Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokią avalynę rinktis vasarai – madingus sportbačius ar atviras basutes?

Dėliodami vasaros garderobo akcentus, atkreipiame dėmesį į vis atviresnius drabužius – sukneles, palaidines, šortus. Kūnas tarytum pats diktuoja norą išsilaisvinti iš sunkių apdarų ir gauti taip menkai mūsų krašte gaunamų saulės spindulių. Siekiant išbaigto įvaizdžio, itin svarbu susimąstyti ir apie avalynės galią, tačiau vasaros metu dažnai iškyla dilema – pasirinkti basutes ar sportbačius? Vis dėlto jaudintis nederėtų, kadangi abu pasirinkimai turi privalumų.
Gatvės stilius
Gatvės stilius / Vida Press nuotr.

Basučių derinimo būdų yra ne vienas

Pradedant nuo basučių, reikia paminėti, kad jos, kaip ir kita avalynė, yra labai įvairios, tad jų derinimo būdų yra apstu.

Vienas iš jų, reikalaujantis bene mažiausiai pastangų, yra basučių avėjimas prie vasariškos suknelės. Ši kombinacija puikiai veikia tiek oficialioje, tiek kasdienėje aplinkoje. Pavyzdžiui, platforminės basutės, kurios atrodo elegantiškai, kartu dar pakeičia ir laikyseną, eiseną.

Neutralaus atspalvio sandalai – labai universali garderobo detalė, ypač praverčianti, kai ieškoma, su kuo derinti vasariškus, ryškius, gėlėtus raštus.

Norinčioms uždaresnių basučių, galima pasirinkti turinčias daugiau dirželių. Pėda liks atvira, tačiau ji nebus demonstruojama taip, kaip, pavyzdžiui, basutėse, avimose per pirštą. Vadinamos diržinės basutės puikiai tinka su midi (iki blauzdų vidurio) ilgio suknelėmis, nes leidžia parodyti sandalų grožį.

Kitas tokių basučių dėvėjimo argumentas – komfortas. Paprastai šie sandalai suteikia geresnę atramą pėdai, o tai ypač tinka ilgesnėms dienoms ant kojų. Diržinės basutės sumažina pėdos spaudimą, paskirstydamos slėgį tarp įvairių dirželių.

Jeigu pirmi du variantai jums pasirodė per saugūs – pasirinkite vadinamuosius gladiatoriaus sandalus. Senovės Romos imperijos kovotojų įkvėpta avalynė taip pat yra įvairialypė bei daugiasluoksnė. Sąlyginai ji panaši į daug dirželių turinčias basutes, tad ir jos dėvėjimo koncepcija pernelyg nesiskiria. Šio tipo basutės gali siekti keltį, kulkšnį, kauliuką, blauzdą ar netgi kelius. Įvairus ilgis leidžia apspręsti, koks derinys prie jų tiktų labiausiai.

Iš esmės galima įvesti paprastos proporcijos formulę – kuo aukštesni sandalai, tuo trumpesnis turėtų būti dėvimo drabužio ilgis. Kadangi gladiatoriaus sandalai atrodo itin kaprizingai ir dažnai meistriškai, tai tikrai ne ta avalynė, kurią derėtų slėpti. Prie žemesnių, keltį siekiančių sandalų, galite derinti bridžus ar sukneles iki pusės blauzdų, o prie ilgųjų gladiatorių puikiai tiks šortai arba trumpa suknelė/sijonas.

Dar viena šviežia ir nauja, bet kontroversiška tendencija yra basučių avėjimas su kojinėmis. Derinys, kadaise kėlęs juoką, šiandien pastebimas ant didžiųjų mados namų podiumų ir prestižinių stiliaus žurnalų puslapiuose.

Ši tendencija, kuri dar visai neseniai buvo laikoma blogo stiliaus ženklu, šiandien yra galima, tačiau reikia nepamiršti kelių svarbių tiesų. Visų pirma, ši kombinacija reikalauja itin kruopštaus derinimo bei nuodugnaus stilemų išmanymo. Tiek basutės, tiek kojinės turi būti toli gražu ne bet kokios.

Svarbu, jog kojinės neturėtų priekinių įsiuvų, taip pat verta atkreipti dėmesį į spalvinę paletę. Rekomenduotina rinktis vienspalves kojines arba su minimaliu kitos spalvos akcentu. Viso įvaizdžio koloritas turėtų derėti, tad geriau būtų išvengti raštuotų kojinių pasirinkimo, nebent esate labai drąsi ir pasitikite savo stiliaus kompetencija.

Labiausiai derinimui su kojine tinkantys sandalai – neturinčios užkulnės „Mule“ basutės arba atviros, plonu dirželiu basutės su kulniuku. Prie šių sandalų juoda arba raštuota kojinė turėtų derėti tobulai. Taip pat tinka storo kulno basutės – jos ypač gerai pasitarnauja su sportinio tipo kojinėmis. Tiesa, klaida, kurios privalu išvengti, – kūno spalvos kojinių pasirinkimas.

Sportbačiai suteikia daug derinimo galimybių

Kitas vasaros pasirinkimas – sportinė avalynė, kuri taip pat yra labai įvairi. Iš tikrųjų, šiuo atveju atsiveria plačios avėjimo ir derinimo galimybės, priklausančios tiek nuo jūsų asmeninės stiliaus koncepcijos, tiek nuo turimų įgūdžių ir skonio.

Jeigu renkatės žemaaulę, įprastą, ypatingų akcentų neturinčią sportinio tipo avalynę, geriausia ją avėti kartu su šortais, džinsais. Tokiu atveju atrodysite kasdieniškai, bet tikrai ne prastai, kadangi stilių paįvairinti gali kitos garderobo detalės arba aksesuarai.

Siekiančioms sportbačius paversti puošnesne avalyne, derėtų atkreipti dėmesį dar prieš juos įsigyjant. Tegul tai nebūna paprasti, niekuo neišsiskiriantys batai. Paieškokite įdomesnių akcentų, dėmesį fokusuojančių detalių. Pavyzdžiui, margų motyvų, raštuotų lopų, aukštesnio kulno, lazerinio karpymo.

Tokiu atveju galima puikiai derinti sportinę avalynę ir prie suknelių, sijonų. Nevenkite pasiskolinti patarimo iš jau anksčiau aptartų tendencijų, pavyzdžiui, šiek tiek žemiau kelių siekianti suknelė gali būti derinama su sportbačiais ir jau minėtomis kojinytėmis.

Sportbačiai aukšta platforma šiuo metu irgi itin pastebimi mados kuluaruose. Jie puikiai dera su platėjančiomis kelnėmis, ypač tomis, kurios linkusios vilktis žeme. Jums neteks nešti kelnių pas siuvėją trumpinimui, o batų kulnas pats iškels klešnę iki tinkamo aukščio.

Įdomesnių sportbačių mėgėjoms siūloma rinktis aukštesnius ir raštuotus batelius. Tokia avalynė nepriekaištingai atrodys su sijonais, suknelėmis. Vis dėlto vertėtų atkreipti dėmesį, jog derinio spalvos būtų susijusios. Taigi, jei sportbačiai yra raštuoti arba turi margų akcentų, stenkitės, kad spalviškai panašių motyvų turėtų ir kiti jūsų įvaizdžio drabužiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas