Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauja madisčių užgaida – tatuiruotos strazdanos. Gydytojos dermatologės komentaras

Prieš kelerius metus itin išpopuliarėjo ilgalaikio makiažo procedūros, padedančios paryškinti viršutinio akies voko blakstienų liniją, antakius ar lūpas. Pernai ir užpernai madingos tapo strazdanos: jos buvo piešiamos ir net klijuojamos ant veido. Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose plinta nauja tendencija – puošti veidą strazdanomis, tik dabar jau tatuiruotomis!
Liežuvis praneša apie ligas
Strazdanos / „Shuterstock“ nuotr.

Atrodytų, kiek keistas noras tapti strazdanotam. Mados pasaulyje toks natūralus grožis itin vertinamas, tačiau įprastame gyvenime žmonės linkę jas naikinti. Vieniems, tiems strazdanotiesiems, atrodo, kad strazdanos veidą bjauroja, kitiems – kad puošia. Kad ir kaip būtų, dabar strazdanos pasiekė kitą lygį – jos pradėtos tatuiruoti.

Po procedūros veido vietos, kuriose tatuiruojamos strazdanos, patinsta, oda atrodo lyg būtų sugelta bičių.

Kaip Stylecaster.com pasakojo kosmetinių tatuiruočių menininkė Gabrielle Rainbow, ištatuiruoti strazdanas trunka apie valandą, procedūra nėra pigi – kainuoja apie 250 JAV dolerių, o išlieka jos apie trejus metus.

„Po procedūros veido vietos, kuriose tatuiruojamos strazdanos, patinsta, oda atrodo lyg būtų sugelta bičių. Tačiau neišsigąskite, po kelių valandų patinimas praeina, prabėgus keletui mėnesių pablunka intensyvi strazdanų spalva. Po kelerių metų jos išvis dingsta.

Turiu priminti, kad bet kuriuo atveju tai yra tatuiruotė ant veido ir, jei jau pasidarėte, teks laukti, kol strazdanos savaime išnyks“, – įspėjo kosmetinių tatuiruočių meistrė.

A post shared by Man.duh Smith (@mandaals) on

Lietuvoje tai yra naujiena. Kaip portalui 15min sakė estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Sandra Kavaliauskienė, jai dar neteko girdėti, kad kas nors tatuiruotųsi strazdanas. Priešingai. Pasak jos, Lietuvoje vyraujantis grožio kultas yra kuo lygesnis, švaresnis veidas, todėl į specialistę kreipiasi daug žmonių, norinčių pašalinti strazdanas.

Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Kavaliauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Kavaliauskienė

„Daugiausia pacientų sulaukiame po vasaros, kai labiausiai išryškėja pigmentinės dėmės. Dar būna po pirmųjų pavasario ar vasaros spindulių. Tačiau šalinimo procedūros – jų prireikia kelių ir dažniausiai tai daroma lazeriu – atliekamos tik ne saulėtu metų laiku.

Lietuvoje vyraujantis grožio kultas yra kuo lygesnis, švaresnis veidas.

Labai panašios į strazdanas yra pigmentinės dėmelės, atsirandančios nuo saulės. Jų pigmentacija yra ne tokia gili kaip strazdanų, tad kartais joms pašalinti užtenka ir vienos procedūros. Yra ir tokio tipo pigmentinių dėmių, kurių išvis nešaliname, nes nėra prasmės – atėjus kitam saulėtam sezonui jos vėl atsirastų. Tiesa, ta atsiradimo rizika išlieka visada, net ir šalinant strazdanas, jei žmogaus organizmas turi polinkį į tai ir jei yra provokuojantys veiksniai – UV spinduliai“, – aiškino gydytoja dermatologė.

Strazdanos tatuiruojamos mikropigmentacijos principu – į odą leidžiami dažai, kaip darant ilgalaikį makiažą. Paklausta, kokios, jos manymu, galimos rizikos tatuiruojant veidą strazdanomis, S.Kavaliauskienė teigė, kad procedūros padarinius būtų galima prilyginti tatuiruočių – gali pakisti spalva, gali pasireikšti ir organizmo atmetimo reakcija.

„Kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai priima pigmentą. Matome, kad ir antakiai būna žalsvi, melsvi, nors buvo naudojami juodi dažai. Čia gali nutikti tas pats. Specialistas turi būti labai profesionalus, kad strazdanos netaptų žalsvos ar gelsvos.

Nesakyčiau, kad ši grožio procedūra galėtų kenkti sveikatai. Pigmentas patenka į odos ląsteles ir jas nudažo, todėl ta pigmentacija ir lieka. Tačiau irgi ne visą laiką, nes ląstelėse yra lizosomų, kurios tirpina pigmentą.

Dalis į ląsteles nepatenkančio pigmento nukeliauja į limfmazgius ir ten per tam tikrą laiką išnyksta. Taip yra darant bet kurią tatuiruotę. Gali nutikti taip, kad strazdanos išliks ilgiau, nei numatyta. Bėgant laikui pigmentas keičiasi – jis blunka, gali keisti spalvą. Tokiu atveju tektų koreguoti. Gali būti ir įvairių atmetimo reakcijų, formuotis granuliomos, organizmas kovoja su pigmentu, todėl oda gali patinti, parausti ir pan.“, – sakė gydytoja dermatologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas