Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kai botokso nesinori: alternatyvos, padedančios turėti sveiką ir švytinčią odą

Nors kartais gali atrodyti, kad visi naudoja botoksą, daugelis žmonių, norinčių turėti jaunatvišką ir sveiką veido odą, pirmenybę teikia natūralesniems ir mažiau invaziniams sprendimams. Gera žinia, kad tikrai yra sveikesčių alternatyvų, rašo „Daily OM“.
Botoksas vs. natūralūs būdai odai puoselėti
Botokso injekcija / Unsplash nuotr. / Vida Press nuotr. / 15min fotokoliažas

Botokso procedūros kelia daug diskusijų ir dažnai suskirsto žmones į dvi stovyklas – vieni džiaugiasi mokslo pasiekimais ir drąsiai naudoja botoksą siekdami „ištrinti“ ant veido atsiradusias raukšles, kiti nerimauja dėl galimų pasekmių. Vienas iš pastarųjų argumentų – kad botoksas gaminamas iš toksino, kuris gaunamas iš tos pačios bakterijos, sukeliančios botulizmą, ir veikia sukeldamas raumenų ir nervų silpnumą arba paralyžių.

Savaime aišku, kad rizikuoja tie, kurie ieško pigiausio varianto ir nesirūpina, jog procedūrą atliktų tik teisę tai daryti turintys licenzijuoti specialistai (o tai daryti tikrai gali ne visi). Vis dėlto tie, kurie ieško saugiausio varianto, dažniausiai domisi, ar yra alternatyvų. O jų tikrai yra.

Mityba ir gyvenimo būdas

Grožis ateina iš vidaus - ir kalbame ne tik apie asmenybę. Iš tiesų ši banali tiesa yra tikrai teisybė. Miegas, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas – visa tai lemia ne tik viso organizmo sveikatą, bet ir švytinčią veido odą.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Daugelis esame girdėję apie „grožio miegą“. Tyrimai tai patvirtina. Vieno jų metu nustatyta, kad žmonės, kurie pakankamai ilsėjosi, tiriamųjų buvo įvertinti kaip patrauklesni nei tie, kuriems trūko miego. Kitu tyrimu nustatyta, kad nepakankamas miegas gali pagreitinti vidinį senėjimą, nes trukdo atsigauti po išorinių veiksnių, tokių kaip UV spinduliai, vandens netekimo ir odos barjero sutrikimų.

Odos būklę gerai veikia ir mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių. Nors mokslas dar turi daugiau sužinoti apie ryšį tarp antioksidantų turtingų maisto produktų vartojimo ir senėjimo stabdymo, tačiau tam tikrų tyrimų jau yra atlikta. Pavyzdžiui, įrodyta, kad žalioji arbata, tepama ant odos paviršiaus, apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų arba senėjimą greitinančių toksinų.

Sena tiesa, kad rūkymas ir alkoholis sendina odą, taip pat jau patvirtinta mokslininkų. Tyrimai rodo, kad abu šie veiksniai yra susiję su padidėjusiomis kaktos raukšlėmis, paburkimu po akimis, lūpų putlumu ir daugeliu kitų pavargusios odos požymių.

Shutterstock nuotr./Veido joga
Shutterstock nuotr./Veido joga

Veido joga

Amžėjant veido raumenys ir jungiamasis audinys pradeda silpnėti. Todėl juos būtina treniruoti ir, pavyzdžiui, kasdien atlikti veido mankšta arba veido jogą. Šios treniruotės atgaivina ir pakelia veido raumenis, o kartu suaktyvina veido kraujotaką, todėl oda tampa skaistesnė. Aktorė ir Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos atstovė Meghan Markle yra tik viena iš šios praktikos gerbėjų, kuri savo neblėstantį grožį sieja su reguliariai atliekama veido joga.

Teigiamą veido jogos poveikį patvirtina ir tyrimai. Vieno novatoriško tyrimo metu buvo nustatyta, kad vidutinio amžiaus moterims veido joga, vos po kelių mėnesių praktikavimo, sumažino jų amžių trimis metais. Daugelis veidą kasdien mankštinančių žmonių teigia jau po pirmojo mėnesio pastebėję, kad oda labiau švyti, atrodo sveikesnė. Be to, pagerėjus veido odos išvaizdai, pastebimai pagerėjo ir žmonių savijauta – jie ėmė labiau savimi pasitikėti. O, kaip žinia, teigiamos emocijos stipriai veikia ir bendrą organizmo būklę.

Unsplash nuotr./Gua Sha
Unsplash nuotr./Gua Sha

„Gua Sha“

Tikriausiai yra mažai žmonių, niekada negirdėjusių, kas tas „Gua sha”. Tai priemonė veido masažui. Išvertus iš kinų kalbos, „gua sha“ reiškia „braižyti smėlį“. Šia priemone ant veido kremu ar serumu sudrėkintos odos lėtai braukoma ir taip ji stimuliuojama.

Klasikinis metodas – braukti taip, kad ant odos susidarytų maži raudoni taškeliai. Tai rood, kad suintensyvėja kraujo pritekėjimas į tikslines vietas. Nors kol kas nėra daug tyrimų, kuriuose buvo nagrinėjamas šios procedūros poveikis veido odai, išbandžiusiųjų atsiliepimai įkvepia. Teigiama, kad reguliariai naudojant priemonę galima sumažinti veido paburkimą ir net padėti esant uždegiminiams odos procesams.

Be to, „Gua Sha“ naudinga ne tik odai: teigiama, kad toks masažas padeda sumažinti galvos ir kaklo skausmus, o vieno tyrimo išvadose teigiama, kad ši senovės kinų praktika mažina raumenų skausmą, nes didina veido mikrocirkuliaciją. Yra duomenų, jog „Gua Sha“ metodas padeda kovojant su nemiga, karščio bangomis, kurios būdingos menopauzės metu, melancholija ir nuovargiu.

123RF.com nuotr./Brandžios odos priežiūra
123RF.com nuotr./Brandžios odos priežiūra

Odos ciklas

Kosmetologai ir dermatologai patvirtins: norite turėtų sveiką odą, naudokite jai tinkančius produktus ir susikurkite odos priežiūros rutiną. Tai – veiksmingiausi dalykai, kovojant su senėjimo požymiais. Labai svarbu laikytis kasdienio odos priežiūros režimo. Be to, tai – laikas sau, galimybė pasilepinti. Be kasdienių procedūrų reguliariai apsilankykite ir pas specialistus – jie patars ir atkreips dėmesį į veido odos būklės dalykus, kurių savarankiškai galbūt nepastebėjote.

JAV šiuo metu itin populiari kasdienės veido odos priežiūros rutina, vadinama „odos ciklas“. Šį terminą sugalvojo ir į socialinius tinklus „atnešė“ Niujorko dermatologė dr. Whitney Bowe. Jos sukurtas odos ciklas apima keturių dienų procedūras.

Pirmąjį vakarą po makiažo nuvalymo reikia naudoti cheminį šveitiklį, pavyzdžiui, glikolio rūgštį (AHA), salicilo rūgštį (BHA) arba polihidroksi rūgštį (PHA). 2-ąjį vakarą vietoj jo naudoti rekomenduojama retinoidą - antioksidacinį vitamino A darinį. Šis išbandytas ingredientas veikia didindamas odos ląstelių apykaitą ir skatindamas kolageno gamybą, todėl yra puiki priemonė kovojant su odos tekstūros ir atspalvio netolygumais, taip pat spuogais ir saulės padaryta žala.

3 ir 4 vakarus reikėtų skirti odos drėkinimui. Daugiau nei milijoną sekėjų „TikTok“ turinti dr. W.Bowe sako, kad po to sekančios dvi laisvos dienos suteikia mūsų odai galimybę atsinaujinti, o subalansavus aktyviųjų ingredientų naudojimą su drėkinimu, išsaugomas nepažeistas odos barjeras ir išvengiama sudirgimo.

Veido pleistrai

Dar viena „TikTok“ tendencija – veido odos pleistrai. Juos naudojantys teigia, jog po tokios procedūros veido oda atsigauna. Iš pirmo žvilgsnio tai – tinginių procedūra. Viskas, ką turite padaryti įsigiję veido pleistrus, tai užsidėti juos prieš naktį ir eiti miegoti. O pabudus jūsų veido oda bus lygesnė. Kaip tai įmanoma?

Teigiama, kad toks poveikis gaunamas, nes veido pleistrai neleidžia miegant judėti veido odai ir dėl to mažiau susidaro raukšlės. Estetologė ir Niujorko „Inderma Studio“ įkūrėja Nichelle Temple mėgsta šiuos pleistrus, nes žmonės miegodami būna labai išraiškingi: miegodami jie susiraukia, šypsosi, verkia ir kt. Galų gale kai kurias raukšles mes „nugulime“. Veido pleistrai neleidžia joms susidaryti.

https://www.tiktok.com/@shan_abundancenaturally/video/7269939702470348038?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7242599973761631770

Tiesa, šie pleistrai patinka ne visiems – kai kurie išbandžiusieji skundžiasi, jog su jais negali miegoti, jaučiasi nepatogiai. Kitiems sunkumų kyla dėl įvairių alerginių reakcijų. Ypač jos pasireiškia tiems, kurie naudoja silikoninius veido pleistrus.

Europoje veido pleistrų mada dar neišplito. Tačiau JAV tai – itin populiari priemonė. Išbandyti ją skatina ir draugiška kaina – 150 pleistrų pakuotę galima įsigyti už maždaug 25 JAV dolerius.

123RF.com nuotr./Maisto papildai
123RF.com nuotr./Maisto papildai

Papildai ir probiotikai

Sveikata prasideda žarnyne. Grožis – taip pat. Taip sakoma ne be reikalo. Mokslas jau įrodė, kad antioksidantai vitaminai A ir E, taip pat cinkas ir kolagenas stipriai veikia odos būklę. Tyrimai taip pat rodo, kad papildų mišiniai, kurių sudėtyje yra vitamino C, nuolat juos vartojant, pagerina odos elastingumą, tekstūrą ir tonusą, sumažina raukšles ir padidina drėgmės sulaikymą. Įrodyta, kad vitamino E papildai mažina oksidacinį stresą, kuris gali sukelti organizmo uždegimą. Mokslas nustatė, kad papildai, kurių sudėtyje yra cinko – esminio mikroelemento, dalyvaujančio augime ir imuninės sistemos veikloje, - padeda gydyti spuogus, žaizdų gijimą ir kolageno gamybą.

Savaime aišku, vien papildai ir probiotikai jūsų neatjaunins. Vis dėlto vartojant juos ir taikant kitas rekomendacijas, veido odos būklė išliks tikrai gera. O kartais būtent tinkamai parinkti papildai ir probiotikai gali padėti įveikti odos problemas, pvz., aknę. Tiesa, dėl to reikėtų kreiptis į kosmetologą ar gydytoją alergologą, dematovenerologą, kurie padės išsiaiškinti problemos priežastis ir rekomenduos tinkamiausią gydymo būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas