Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip vitaminų stygius vagia grožį ir kurie vitaminai – spindesio užtaisai

Vitaminų stygių gali išduoti ne tik pablogėjusi bendra savijauta, bet ir išvaizda: papilkėja ar išsausėja veido oda, lūžinėja nagai, skilinėja ar slenka plaukai, trūkinėja lūpų kampučiai. Pastebėjus šiuos požymius „Eurovaistinės“ vaistininkė Santa Gasparavičiūtė pataria atkreipti dėmesį, ar kartu su maistu gauname pakankamai organizmui reikalingų medžiagų.
Obuolys
Grožis ir vitaminai / Fotolia nuotr.

„Vitaminai ir mineralai be galo svarbūs mūsų organizmui, o jų trūkumas gali neigiamai atsiliepti žmogaus sveikatai ir sukelti rimtų ligų, tokių kaip mažakraujystė, kaulų ligos. Vitaminų ir mikroelementų stygių gali išduoti suprastėjusi savijauta – nuolatinis energijos trūkumas, mieguistumas, pasikartojantys peršalimai ar kiti negalavimai, dirglumas, nervingumas“, – vardijo S.Gasparavičiūtė.

„Eurovaistinės“ nuotr/Santa Gasparavičiūtė
„Eurovaistinės“ nuotr/Santa Gasparavičiūtė

Kodėl vitaminų dažnai negana, net jei valgom daug vaisių ir daržovių

Keičiantis metų laikams, keičiasi ir vitaminų poreikis. Tam įtakos turi mitybos ypatumai. Pasak vaistininkės, šaltuoju sezonu mūsų maisto racione ypač trūksta šviežių vaisių ir daržovių. Tačiau net jei jų valgome daug, ilgai šaldytuvuose laikytuose ar užaugintuose nenatūraliomis sąlygomis vaisiuose ir daržovėse naudingų medžiagų būna mažiau.

Vida Press nuotr./Moteris geria vitaminus
Vida Press nuotr./Moteris geria vitaminus

Norintiems jaustis žvaliai ir nesirgti žiemą S.Gasparavičiūtė patarė prireikus papildomai vartoti vitamino C bei vitamino D. Taip pat nepamiršti vitaminų A ir E komplekso, kuris apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

„Daugelis žmonių mano, kad vasarą maisto papildų vartoti nereikia, kadangi suvalgome daugiau vaisių, daržovių, tačiau tai netiesa. Šiltuoju metų laiku pasikeičia gyvenimo ritmas, daugiau judame – tai reiškia gausiau prakaituojame ir netenkame daug mineralinių medžiagų – magnio, kalio. Trūkstant šių elementų pradeda traukti mėšlungis, gali sutrikti širdies darbas. Svarbu nepamiršti, kad daugiau valgant augalinės kilmės maistą, gali trūkti B grupės vitaminų“, – komentavo vaistininkė.

123RF.com nuotr./Vitamino B šaltiniai
123RF.com nuotr./Vitamino B šaltiniai


Kaip skiriasi vitaminų poreikis skirtingame amžiuje

Skirtingais žmogaus gyvenimo periodais vitaminų poreikis kiek skiriasi. Vaikystėje ir paauglystėje formuojantis kaulams, dantims ir raumenims būtina užtikrinti, kad organizmui nepritrūktų vitaminų D ir A.

„Poveikį vaikų augimui daro B grupės vitaminai, ypač išskiriami B2, B6, B12, dalyvaujantys ląstelių dauginimosi procesuose, baltymų ir aminorūgščių apykaitoje“, – atkreipė dėmesį 15min pašnekovė.

Aktyviame amžiuje puikią savijautą, energingumą, tiek vyrų tiek moterų reprodukcinę sveikatą užtikrinti padeda B grupės vitaminai.

Kai trūksta vitamino B, vaistininkės žodžiais, lėtėja energijos gamyba iš gliukozės ir dėl to gali mažėti mūsų darbingumas, lėtėti protinė veikla.

Silpstantis lytinis potraukis ir vitamino E galia

Nervų sistemos ir dauginimosi funkcijoms labai svarbus vitaminas A. Vyrams ypač svarbu gauti pakankamai vitamino E – kai jo trūksta, galimi lytinių ląstelių vystymosi sutrikimai, lytinio potraukio ir raumenų masės mažėjimas.

123RF.com nuotr./Avokadai
123RF.com nuotr./Avokadai

„Vitaminas E (tokoferolis) yra labai svarbus antioksidantas, saugantis organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalo poveikio. Jis skatina kūno audinių atsinaujinimą, stabdo bei lėtina senėjimo procesus, stimuliuoja plaukų augimą. Tokoferolio trūkumas gali pasireikšti raumenų silpnumu, tirpimu, dilgčiojimu“, – sakė 15min pašnekovė.
Vitamino E gausiausiai randama riešutuose, sėklose, augaliniuose aliejuose bei lapinėse daržovėse, avokaduose. Tokoferolio taip pat galima įsigyti vaistinėse kapsulėmis arba lašelių forma.

Svarbiausi vitaminai – jaunystės ir grožio puoselėtojai

Norint puoselėti jaunystę ir grožį vaistininkė visų pirma patarė atkreipti dėmesį, ar organizmui netrūksta vitaminų A ir E. Jų kompleksas padeda išlaikyti odos drėgmę, dalyvauja ląstelių atsinaujinimo procesuose bei veikia kaip antioksidantas. Taip pat grožiui svarbūs B grupės vitaminai: B2 (stiprus antioksidantas, apsaugo nuo preišlaikinių raukšlių susidarymo), B3 (padeda išlaikyti odos drėgmę), B7 (reguliuoja prakaito liaukų veiklą, dalyvauja plaukų augimo cikle – maistu aprūpina galvos odos ląsteles), B9 (padeda pašalinti toksinus iš organizmo, atnaujina ląsteles).

Grožis ir vitaminai
Grožis ir vitaminai

B grupės vitaminų kompleksą sudaro aštuoni svarbiausi vitaminai, tai B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Šie vitaminai dalyvauja ląstelių augimo ir dalijimosi procesuose, svarbūs nervų sistemai, užtikrina aminorūgščių apytaką, dėl to teigiamai veikia odos bei nagų būklę. Esant vitaminų B trūkumui gali pasireikšti šie simptomai: greitas nuovargis, dažnas galvos skausmas, dirglumas, mažakraujystė, suprastėjusi atmintis, dilgčiojimas kojose ar rankose.

B grupės vitaminų yra raudonoje mėsoje, vištienoje, kiaušiniuose, pieno produktuose, žuvyje. B grupės kompleksų ar atskirų B vitaminų įvairiomis formomis galima rasti vaistinėje.

Retinolis užtikrina odos elastingumą ir lygumą

Vitaminas A (retinolis) yra vienas svarbiausių vitaminų. Jis atlieka itin svarbų vaidmenį teigiamai veikdamas regėjimą, padėdamas kaulams ir palaikydamas imuninę sistemą.

123RF.com nuotr./Vitaminas A
123RF.com nuotr./Vitaminas A

„Retinolis dalyvauja odos ląstelių atsinaujinimo procese taip prisideda prie odos elastingumo ir lygumo. Vitamino A trūkumas gali pasireikšti suprastėjusiu regėjimu prieblandoje, atsiradusiais odos ir gleivinės uždegimais, lūžinėjančiais nagais, plaukai gali prarasti blizgesį, imti skilinėti, oda gali tapti blyški, imti pleiskanoti“, – atkreipė dėmesį vaistininkė.

Retinolio gausu vištienos kepenėlėse, piene, sūryje, morkose, špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir pomidoruose.

Vitamino C pats organizmas negamina

Pasakodama apie vitaminą C, vaistininkė dalijosi, kad daugumai jis visų pirma asocijuojasi su imunine sistema. Tačiau vitaminas C ne tik naudingas imunitetui palaikyti, bet ir atlieka daug kitų svarbių funkcijų mūsų organizmuose – veikia kaip antioksidantas, dalyvauja kolageno bei baltymų gamyboje, teigiamai veikia geležies įsisavinimą.

Organizmas vitamino C pasigaminti pats negali, todėl jo svarbu gauti kasdien su maistu. Esant nepakankamam vitamino C kiekiui gali pasireikšti dantenų uždegimas, kraujavimas iš jų, kraujosruvos odoje. Esant šio vitamino trūkumui būdingas lėtas žaizdų gijimas, mažakraujystė.

Fotolia nuotr./Spanguolės
Fotolia nuotr./Spanguolės


Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino C, tai švieži vaisiai ir daržovės – brokoliai, pomidorai, citrusiniai vaisiai, petražolės, kiviai. Vaistinėse galima rasti gausų vitamino C pasirinkimą ir įvairių jo formų.

Grožio vitaminai F, H, K ir PP

Vitaminai F, H (biotinas), K ir PP (vit. B3 arba nikotino rūgštis) ne veltui vadinami grožio vitaminais: vitaminas F padeda kovoti su ankstyvu senėjimu, stangrina odą bei atkuria jos elastingumą. Biotinas, vitaminas K ir B3 padeda palaikyti normalų plaukų augimą, sveiką odos ir nagų būklę.

Vitaminai – ne tik pagalbai iš vidaus

Mums taip reikalingų vitaminų galima rasti ne tik maisto papildų lentynose, tačiau ir kosmetinėse priemonėse. Dažniausiai kosmetikos priemonėse naudojamai vitaminas C suteikia odai skaistumo, stiprina kapiliarus, vitaminas B3 prevenciškai veikia prieš pigmentines dėmes ir mažina jau atsiradusią pigmentaciją, vitaminai A ir E – suteikia veido odai stangrumo, skatina ląstelių regeneraciją, lėtina senėjimą.

123RF.com nuotr./Veido oda
123RF.com nuotr./Veido oda

Paklausta, kokie vitaminai rekomenduojami šaltuoju sezonu, vaistininkė patarė nuo virusų gintis ir stiprinti organizmą vitaminais D, C, A ir E, o tam, kad išliktume pozityvūs, mus pačius ir aplinkinius džiugintų švytinti oda bei gražūs plaukai – pasirūpinti, kad organizmui nepritrūktų B grupės vitaminų.

Svarbu nepamiršti skirti dėmesio įvairiai ir subalansuotai mitybai bei sveikam gyvenimo būdui.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas