Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kosmetologas R.Kantauskas: kokius veido kremus ir šveitiklius rinktis dabar ir žiemą?

Kosmetologas Robertas Kantauskas primena: odos priežiūra rudens metu turi keistis. „Nors šis ruduo ne toks šaltas, tačiau odoje vyksta didžiuliai pokyčiai. Šiuo metu atsinaujina odos struktūra, kaip pavasarį, taip ir rudenį padaugėja negyvų odos ląstelių, oda ima atrodyti prastai, pilka, nes ji bando apsiginti nuo šalčio. Todėl odą reikia šveisti, maitinti, bet jokiu būdu nereikia jos „vynioti“ į kreminę pudrą“, – pataria Miesto SPA zona kosmetologas, masažo specialistas R.Kantauskas.
Daili moteris.
Moters veidas / Shutterstock nuotr.

Šveisti, šveisti, šveisti

Rudens pradžioje dažna moteris pastebi, kad veido oda ima šerpetoti, nors lyg ir nekeičiamas kremas ar kiti veido priežiūros įpročiai. Kosmetologas R.Kantauskas sako, jog dehidratacijos požymiai odoje byloja apie prasidėjusią odos reakciją į metų laikų pokytį.

„Oda saugosi nuo šalčio, reaguoja į saulės stygių. Mums pereinant iš vieno metų laiko į kitą, veido oda irgi į tai reaguoja, atsiranda daugiau negyvų ląstelių. Kaip medžiai numeta lapus, taip oda „meta“ negyvas ląsteles“, – šypteli kosmetologas R.Kantauskas.

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Kantauskas.
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Kantauskas.

Pasak R.Kantausko, šveitimas visais metų laikais yra svarbi kasdienės odos priežiūros dalis, tačiau vėlyvą rudenį ši procedūra tampa itin svarbi. Šveitimas ne tik nuvalo susikaupusį riebalą, bet ir negyvas odos ląsteles.

„Kai rudenį šveitimas pamirštamas ar jam neskiriamas deramas dėmesys, labai greitai oda ima atrodyti papilkėjusi, nešvytinti. Gal todėl rudenį atrodo, kad gatvėse atsiranda daugiau pavargusių veidų, – svarsto kosmetologas. – Kai oda prastai nuvalyta, poros linkusios kimštis, suaktyvėja riebalinių liaukų veikla, todėl gali šiuo laikotarpiu dažniau kamuoti spuogai.“

Pašnekovas pataria išsirinkti jūsų veido odai tinkamiausią šveitiklį; jie skirstomi į agresyvius ir švelnius. Kuo jie skiriasi?

Agresyvių šveitiklių granulės stambesnės, įdėtos rūgštys turi didesnes koncentracijas. Prie agresyvių šveitimo būdų galima priskirti ir aparatines procedūras, ultragarsinius valymus. Dabar itin populiarūs yra besisukantys šepetėliai, juos priskirčiau prie agresyvesnių šveitimo priemonių. Besisukantis šepetėlis veikia ne tik kaip šveitiklis, jis išplauna ir odai reikalingas medžiagas. Patarčiau juos naudoti ne dažniau kaip kartą per savaitę“, – sako Robertas.

Švelnūs šveitikliai dar vadinami enziminiais, jų granulės beveik nepastebimos.

Šveitimo taisyklės:

  • Rudenį ir žiemą galima naudoti agresyvesnius šveitiklius, rūgštinius.
  • Ryto ir vakaro veido valymui galima naudoti prausiklius, į kurių sudėtį įeina šveitikliams būdingos abrazyvinės dalelės. Tokį prausiklį pakaktų naudoti vieną kartą per dieną.

Duoti veidui saulės

„Saulės stygius taip pat turi įtakos veido odai, todėl rekomenduoju vartoti vitaminą D. Jeigu norite būti tikros, kad jis jums reikalingas, pasidarykite kraujo tyrimą, tačiau ne viena mokslininkų studija parodė, jog beveik visų šiaurės šalyse gyvenančių žmonių organizmuose trūksta vitamino D“, – sako kosmetologas.

Kai oda prastai nuvalyta, poros linkusios kimštis, suaktyvėja riebalinių liaukų veikla, todėl gali šiuo laikotarpiu dažniau kamuoti spuogai.

Jis sako, jog jeigu tik pasirodo saulutė, visi turėtume skubėti į lauką ir gaudyti paskutinius spindulius. „Tačiau vis tiek pasitepkite kremu su SPF filtru. Nereikia pamiršti, kad visais metų laikais saulės spinduliai yra vienodo ilgio, todėl saugoti odą reikia ir tamsiuoju metų laiku. Net ir rudenį, žiemą reikalingas apsauginis kremas su SPF.

Jeigu vienoje iš kosmetikos priemonių, tepamų ant veido odos yra SPF, dvigubai tepti nereikia, kad šis filtras būtų ir kreme, ir dar kompaktinėje pudroje. Efektas nesisumuoja – čia yra mitas. SPF 50 žiemos metu prireiks nebent susiruošite slidinėti kalnuose. Kiekvienai dienai mieste užteks SPF 7–14“, – pataria R.Kantauskas.

Fotolia nuotr./Moteris
Fotolia nuotr./Moteris

Maitinti odą

Rudenį verta naudoti vitaminais A, D, E, C praturtintus kremus. Jie pamaitins odą, suteiks jai sveiką spalvą, ji atrodys gaiviau. Vitaminais praturtinti kremai skatina elastino ir kolageno gamybą. Rudenį verta prisiminti veido kaukes, jos taip pat turėtų būti praturtintos vitaminais. Jomis veido odą lepinkite bent kartą į savaitę.

Kiekvienas riebesnis kremas taip pat puikiai saugo nuo šalčio kaip ir tas, kuris deklaruoja, kad jis specialiai sukurtas apsaugoti nuo šalčio.

„Odą reikia paruošti žiemos šalčiams. Nuo šalčio apsaugoti veido odą galima pasirinkus riebesnį kremą, tačiau renkantis jį reikia įvertinti savo odos tipą, kad kremas nebūtų per sunkus, neužkimštų porų.

Riebios, mišrios odos savininkėms geriau rinktis tuos, kurie yra maitinantys. Jie tepami ryte, o vakarui reikia rinktis lengvesnės tekstūros, labiau drėkinančius kremus.

Jei šaltuoju periodu išeisime į lauką pasitepusios drėgmę pritraukiančiais kremais, galime sužaloti odą. Tad odą drėkinkite vakare, o ryte maitinkite“, – pataria kosmetologas.

„Aprengti“ odą kremu ar kremine pudra?

Moterys kartais galvoja, kad kreminė pudra šaltuoju metų laiku gali būti odos „paltukas“, tačiau Robertas Kantauskas sako, kad jeigu yra parinktas geras, tinkamas pagal odos tipą kremas, tuomet tikrai nereikia tepti storesnio sluoksnio kreminės pudros.

Taip pat manoma, kad kreminė pudra žiemos metu nekemša porų, nes nuo šalčio jos ir taip užsidariusios. Robertas prieštarauja: jeigu produktas blogas, poras jis kimš bet kuriuo metų laiku. Tad svarbiausia taisyklė – pasirinkti gerą, kokybišką ir jūsų veido odai tinkančią priemonę.

Vida Press nuotr./Kremo indelis
Vida Press nuotr./Kremo indelis

„Svarbiausia reaguoti į jūsų odos reakcijas. Jei įsigyjote produktą, oda į jį blogai reaguoja, o jūs toliau tepate, nes gaila išleistų pinigų – tai darote sau meškos paslaugą. Netepkite ant veido kremo, kuris jam netinka. Už tokį jūsų „taupumą“ veido oda vieną dieną atkeršys: taps jautri, dirgli, bus linkusi sausėti ar išryškės kitos problemos“, – perspėja odos priežiūros specialistas.

Kai kurie kosmetikos gamintojai siūlo kremus „nuo šalčio“. Pasak Roberto Kantausko, tai daugiau rinkodaros žingsnis, nes kiekvienas riebesnis kremas taip pat puikiai saugo nuo šalčio kaip ir tas, kuris deklaruoja, kad jis specialiai sukurtas apsaugoti nuo šalčio.

„Jeigu kremo sudėtyje yra avokado, migdolų aliejaus, verta tokius rinktis, nes šie aliejai, manoma, geba geriau apsaugoti nuo žvarbių orų. Sunkesnės struktūros kremai žiemos laikotarpiu yra tinkami praktiškai visiems odos tipams, jie puikiai susigeria, ypač jeigu veido oda yra gerai šveičiama, atnaujinama. Nepamirškite dviejų dalykų: mažo žirnelio dydžio kremo pakaks visam veidui padengti ir nepamirškite odos aplink akis. Šios srities kremą irgi reikia keisti į maitinamąjį“, – primena kosmetologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas