Opi problema – trinasi šlaunys, žalojama oda. Ką daryti, kai nei šortukai, nei kosmetika nesumažina diskomforto?

Šiltėjant orui proporcingai mažės dėvimų rūbų kiekis ir greitai moterys galėsi džiaugtis plazdenančiomis suknelėmis, lengvais sijonais, o vyrai – šortais. Tačiau kai kurie šiltojo sezono visiškai nelaukia, nes būtent jo metu susiduria su nemaloniomis problemomis.
Antsvorio turinti pora
Antsvorio turinti pora / 123RF.com nuotr.

Dalis žmonių dėl savo šlaunų formos kenčia nuo patiriamų pojūčių, kai kojos trinasi viena į kitą, yra nuolat dirginamos, tinsta, prakaituoja, o dažnai ši būklė lydima ir iškylančių skausmingų opelių. Visus metus tokie pojūčiai ypač kamuoja apkūnaus sudėjimo, specifinės šlaunų formos žmones ir tuos, kurie neteko labai daug svorio, o riebalinį sluoksnį pakeitė odos perteklius.

Odos pertekliaus sportas nepanaikina

Aktyvų sportą žmonės renkasi dėl dviejų priežasčių: siekdami pagerinti savo fizinę sveikatą ir minimizuoti patiriamus nugaros, kaklo, kelių skausmus arba norėdami sumažinti kūno apimtis, pagražinti figūrą, tiesiog geriau atrodyti.

„Dažniausiai kreipiasi moterys, norėdamos pagerinti pilvo srities, sėdmenų, kojų išvaizdą. Taip pat norinčios atsikratyti perteklinio riebalų sluoksnio, atsiradusio dėl nutukimo ar likusio po gimdymo“, – sako kineziterapeutas-sporto treneris Raimundas Venskaitis.

Asmeninio archyvo nuotr. /kineziterapeutas-sporto treneris Raimundas Venskaitis
Asmeninio archyvo nuotr. /kineziterapeutas-sporto treneris Raimundas Venskaitis

R.Venskaitis pasakoja, kad pasitaiko ir moterų, nurodančių konkrečią probleminę vietą, kurią nori tobulinti: „Yra moterų nepatenkintų savo šlaunų forma ir jų keliamais nepatogumais. Vienoms – tai paveldimumas, kitoms – antsvorio pasekmė. Ypač skundžiasi moterys, kurios staiga neteko daug svorio ir atsirado perteklinis odos sluoksnis. Tokiu atveju treniruočių dėka galima sustiprinti raumenis, pagerinti vizualinį vaizdą, tačiau po ryškaus svorio nukritimo vien sporto neužteks, norint pasiekti trokštamą rezultatą.”

Nors fizinio aktyvumo nauda yra neginčijama gerai savijautai, bendram raumenų tonusui, imuniteto stiprinimui, tačiau net ir aktyvus sportas ne visas problemas išsprendžia. „Žmogus gali intensyviai sportuoti, sutvirtinti raumenis, sausgysles, bet odos problemų nesumažins. Numetus svorio, odos laisvumas gali pasidaryti dar didesnis“, – teigia Andrius Pajėda, „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Andrius Pajėda
Asmeninio archyvo nuotr. /Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Andrius Pajėda

Su problema susiduria ir vyrai

Su odos pertekliaus problema šlaunų srityje susiduria tiek vyrai, tiek moterys. Viena besikreipiančių grupė – tai asmenys daugiau kaip penkiasdešimties metų, kurių šlaunų oda praradusi elastingumą, o kita grupė – netekusieji daug svorio.

Pirmiausia patiriamus nepatogumus bando įveikti patys: mūvėti specialius apatinius šortukus, kad kojos nesitrintų, išbando įvairias kosmetines priemones, kojų juostas su silikonu, masažus ir mankštos pratimus, pritaikytus šlaunų sričiai.

Pasak gydytojo A.Pajėdos, pagalbos ieško moterys ir vyrai, kuriems ši problema tikrai didelė, o pagalbinės priemonės nepadeda: „Dažniausiai kreipiamasi dėl nuolatinio diskomforto, o ne estetikos. Esant odos pertekliui šlaunų srityje, vaikštant jos liečia viena kitą, prakaituoja, karštomis dienomis atsiranda netgi žaizdelės.”

Nepatogumus bando įveikti patys: mūvėti specialius apatinius šortukus, kad kojos nesitrintų, išbando įvairias kosmetines priemones, kojų juostas su silikonu.

Gydytojas A.Pajėda dalijasi, kad tokios procedūros yra dažnos. Kai kuriais atvejais, numetus daugiau nei keturiasdešimt ar šešiasdešimt kilogramų, atliekamos kombinuotos pilvo, žastų plastikos operacijos, siekiant sumažinti odos perteklių.

Ilgalaikis rezultatas

„Žmonės skirtingi. Būna situacijų, kai pacientus atkalbame nuo operacijos, nes problema tokia nedidelė, kad korekcija paliktų tik randą, o trokštamos naudos neatneštų. Kiekvieną atvejį vertiname individualiai ir patariame, koks geriausias pasirinkimas. Kartais užtenka imtis prevencinių priemonių“, – sako A.Pajėda.

Jei vis dėlto situacija tokia, kad operacija yra vienintelis būdas išspręsti patiriamo nepatogumo problemas, ji atliekama pirmiausia pašalinant riebalų perteklių, o pabaigiama odos korekcija. Gydytojas chirurgas A.Pajėda paaiškina, kaip vyksta operacija: „Dažniausiai pjūvis daromas vidinės šlaunies paviršiuje taip kad randas būtų kuo mažiau matomas. Galima įsivaizduoti, kad randelis liks toje vietoje, kur yra vidinė džinsų siūlė. Rečiau atliekama išorinė šlaunų plastika, tokiu atveju pjūviai daromi išorinėje pusėje ir operuojama kai žmogus praradęs labai daug svorio.“

Gydytojas akcentuoja, kad galutinis rezultatas matosi praėjus keturiems ar net šešiems mėnesiams po operacijos: nors vaikščioti jau galima kitą dieną, tačiau tinimas išlieka kelis mėnesius. Žaizdos sugyja maždaug per tris savaites, o du mėnesius reikia nešioti specialias aptemptas kelnes – kompresinį rūbą, kuris prilaiko šlaunis po operacijos. Pasiekiamas rezultatas yra ilgalaikis ir, jeigu žmogus neturės ekstremalių kūno pokyčių, jos daugiau pakartoti nereikės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas