Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaukių mados: tampa išradinga stiliaus detale

Lietuvoje pradėjus daugėti koronaviruso atvejų, nuo rugpjūčio 1 d. viešose uždarose patalpose, oro uoste, viešajame transporte vėl privalomos kaukės. Nuo seno buvusios tik Azijos šalių kasdienybės dalimi, kur kaukės dažniausiai buvo dėvimos dėl oro taršos, panašu, kad jos ilgam taps ir europiečių aprangos atributu. Todėl kuo toliau, tuo labiau jos išradingai paverčiamos madinga stiliaus detale.
Apsauginė veido kaukė
Apsauginė veido kaukė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak specialistų, medicinė kaukė nuo koronaviruso infekcijos apsaugo efektyviau už paprastą medžiaginę, tačiau dėl patogumo, ilgaamžiškumo (medicinę kaukę po 2 valandų tenka išmesti) ir gražesnio vaizdo visame pasaulyje žmonės dėvi ir daugkartinio naudojimo medžiagines kaukes. Dalis žmonių jomis pridengia įprastą medicininę kaukę.

Visgi infektologai pabrėžia, kad ir medžiaginę kaukę galima dėvėti trumpai – vos 1–2 valandas, ir keisti pajutus drėgmę kaukėje. Mat drėgnoje terpėje natūraliai ima veistis įvairūs mikrobai. Jeigu kaukę nusiėmėte, antrą kartą neišskalbus jos dėtis jau negalima. Taigi kol dėvite kaukę, susilaikykite nevalgę ir negėrę. Skalbti rankomis jas reikia muilo tirpale, o skalbyklėje – užstačius 70 laipsnių režimą ir ne trumpiau nei 25 min. Jei kaukė iš medvilnės, marlės, galima 1–2 minutes pavirinti.

Teigiama, kad atsparumą drėgmei ilgiau išlaiko kaukės, kurių vidinio sluoksnio audinys yra su sidabro jonų apsauga. Nors apskritai geriau nuo viruso saugo medvilninis audinys, visgi vidiniam sluoksniui dažniau naudojama sintetika, kuri greičiau atiduoda drėgmę, arba linas.

Bet kuriuo atveju, renkantis ar siuvantis daugkartinę medžiaginę kaukę, reikia atkreipti dėmesį į audinio sluoksnių skaičių – kuo jų daugiau, tuo kaukė yra efektyvesnė. Žinoma, tuomet kvėpavimą ji apsunkina labiau, tačiau vieno sluoksnio kaukė yra tik dėl vaizdo, bet pagrindinės apsauginės funkcijos neatlieka.

Sveikatos specialistai pabgrėžia, kad be kaukių dėvėjimo, svarbu ir toliau laikytis visų COVID-19 ligos plitimui suvaldyti skirtų profilaktikos priemonių, pabrėžia sveikatos specialistai. Jie rekomenduoja laikytis 1 metro socialinio atstumo nuo kitų žmonių, asmens higienos, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas