptis ryte, taip pat 30 min. iki išėjimo į lauką, o ypač žvarbiomis dienomis geriau naudoti specialų nuo šalčio saugantį kremą. Toks kremas sukuria apsauginį sluoksnį ir neleidžia odai rausti ir dehidratuoti.

Taisyklė nr. 3. Sudėtyje ieškokite giliai drėkinančių ir maitinančių ingredientų

Esame jau įpratę skaityti produktų etiketes, ypač rinkdamiesi kosmetikos produktus. Tačiau pirmiausiai reikia suprasti, kokios sudedamosios dalys yra reikšmingos vienu ar kitu metų laiku. Šąlant orui, reikėtų ieškoti kremų, kurie sudėtyje turi ne tik drėkinančių, bet ir hidrolipidinę plėvelę atstatančių bei saugančių ingredientų.

„Vienas iš ingredientų, kurių žiemą reikėtų dairytis veido kremo sudėtyje – hialurono rūgštis. Jos savybė sulaikyti savyje vandenį (1 hialurono rūgšties molekulė pritraukia 100 vandens molekulių) artėjant žiemos sezonui yra labai svarbi. Be to, hialurono rūgštis odos paviršiuje padeda suformuoti drėgmę sulaikantį barjerą“, - vieną iš šaltuoju sezonu svarbių ingredientų pristato Sveikos odos instituto ambasadorė.

Jautresnei ir sausai odai skirto kremo sudėtį praturtintų puikiai drėkinantis vitaminas E ir natūralūs lipidai, kurie atkurs natūralų odos barjerą ir giliai pamaitins.

„Odos drėkinimui ir maitinimui svarbūs ir natūralūs aliejai. Vienas jų – sviestmedžių aliejus arba sviestas. Jis saugo odą nuo nepalankių aplinkos veiksnių, pvz., šalčio, ir ją drėkina. Tinka ir lūpų priežiūrai. Spaudžiant šaltukui tiktų kremas, sudėtyje turintis avokado ar migdolų aliejaus. Šie aliejai geba geriau saugoti nuo žvarbos“, - sudėtines dalis vardija vaistininkė.

Prie kitų naudingų ingredientų specialistė įvardija ir makadamijos riešutų aliejų. Jame gausu vitaminų A ir E, omega-7 riebiųjų rūgščių. Pagrindinė šio aliejaus savybė – intensyvus drėkinimas. Mikroelementų gausa ir vitaminais E ir B pasižymi ir simondsijų (jojobos) aliejus. Jis taip pat padeda palaikyti odos drėgmės balansą.

Nušalusiai odai nuraminti ypač tinka kremas su medetkomis. Medetkos pasižymi antiseptinėmis ir regeneruojamosiomis savybėmis, skatina smulkių įtrūkimų gijimą.

Ir vaistininkė primena – net ir žiemą reikėtų rinktis nuo saulės saugantį kremą ar dieninį kremą su SPF. Lietuviškos žiemos orams užteks ir SPF 7–14. Jeigu vyksite slidinėti, rinkitės didesnę apsaugą – SPF 30–50.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas