Alkoholis
Alkoholiniai gėrimai itin kenkia veido odos grožiui. Nesaikingas svaigiųjų gėrimų vartojimas dehidratuoja odą, ji išsausėja, ankščiau laiko pradeda raukšlėtis ir tampa jautri. Be to, alkoholis iš organizmo šalina vitaminą A, kuris yra atsakingas už naujų ląstelių susidarymą. Vitamino A stygius gali sukelti spuogus, egzemą ar psoriazę.
Cukrus
Didelis kiekis cukraus racione greitina senėjimo procesus, stabdo ląstelių regeneraciją, kolageno bei elastano gamybą. Jeigu norite, kad oda būtų stangri ir elastinga, sumažinkite suvartojamo cukraus kiekį ir daug jo turinčių maisto produktų.
TAIP PAT SKAITYKITE: 10 lengvų būdų sumažinti suvartojamo cukraus kiekį
Balta duona
Per didelis baltos duonos vartojimas gali sukelti įvairius odos bėrimus. Baltojoje duonoje esantys greitieji angliavandeniai didina cukraus kiekį kraujyje, dėl ko odoje išsiskiria daugiau riebalų ir užsikemša poros.
Pienas
Nesaikingas pieno vartojimas skatina odos riebumą, dėl ko užsikemša poros ir atsiranda spuogų.
Druska
Per didelis druskos kiekis sukelia odos paburkimą ir tamsių ratilų po akimis atsiradimą. Veido audiniai pabrinksta, o jūsų oda atrodo pavargusi.
Kava ir juodoji arbata
Turėkite omenyje, kad 2–3 kofeino turinčių puodelių per dieną didina kortizolio kiekį organizme. Tai streso hormonas, kuris neigiamai veikia odos audinius, spartina senėjimo procesus, dehidratuoja ir išsekina odą.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kada gerti vandenį, kad sulieknėtume
Riebalai
Riebalai būna „gerieji“ ir „blogieji“. Pirmieji (omega-3 riebalų rūgštys), kurių yra žuvyje, riešutuose ir augaliniame aliejuje, reguliuoja odos drėgmės balansą, užkerta kelią raukšlėms ir spuogams. Antrieji (transriebalai) veikia visiškai priešingai. Norėdami turėti gražią odą, įtraukite į savo racioną graikinius riešutus, sojos pupeles, žuvį, avokadus.
Ingredientai
Duona:
8.00 vnt. (riekės kvietinės arba ruginės)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. šviežių citrinų sulčių)
Kaip gaminti
1. Nulupkite avokadus, du supjaustykite stambiais gabalėliais, vieną atidėkite sumuštiniams papuošti.
2. Apšlakstykite avokadus citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sutrinkite elektriniu grūstuvu arba šakute.
3. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite sezamų sėklas.
4. Duonos riekes patepkite avokadų „sviestu“, ant viršaus išdėliokite pomidorus ir plonais gabalėliais pjaustytą avokadą, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite sezamų sėklomis, druska ir pipirais.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
Suskleisti
Ingredientai
Pipirniai: (padažui) 1.00 valg. š.
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg.š sulčių - padažui)
Kaip gaminti
1. Nuo lašišos filė atsargiai nupjaukite odą. Žuvį supjaustykite gabalėliais ir vartant kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus maždaug 3 minutes.
2. Pasūdytame vandenyje išvirkite lazanijos lakštus, nukoškite.
3. Paruoškite padažą: špinatus nuplaukite, didesnius susmulkinkite ir pakaitinkite keptuvėje ištirpintame svieste. Supilkite grietinėlę, įdėkite pipirnių ir dar šiek tiek pakaitinkite. Nukėlę nuo ugnies, į padažą įmaišykite citrinų sultis (galima pabarstyti baltaisiais pipirais, druska).
4. Į lėkštes įdėkite keptų žuvies gabalėlių, ant jų uždėkite po lazanijos lakštą, apipilkite špinatų padažu, tada vėl dėkite žuvies, lazanijos lakštą ir užpilkite padažu.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
160.00 g (80 g - tešlai ir 80 g - viršui)
Sirupas: (svarainių) 50.00 ml
Kaip gaminti
1. Miltus persijokite ir sumaišykite su cinamonu, muskatu, trintais gvazdikėlius ir kepimo milteliais.
2. Kiaušinius išplakite, sumaišykite su aliejumi, cukrumi ir sirupu, tada viską pilkite į miltų mišinį, įmaišykite lydytą sviestą ir viską gerai išsukite.
3. Morkas nuskuskite, sutarkuokite, sumaišykite su džiovintais riešutais ir įmaišykite į tešlą. Nedidelę kepimo formą patepkite riebalais, supilkite tešlą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
4. Paruoškite užpilą: cukrų, sviestą, grietinėlę užvirinkite nedideliame puodelyje, pakaitinkite kelias minutes ir nukaiskite. Pyragą apliekite užpilu ir dar 5 minutėms pašaukite į orkaitę. Puoškite marcipaninėmis morkytėmis.
Suskleisti
Riešutai
Taip, kaip ir buvo minėta, riešutai yra labai naudingi ir reikalingi mūsų organizmui. Tačiau per didelis jų kiekis gali sukelti odos bėrimus. Valgykite riešutus į sveikatą, bet saikingai.
Prieskoniai
Aštrūs prieskoniai, ypač jeigu nesate prie jų pripratę, taip pat gali jūsų veidą „papuošti“ spuogais.