Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolekciją pasaulio mados sostinėje pristatęs J.Statkevičius: norėjau padaryti priešingai, negu daro Paryžius

„Tikrai niekada neverkiu, kad man duotų kažkokią premiją – aš pats sau premija“, – juokiasi neseniai savo kolekciją Paryžiuje pristatęs Lietuvos mados maestro Juozas Statkevičius. Išskirtiniame interviu naujausioje Aurimo Kamantausko tinklalaidės „Kamantinėjimai“ laidoje mados dizaineris dalinasi įspūdžiais apie įvykusį šou bei savo ateities planais.
Juozas Statkevičius
Juozas Statkevičius / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Paryžiaus mados savaitės metu J. Statkevičiaus kolekcija buvo demonstruojama istorinėje cirko „Cirque d'Hiver Bouglione“ salėje.

„Aš galiu tikrai užriesti nosį į palubes: salė tikrai istorinė, Napoleono laikų gražiausia salė, kurioje rodė ir Kenzo, ir Mugler, ir Jean Paul Gautlier. Žodžiu, kas tik nebuvo toje salėje“, – kalbėdamas su režisieriumi, renginių agentūros „ReKūrai“ vadovu Aurimu Kamantausku sakė dizaineris.

Visą pokalbį išgirsti ir pamatyti galite čia.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Juozas Statkevičius ir Aurimas Kamantauskas
Ryčio Šeškaičio nuotr./Juozas Statkevičius ir Aurimas Kamantauskas

Sugrįžimas nustebino prancūzus

Ant Paryžiaus mados podiumo J. Statkevičius grįžo po 24 metų. Kaip jis pats sako, sugrįžimas sukėlė daug emocijų ir jo komandai, ir žiūrovams.

„Buvo visi šou ingredientai: buvo muzika, buvo choreografija, buvo finalas, kuris visus privertė apsiverkti, šiurpti ir taip toliau. Aš pats šiurpau ir kračiausi. Labai pavyko! Mes finalą septynis kartus repetavome ir niekada neišėjo lygiai padaryti, o paskutinis finalas gavosi. Mes cypėme ir rėkėme visi, ir visiems šiurpuliai!“, – su tinklalaidės „Kamantinėjimai“ autoriumi A. Kamantausku įspūdžiais dalijasi mados kūrėjas.

Patys prancūzai liko nustebinti lietuvių pasiruošimo šiam renginiui.

„Jie nesitikėjo, kad bus tokia kolekcija. Kai aš pasakiau, kad kviestinių žmonių bus 800, tai manęs perklausė – 800 ar 80? Nes jiems buvo nesuprantama, ar gali taip būti. Jie nesitikėjo tokio mastelio, tokio makiažo, jie nesitikėjo tokių manekenių“, – sako žymiausias Lietuvos dizaineris, teatro kostiumų dailininkas J. Statkevičius.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Juozas Statkevičius
Ryčio Šeškaičio nuotr./Juozas Statkevičius

„Norėjosi normalių drabužių arti kūno“

Paryžiuje pristatyta J. Statkevičiaus 2025-ųjų metų pavasario-vasaros kolekcija įkvėpta Lietuvos kultūros ir šiaurietiškų akcentų. Joje nerasime dabar mados pasaulį užvaldžiusių oversized rūbų tendencijų. Kodėl? Mados guru sako norėjęs viską daryti savaip.

„Aš norėjau padaryti viską priešingai, negu daro Paryžius. Visąlaik mes gi stebim Paryžių, Londoną, Milaną. Visos tos madų savaitės ir visos tos didelės oversized formos – tas realiai nėra labai patogu ir yra labai sudėtinga. Kai tu jau superžvaigždė, turi savo lėktuvą, gali dėliotis tuos visus švarkus su masyviais pečiais, didžiausius paltus ir nepatogius batus. Įsidedi į lagaminą du batus ir viskas, tavo lagaminas pilnas. Turi turėti savo lėktuvą, žodžiu. Bet man viskas fiktyvu, viskas okay, atsirado toks laikas ir praėjo“, – sako J. Statkevičius.

Šį kartą dizaineris skyrė daug dėmesio rūbų funkcionalumui – kad juos būtų ne tik gražu, bet ir patogu vilkėti.

„Man taip norėjosi normalių drabužių arti kūno. Žiūrėkite, kai tu važiuoji kažkur į svečius, balių, gimtadienį ar jubiliejų, tu imi vieną gerą daiktą – mažutį, paguldei į lagaminą, ištraukei, nesiglamžo, apsivilkai ir visi „aaa puiku“! Tai aš tą ir padariau – vieną suknelę su įvairiausiais „padažais“. Viskas, labai paprasta idėja“, – „Kamantinėjimų“ laidoje pasakoja dizaineris.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Juozas Statkevičius ir Aurimas Kamantauskas
Ryčio Šeškaičio nuotr./Juozas Statkevičius ir Aurimas Kamantauskas

Nuo podiumo – duoklė tvarumui

Ilgai išliekanti vertė, paprastumas, tvarumas – tokia tendencija atsispinti kolekcijos pristatyme ir net paties dizainerio aprangoje. Prabangią sceną J. Statkevičiaus komanda papuošė mandala iš kolekcijai naudotų audinių atraižų ir ne tik. O ir pats mados kūrėjas žengė ant podiumo vilkėdamas dvi dešimtis metų skaičiuojantį švarką.

„Aš specialiai apsirengiau švarką, kurį pirkau turbūt prieš kokius 25 metus. Visi – kas čia? Sakau, čia iš Paryžiaus, seniais laikais. Aš seniai jau drabužių nebeperku – tik norėjau grįžti į tą pačią figūrą ir tą pačią formą, kad viskas kabotų ir būtų taip, kaip turi būti“, – sako dizaineris pridurdamas, kad džiaugiasi prieš Paryžiaus mados šou įgautomis lieknomis kūno formomis.

Linksmybės ir kartėlis

Į visus svarbius renginius J. Statkevičių lydi ir jo ištikimiausia gerbėja – mama Vanda Statkevičienė. Dizaineris sako, kad Paryžiuje ji nardė kaip sava ir sužibėjo per renginio užbaigimo vakarėlį.

Baliavojo 300 žmonių taip, kad žemelė apsivertė. Ir mama buvo, ir mama baliavojo, ir mama buvo kompanijos siela ir kiekvieną vakarą gėrėme šampaną. Ir nesvarbu, kiek metų – atrodė puikiausiai ir buvo laimingiausia. Visi galvojo, kas čia per madam ir kas čia per artistė“, – juokiasi puikius santykius su mama puoselėjantis dizaineris.

Visa su J. Statkevičiumi Paryžiuje dirbusi komanda sudarė apie 100 žmonių. Kaip sako J. Statkevičius, tai „visi geriausi, patys kiečiausi Lietuvos žmonės“. Dizaineris džiaugiasi nuoširdžiu profesionalų darbu ir širdingai dėkoja tautiečiams, kurie parėmė šią misiją finansiškai. Tiesa, dabartinės valdžios atstovų dėmesio, kaip visada, Lietuvos vardą garsinantis dizaineris pasigedo.

„Mūsų komanda buvo dvigubai didesnė negu olimpinė, bet niekas mūsų neglostė, niekas neplojo, nesodino ir Prezidentūroje nevaišino. Niekas neatėjo nei palinkėti sėkmės, nei pasakyti ačiū – nieko. Bet ir tai – aš žinau, ką aš galiu. Mane juokas ima iš tos situacijos. Kaip mes vis dėlto savo tų žmonių nemylime...“, – neslepia nusivylimo dizaineris.

Lietuvių laukia dar įspūdingesnis šou

Madai neabejingus tautiečius J. Statkevičius žada šiais metais dar nustebinti. Po triumfo Paryžiuje, Lietuvoje dizaineris ketina surengti dar įspūdingesnį šou.

„O Vilniuje – laikykitės, mielieji. Nes aš dar paruošęs siurprizų. Lietuvoje bus dar įdomiau, dar stipriau. Paryžiuje buvo 48 modeliai, o čia bus išvis apie 80. Viską taip padarysim!“, – žada dizaineris.

Jis dalinasi planais kažkada dar sudrebinti ir Paryžiaus podiumus. „Mada yra tarptautinė kalba, kurią visi supranta. Lietuvoj vienaip supranta, Paryžiuje kitaip supranta, bet per ją galima išeiti, kad pamatytų Lietuvą“, – kalbėdamasis su tinklalaidės „Kamantinėjimai“ autoriumi A. Kamantausku sakė J. Statkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas