Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Languoto rašto įvairovė: kaip tinkamai dėvėti ir nesuklysti atskiriant

Siekdami pagyvinti garderobo turinį bei paversti jį įdomesniu ar žaismingesniu, dažnai griebiamės raštų kaip priemonės, galinčios pagelbėti. Raštai paįvairina įvaizdį, o tinkamas jų derinimas neretai tampa raktu į stiliaus sėkmę.
Languotas raštas
Languotas raštas / Vida Press nuotr.

Ruduo ir žiema, kai esame linkę sluoksniuoti drabužius, yra puikus metas į savo garderobą įtraukti įvairius raštus, o langelių pasirinkimas niekada neapvilia. Ši tendencija madingųjų sąrašuose laikosi kone kiekvieną sezoną.

Tiesa, nors raštas atrodo gana nesunkiai suprantamas, jis turi nemažai niuansų bei variacijų, kurias perpratus derinti kvadratinę tekstūrą bus itin lengva.

Dauguma šių raštų atrodo labai panašiai, o kartais netgi identiškai, tačiau juos nuodugniai pažįsta bei identifikuoja vos vienas kitas. Linijų nuokrypiai, statmenumo ar nuožulnumo santykis, skirtingas jų susikirtimas – visos šios detalės atskiria raštus tarpusavyje.

Tartano raštas (Tartan)

Šį raštą formuoja kryžminės įvairaus pločio ir spalvų linijos, o jis pats kildinamas iš tradicinio škotų languoto audinio. Dažnai šiuo raštu būna dailinti flaneliniai marškiniai ar pledai – jis jaukus, patogus, nesunkiai derinamas.

Viena žymiausių šio rašto interpretacijų – prekės ženklo „Burberry“ variantas, kurį nesunku atpažinti iš pamušalų ir šalikų.

Skalikų dantų raštas (Houndstooth)

Tai viena dažniausių languoto rašto variacijų, nors ji išsiskiria šiek tiek kitokiomis linijų proporcijomis, o jos konceptas bene artimiausias klasikai. Būtent šį raštą, palyginti su kitais, dažniau galima sutikti tarp klasikinių kostiumėlių ar sijonų, biuro drabužių, švarkų.

Raštui būdingi vienodo dydžio juodos ir baltos spalvos langeliai. Tiesa, šiuos dar papildomai perskiria įstrižos juostelės, o pati kvadratų forma bei įžambios linijos labiau primena žvaigždės, o ne kvadrato formą.

Nors dažniausias pasirinkimas yra juodos ir baltos kombinacija, galima sutikti ir kitokių: tiek ryškių, tiek šiltų, žemiškų atspalvių.

Šaškių lentos raštas (Checkerboard)

Šis raštas žymi vienodo dydžio, atstumų ir proporcijos juodai baltus langelius – tokius pat, kokie vaizduojami šaškių lentoje. Žinoma, spalvos gali būti kitos, tačiau tokie atvejai reti, kadangi dažniausiai laikomasi klasikinio koncepto – juodų ir baltų linijų.

Skirtingo tipo kvadratėlių raštas (Gingham)

Šis raštas pirmiausia buvo siejamas su audinio, pagaminto iš medvilnės mišinio verpalų, pavadinimu, tačiau ilgainiui jis pradėjo ženklinti ir su juo susijusio languoto rašto pavadinimu.

Rašto išskirtinumas – skirtingo tipo kvadratėliai, laviruojantys vienas tarp kito. Be įprastų baltų ir spalvotų kvadratėlių, yra dar vieni – perskirti įstrižomis linijomis.

Pagal tradicijas tai yra ypatingo audimo reikalaujantis gamybos būdas, tačiau šiandien šis raštas supaprastintas ir fabrikinėje gamyboje pynimas tapo ypač retu atveju.

Buffalo raštas

Šis tipas išsiskiria juodu raštu raudoname arba baltame fone, o gimė Pensilvanijoje XIX a. viduryje, kai jo sumanytojas siekė nukopijuoti jau aptartą škotišką kvadratų kombinaciją.

Languoti marškiniai greitai išpopuliarėjo tarp medkirčių, nes buvo gaminami iš patogaus darbui audinio (tiesa, dažnai tokio tipo marškiniai ir šiandien siuvami iš panašios medžiagos), o ilgainiui tapo ir populiariosios mados objektu. Netgi šiandien analogiškus marškinius rastumėte bet kurioje parduotuvėje.

Didelių kvadratų raštas (Windowpane)

Lango stiklą imituojantis raštas pasižymi didžiausios apimties kvadratais, išdėstytais gana dideliais tarpais.

Raštas tinka klasikinei aprangai, palaidinėms, visgi dažniau sutinkamas vyriškuose garderobuose, ypač klasikiniuose.

Langeliai šviesiame fone (Tattersall)

Savo pavadinimą šis raštas gavo XVIII a. žirgų turguje Londone, kur buvo pardavinėjamas juo margintas audinys bei naudojamas arklių apklotams.

Jis pasižymi tolygiai išdėstytomis kintančių spalvotų atspalvių linijomis vienspalviame fone – dažniausiai pilkame arba baltame. Kilęs iš gana praktiškos priežasties bei panaudojimo, šiandien raštas tolygiai sutinkamas tiek vyrų, tiek moterų spintose.

Kaip tinkamai dėvėti languoto rašto drabužius?

Nebijokite raštų miksuoti – skirtingų dydžių ir spalvų kvadratiniai raštai tarpusavyje neretai dera puikiai bei duoda netikėtų ir žaismingų rezultatų.

Dėvėkite šaškių lentos rašto kojines, suknelę, kepures ar kitus aksesuarus, jeigu taikote į jaunatvišką gatvės stilių.

Languoto rašto mini sijonai atrodo puikiai. Ieškokite spalvotų, klostuotų, susegamų ar apvyniojamų/aprišamų variantų, kurie dar būtų paryškinti kitais akcentais, pavyzdžiui, metalinėmis detalėmis.

Žinoma, nemėgstantiems apkrauto stiliaus, patartina rinktis minimalizmą, kuris taip pat atrodys organiškai bei harmoningai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas