Įdegti saulėje greitai ir grožėtis ilgalaikiu įdegiu jums padės tam tikri produktai. Tad jei ruošiatės ilgai planuotoms atostogoms, ne pro šalį būtų kiek pakoreguoti savo mitybą. Iš esmės ją sudaro vaisiai ir daržovės, kurie veikia melanino gamybos procesą ir apsaugo odą.
Jei norite mėgautis gražiu rusvu įdegiu, pats geriausias ir tinkamiausias produktas būtų morkos ir morkų sultys. Morkos puikiai „užtvirtina“ ir sustiprina įdegį, kai kaitinamasi natūraliu būdu ar soliariume.
Ypatingą morkų galią pabrėžia net dermakosmetologai. Beta karotenas, kurio morkose gausu, suteikia odai įdegio atspalvį ir išsaugo jos elastingumą, todėl oda mažiau nukenčia nuo saulės. Taigi, jei planuojate palepinti save saulės spinduliais, išgerkite šviežių morkų sulčių su šlakeliu grietinėlės, kuri padės organizmui greičiau įsisavinti vitaminą. Be abejo, galima valgyti ir šviežiai tarkuotų morkų, taip pat sumaišytų su grietinėle ar aliejumi. Visgi specialistai įspėja nepadauginti šių daržovių, antraip jūsų oda įgaus nenatūralų gelsvą atspalvį, tiksliau tokį, koks būna sergant kepenų ligomis.
Greitu įdegiu galėsite mėgautis, jei į savo racioną įtrauksite melionų, arbūzų, persikų, abrikosų, pomidorų, smidrų ir brokolinių kopūstų. Šiuose išvardytuose vaisiuose ir daržovėse gausu vitaminų, kurie odą daro kur kas gražesnę, ilgiau išsaugo įdegį.
Špinatuose, kopūstuose ir žaliuosiuose žirneliuose yra ypač stipraus antioksidanto liuteino, kuris apsaugo odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio.
Pomidoruose yra likopeno – stipraus antioksidanto, taip pat jis skatina pigmento išsiskyrimą, kuris „nudažo“ odą gelsva spalva. Šiose daržovėse gausu vandens, o tai irgi labai svarbu odai – deginantis gerokai sumažėja dehidratacijos tikimybė. Daug likopeno išsiskiria pomidorus termiškai apdorojant, bet jokiu būdu nereikia troškinti jų pernelyg ilgai. Mėgaukitės šiais raudonskruosčiais vaisiais pagardinusios šlakeliu aliejaus, kuris labai pasistengs, kad į į jūsų organizmą kuo geriau įsisavintų antioksidantai.
Na, o jei esate pamišusios dėl špinatų, tuomet šios daržovės ilgam jūsų kūno odą „nuspalvins“ bronziniu atspalviu.
Brokoliniai kopūstai – neišsenkantis antioksidantų šaltinis. Jie puikiai apsaugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių. Ir dar – šios rūšies kopūstai pasižymi ir gydomosiomis savybėmis: mažina odos paraudimus ir patinimą, kurie atsiranda per ilgai kaitinantis saulėje. Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 200 g brokolinių kopūstų.
Arbūzai drėkina odą ir tikrai pasirūpins, kad ji neišsausėtų. Melionai paspartina įdegio procesą ir paryškina bronzinį įdegio atspalvį. Kasdien patariama suvalgyti po 300 g meliono.
Persikai skatina pigmento melanino gamybą, kuris tiesiogiai susijęs su odos įdegiu. Be to, jis užkerta kelia odos nudegimams, apsaugo ją nuo ultravioletinių saulės spindulių, pasirūpina, kad oda įdegtų tolygiai. Dermakosmetologų teigimu, per dieną reikėtų suvalgyti 3–4 persikus.
Abrikosuose, kaip ir morkose, taip pat yra beta karoteno. Maža to, juose gausu geležies, fosforo, B grupės vitaminų ir kitų medžiagų, kurios paspartina įdegio procesą ir apsaugo odą nuo pavojingos saulės. Kiek jų valgyti? Kasdien pakaktų palepinti savo skrandį 200 g šviežių abrikosų.
Taigi, jei į kasdienį savo racioną įtrauksite bent jau keletą šiame straipsnyje paminėtų produktų, galėsite puikuotis ne tik gražiu, greitu įdegiu, bet ir gaus naudos visas jūsų organizmas.
DĖMESIO!
- Nemanykite, kad po kelių tokios mitybos dienų jūsų odos spalva ims ir akimirksniu parusvės. Pradėti laikytis tokio mitybos plano patariama likus 1–2 savaitėms iki susitikimo su saule ir taip maitintis dar 2–3 savaites po jo. Tiesa, nepamirškite, kad taisyklinga mityba nepakeis įprastų saulės kremų. Nepamirškite jais apsaugoti savo odos!
- Alyvuogių aliejus atgaivina odą ir padeda jai įsisavinti beta karoteną iš daugelio vaisių ir daržovių. Kad akis džiugintų įdegis, pakaktų kasdien išgerti po 1–2 arbat. š. pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.
- Būkite ypač atsargios su petražolėmis! Jos pasižymi balinamuoju efektu. Tad nenuostabu, kad jos įeina į specialių odą balinamųjų kremų sudėtį.